Vinnesholmen.JPG
13. juni 2022 Første gang publisert i Barn i Byen nr. 97/2022

Kortreiste ferieopplevelser

Barnas favoritter ved sjøen.

Det finnes fantastiske friluftsområder like ved Bergen som barna kommer til å elske! Hvor vil du dra i sommer? Finn din favoritt-tur, ta med skillingsboller og saft og legg av gårde. Eventyret er der ute!

Tekst og FOTO: André Marton Pedersen

Vi er heldige som bor her på Vestlandet, for det finnes så utrolig mange flotte steder langs kysten som er verdt å besøke. Nydelige sandstrender, bortgjemte kulper og fine teltplasser. Her kommer en oversikt over flotte steder ved sjøen å dra i sommer med barna. 

Tyssøyna friluftsområde i Øygarden
Dette stedet kommer til å bli en vinner i familien! Med sandstrender, gressletter å telte på, svaberg å stupe fra og sultne småkrabber å fange, er dette friluftsområdet ca. 30 minutter fra Bergen en favoritt for mange småbarnsfamilier. En kort spasertur fra parkeringsplassen er du ved Smivågen, som også er en populær naturhavn for båtfolket. Det er flere turløyper der, og tidligere er det funnet pilspisser, økser og gravhauger fra tidligere bosetninger på Tyssøyna. Kanskje dere også finner noe spennende?

Saken fortsetter under bildet. 

Foto: Et gigantisk fiskehode blir studert på Vennesholmen.

Sydenstrand og badekulp på Møkster
Møkster i Austevoll er en liten øy med rundt 50 fastboende. Det er et koselig sted å dra til i sommer. Fra Strandkaiterminalen i Bergen går hurtigbåten ut til Møkster. Reisen tar knappe halvannen time. Da kommer du rett til landhandelen på øyen som selger mat og andre småting. Under ti minutters gåtur derfra kommer du til en nydelig sandstrand og stor gressplen. Her er det bare å nyte deilige sommerdager. Det er langgrunt og fint for de minste. De som vil ha en spesiell opplevelse kan følge den røde turløypen som går til en kulp man kan bade i. Kulpen ligger helt vest på øyen i havgapet. Det å bade her en sen sommerkveld er bare helt magisk!


Foto: Sommeropplevelser på Møgster. 

Vinnesholmen på Fusa
Vinnesholmen er en gammel husmannsplass i et landlig i friluftsområde på vei mot Strandvik i Fusa. Der finner du en finfin badestrand, diger gressplen (plass til 16 telt!) og svaberg å fiske fra. Lyren biter godt der. Vil du prøve å få enda større fisk, så sett ut en snik utenfor Skåtholmen. Sist sommer fikk vi en lange på 17,5 kilo der! Det koselige huset kan man leie av Vinnesholmen Kystlag og det er seks sengeplasser der. Dette er et offentlig friluftsområde og et populært sted for lokalbefolkningen.

Foto: Sandstrand på Vinnesholmen

Grotten på Bekhilderen
Dette steder er spesielt altså. Helt ute ved havdønningene i Øygarden ligger det en stor grotte! Det som er utfordringen er at denne grotten kan man bare gå inn til når det er fjære, og sjøen er helt rolig. Så her gjelder det å følge med på tidevannstabellen. Det er et unikt landskap der ute, og en stor vanndam man kan dyppe seg i. Siste del av stien går gjennom ur. Veldig spennende! Men pass på å stokke beina godt. Det tar ca. en time å gå ut til Bekhilderen fra parkeringsplassen ved Telavåg idrettsplass. Du finner fullstendig turbeskrivelse på ut.no.

Ervikane i Os
Et av de mest populære friluftsområdene rundt Bergen er Ervikane. Kanskje ikke så rart, for her finnes det flere strender, gapahuk med bålplass og gressletter å telte på. Det er også toalett der. Her kommer folk fra Os og omliggende steder hele året. Det er stor parkeringsplass og 400 meter å gå ned til friluftsområdet. Kanskje det er her dere skal prøve dere på en telttur i sommer? Eller hengekøye? Det er mange trær der og ypperlig for en hengekøye-ekspedisjon!

Du vil ha skjellsand mellom tærne, sier du? Ok, ingen problem! 

Sveholmen ved Bakkasund
Du vil ha skjellsand mellom tærne, sier du? Ok, ingen problem! Ta fergen over til Austevoll fra Krokeide og følg veien ut mot Bakkasund (et herlig tettsted som også er verdt et besøk). Rett før Bakkasund kommer du til Sveholmen. Det er det badevik med skjellsand innerst i vågen. Det er bord og benker der med fast grill. Flytebrygge for utsetting av kajakk. Det er litt kjekt å utforske nye steder, og dette er et slikt sted som er gøy å oppleve. Kanskje det vanker en is på nærbutikken i Bakkasund etterpå?

Skorpo friluftsområde i Bjørnafjorden
For å komme til Skorpo friluftsområde trenger du båt. Friluftsområdet har badevik med sandstrand og flere naturskjønne svaberg og badeviker. Ved den største badeviken er det stupebrett og badehus. Det er langgrunt og mange småkrabber å fange langs den lave betongkaien ved stranden. Det er bord og benker der og flere fastmonterte griller. Stedet ligger vestvendt, så fra utpå formiddagen og kvelden er det nydelige solforhold her. Området har to naust som er med i Kystleden, til fri bruk for alle som besøker området. Det er også en liten gressplen der med plass til noen små telt.

Jeg er helt sikker på at du også kommer til å finne ditt drømmested.

Årbakka på Tysnes
En annen dagstur du kan gjøre er å ta fergen over fra Halhjem til Tysnes og kjøre til Årbakka. Det var et handelssted med post og krambu fra slutten av 1800-tallet og fortsatt er mye av den gamle stemningen til stede med gammeldags landhandel, kunstutstilling og eget kystkulturmuseum. Det er en steinstrand der og vikinggrav som er spennende å utforske for både liten og stor.


Foto: Ta en dagstur til Årbakka

Gjennom sprekken på Gløvrebu
Tør du å gå gjennom en smal passasje i fjellet som er hele 50 meter lang, 10 meter høy og ca. 40 cm på det smaleste?! På Seløy i Øygarden er det bygget en gapahuk ute i havgapet som heter Gløvrebu, men det er kanskje ikke gapahuken som lokker mest, for rett ved siden av ligger denne lange kløften som det er mulig å gå gjennom. Kløften kalles Gløvro og er en smal passasje i fjellet. En gøy utfordring for liten og stor! Sist jeg var der våget minstemann på seks år å gå gjennom kløften. Det var stas!


Foto: Dra på krabbejakt denne sommeren på Gløvrebu

Eventyret er der ute
Dette er et knippe med turtips du og familien kan dra til i sommer. Men kanskje enda viktigere: Vær nysgjerrig og let etter nye steder. Hør med venner, les turtips på nettet og i turbøker. Det er så utrolig mange flotte friluftsområder her i vest, så mulighetene er mange. Jeg er helt sikker på at du også kommer til å finne ditt drømmested! Eller: dine drømmesteder! For det er jo så mange av dem!

Andre Artikler