Rosenkrantztårnet

Åpne museer Rosenkrantztårnet.png
Det viktigste renessansemonumentet i Norge

I nær tilknytning til Håkonshallen ligger Rosenkrantztårnet, som regnes som det viktigste renessansemonumentet i Norge. Deler av tårnet er fra 1270-årene, men er påbygget flere ganger som forsvarsverk og som maktdemonstrasjon overfor egenrådige hanseatiske handelsmenn. Gjennom smale, dunkle trappeganger kan man klatre 7 etasjer helt opp til toppen og ta den svingete vindeltrappen ned igjen.

Tårnet var residensen til Kong Eirik Magnusson fram til han døde i 1299. Han var den siste kongen med sete i Bergen. Senere fikk tårnet mindre godt stilte beboere - i kjelleren ligger det beryktede fangehullet, som antagelig var i bruk fra slutten av 1400-tallet til et stykke ut på 1800-tallet.

Rosenkrantztårnet slik vi kjenner det i dag ble bygd som et kombinert forsvars- og residenstårn på fem etasjer av lensherren Erik Rosenkrantz. Det er første gang avbildet på Scholeus-stikket fra rundt 1580. Arbeidet ble utført av skotske murmestere og steinhoggere i 1560-årene, og det ferdige bygget fikk mange fellestrekk med befestede skotske tårnhus i samtiden. To eldre anlegg ble bygget inn i tårnet; kong Magnus Lagabøters kastell - den opprinnelige festningen fra omkring 1270 - og Jørgen Hanssøns forverk fra rundt 1520. Dette har gitt tårnet en eiendommelig grunnplan og romordning med blant annet forskyvninger i etasjehøyden. Med sin strategiske plassering i sørfløyen, og under skiftende takformer har tårnet vært en hjørnestein i borgsystemet på Bergenhus festning.

Let og finn - hefte med spørsmål for barn. Ta gjerne med egen blyant.


Kjøp billetter til Rosenkrantztårnet her