Fra hengekøye til skolebenk
TEKST OG FOTO: André Marton Pedersen
Overnatting på Lyshornet
– Hei, Tor Arne! Blir dere med å overnatte i hengekøye i morgen med barna og så går de rett på skolen neste dag?
Når jeg inviterer til slike mikro-ekspedisjoner er det ikke alle som er like giret, men jeg har ofte en idé om hvem som tenner. Tor Arne Hitland, en god venn av meg, er en av dem.
– Klart vi er med! Dette har vi jo snakket om, og Maximillian og Gabriel er hypp!
Dagen etter treffes vi ved Lysekloster-ruinene. Det var cisterciensermunkene fra England som kom hit på 1100-tallet, og grunnla Lyse kloster, som i flere hundre år var ett av de største klosterene i Norge. Men det blir ikke rare historietimen akkurat nå, for Sune (10), Lyder (8), Maximillian (10) og Gabriel (8) fyker forbi ruinene og vipps, så er de på vei opp mot Lyshornet!
Tor Arne og jeg må bare le, det er gøy med ivrige barn.
Alle opplevelsene underveis
– Se der, ørret! roper Sune.
Vi stopper opp ved en bekk hvor 15–20 ørret svømmer rundt i en liten kulp. Ikke lenge etter må vi stoppe ved et gammelt, dødt tre.
– Bor det noen her? lurer Gabriel på.
– Ja, her bor det mange ulike arter. Særlig billene liker seg her, så disse trærne er viktige å ha i skogen, svarer jeg.
Det er det som er moro med disse turene. Alle stoppene, spørsmålene og de morsomme situasjonene som dukker opp underveis. Plutselig finner barna et tre – nei, det er ikke et tre! - det er en mast på et skip, og med ett er vi på sjørøvertokt! Jeg digger alle parentesene i en tur. Alt barna finner, og finner på. Det kan ikke planlegges, det må bare oppleves.
Under åpen himmel
Så er vi på toppen, med utsikt over hele Lysefjorden, Austevoll, Marsteinen i havgapet og nedover mot Fitjar. Etter litt leting etter gode trær får vi opp hengekøyene, og barna hjelper til. Det er litt av poenget. At de er med og jobber, og at vi ikke curler banen for dem hele tiden. Møter de på en utfordring, så må de prøve å løse den selv.
Etter en times tid er hengekøyene oppe og solen farger himmelen i oransje, rødt og lilla. Dette hadde vi ikke sett om vi satt hjemme i stuen foran skjermene våre.
– Pappa, det klør! roper Lyder. Det er den forbaska knotten. Så liten og utspekulert. Myggspray og hatt med myggnetting hjelper, og myggnetting over soveposen er et must, rett og slett.
Men det er ikke lett å sovne for små barnekropper proppfull av adrenalin. Mange inntrykk, nye lyder, lukter og utsikter må tas inn.
– Jeg får ikke sove, kommer det fra Lyder.
– Det gjør ingenting. Bare prøv å slappe av, nyt utsikten, svarer jeg.
Til slutt, og da er vel klokken nærmere 23, ligger alle fire barna i hver sin sovepose og sover tungt.
Ikke akkurat som i sengen hjemme
Det å sove ute under åpen himmel blir fort kaldt om natten, selv om det er sommer. Derfor er det viktig å ha en god sovepose, og liggeunderlag i hengekøyen. Liggeunderlaget isolerer mot den kalde luften og holder deg varm.
Vi våkner alle noen ganger i løpet av natten. Noen av barna fryser litt, da er det på med mer ullklær, og gjerne en lue, men så kommer søvnen tilbake. Solen står grytidlig opp om morgenen, det er dugg på soveposen og fuglene spiser frokost.
– God morgen! Nå skal vi på skolen! smiler Sune fra soveposen når jeg ser til ham kl 6.
Etter en kjapp frokost og nedpakking, regelrett flyr barna nedover stien mot Lysekloster-ruinene. Så stolte over å ha overnattet under åpen himmel.
– Dere gleder dere til mattetimen? smiler jeg lurt til dem.
– Haha, det var ikke akkurat det nei, vi gleder oss til å treffe de andre og fortelle om turen. Dette var kjempegøy! kommer det fra gjengen.
Les også våre saker om turer i nærmiljøet; Tur til Glesvær eller tur til Rosendal, eller kortreiste ferieopplevelser med barnas favoritter ved sjøen fra sommeren 2022. Bergen kommune har laget en oversikt over lokale badeplasser i ditt nærmiljø. Kommunen arrangerer også en rekke arrangementer i løpet av sommeren. Også Barnas turlag arrangerer mange fine turer i sommer.