Urban_web_0493_liten.jpg
18. august 2020

Turakokontakt på UrbanZoo

En grønn fugl sneier kinnet til damen som står ved siden av meg, og går inn for landing oppå en boks med en pytonslange inni. Det er kart vi hyler.

Tekst og bilder: Mette Paust-Andersen

– Han er bare sånn, elsker å tulle litt med damene, unnskylder vetrinær og merkelige dyr-entusiast, Nils Petter Reither, og humrer. Sammen med André Haga, som lenge har drevet åpen gård på Sotra, har han nylig åpnet UrbanZoo – en merkelig liten dyrehage mellom tungtransport og lagerbygg på Bontelabo.  

Her er det lite som skulle tilsi at du bak en av mange grå dører kan tre inn i «en annen verden», som slagordet lyder. Men det er nettopp det du gjør. Når den umiddelbare lukten av dyrehage og honning har lagt seg i nesen, går det plutselig opp for deg at du befinner deg i tropene. Her er det eksotiske arter som slanger, skilpadder og vampyrkrabber, men også dyr vi kjenner fra lokale trakter, som høner og kaniner. 

Grønn flørt

Den grønne fuglen, eller turakoen, som han er, Leonardo, viser seg å være en oppmerksomhetssyk krabat. 

– Du skulle sett ham på søndag, da var det mange folk innom, og da koste han seg skikkelig, forteller Nils Petter. – Men etter to timer med å vise seg frem var han helt gåen. 

Kall meg gjerne innbilsk, men blikket hans og de brusende fjærene tilsier at han har sett seg ut meg som neste offer for den nærgående beilingen. Jeg tar på meg hetten, dekker fjeset med notatblokken og kjenner pulsen stige. Hva vil du si til de som er litt redde for dyr, spør jeg bak blokken. 

– Vi har alle noe vi er redd for, men om vi ikke blir eksponert for det blir det aldri bedre. Jeg, for eksempel, er redd for edderkopper, og vil helst ikke komme for nær dem. 

– Så dere har ingen edderkopper her?

 – Jo. Én. Men den er heldigvis André fortrolig med. 

Barn i Byen fikk være med på slangemating. Se film fra begivenheten på vår Facebook-side

Bare dyr

Noen av de første besøkende i den urbane dyrehagen var en barnehage, og det gleder Nils Petter å se hvordan barna er med dyrene:  

– Ungene blir helt ekstatiske og er kjempeinteresserte, sier han. – Jeg er selv trebarnsfar, og vi har alltid hatt forskjellige dyr i hagen. Jeg tror det er viktig for unger å få en forståelse for dyr og lære om dyr. Vi er tross alt bare dyr selv. 

Det at de endelig har fått åpnet sin egen dyrehage gjør ikke at Nils Petter og André har lyst til å hvile på laurbærene. Tvert imot har de drøssevis av planer de vil sette i sving. 

– Vi ønsker blant annet å flytte avdelingen med gårdsdyr til taket, og lage en gårdshage der. I tillegg har vi planer om å sette inn en rugemaskin for å klekke kyllinger til påske, og så har vi sett på mulighetene for å få inn en maurkoloni. Og mange andre dyr.  

Turakoen Leonardo hopper ned til meg, men nøyer seg heldigvis med å fikle med skosnorene mine. Etter en liten time sammen i den urbane dyrehagen savner jeg ham litt når jeg går. 

Turakoen Leonardo og jeg endte som gode venner, og jeg fikk hjelp til å knytte skoene. 

Tre egg, utbryter Nils Petter begeistret mellom hønene og en hane. På UrbanZoo er det den som finner eggene som får dem. 

 

Andre Artikler