Å trylle med glass
Tekst: Ragnhild Friis-Ottessen Foto: Pål Stian Misje og Patricia Sichmanova
Vi tok med oss tre spente barn for å teste glassverkstedet S12 sine nye lokaler på Bontelabo, og ble lovet store og lyse rom med god plass til nysgjerrige barn.
Verken Levi (6), Une (7) eller Josefine (9) hadde forsøkt glassblåsing før, og på veien ut var det mange spørsmål. Hvordan kan man blåse glass? Hvordan kan glass smelte? Og hvordan kan det endre form?
Levi var førstemann til å oppdage de store S12 merkene på vinduet og alle tre var raske inn. Det første som slo oss var varmen. For en temperatur!
Varm ovn, rare verktøy
Barna ble møtt av Anett Haukås som er kunsthistoriker og formidler og Jessie Blackmer som er kunstner og verkstedsansvarlig. De forklarte at alle som skal blåse glass først må få en gjennomgang av dagen og noen regler, siden dette er et verksted med mye å passe på. Sjelden har tre barn vært så musestille og stått med ørene så høyt på stilk.
Etter sikkerhetsgjennomgangen fikk barna utdelt vernebriller og varmebeskyttere på armene, og plutselig bli det veldig virkelig. Tenk at de skulle forme glass! Også den varme ovnen. Og alle de rare verktøyene.
Saken fortsetter under bildet.
Foto: Det er megahett i ovnen, og glasset smelter som is i solen.
Levi og Josefine bestemte seg for å lage kuler, mens Une ville lage en skål til å ha godteri oppi. De fikk velge hvilken farge glasset skulle bli ut fra et vell av bokser med små glassbiter i ulike farger. Une og Levi brukte lang tid – de løftet, kikket og diskuterte.
– Jeg skal lage en kule med svarte prikker, bestemte Levi omsider.
– Kan jeg ta den med hjem etterpå?
– Åh! Kulene er så fine. Har de rosa? Jeg velger rosa, sa Une etter litt leting.
Høydepunktet
Josefine var den første som fikk prøve seg. Hun bestemte seg for å lage en kule med grønne prikker. Jessie viste og forklarte hvordan glasset skulle smeltes, snurres og blåses.
Sjelden har tre barn vært så musestille og stått med ørene så høyt på stilk.
All forberedelse til tross, så var det ren magi å se glasset endre til flytende form. Josefine snurret forsiktig på stangen med hjelp fra Jessie og Anett, og endelig kom vi til høydepunktet: Forsiktig blåste Josefine inn i gummislangen, og vi så glasset i enden vokse som en såpeboble.
Så skulle glasset formes forsiktig i en trescope. Det dampet når det varme glasset ble snurret rundt i den våte skopen, og Une og Levi så på med store øyne.
Saken fortsetter under bildet.
Foto: Levi får hjelp til å forme glasskulen. Glassblåser Jessie (til høyre) og Anett (til venstre) er gode støttespillere underveis.
– Den ser jo rød ut? Skal den være rød? spurte Une bekymret. Anett forklarte at det er varmen som gjør glasset rødt, og at kulen ville bli helt blank igjen når den bare ble kjølt av. Kulen ble klippet forsiktig av, og lagt til nedkjøling.
– Det var så gøy! Og jeg ble veldig varm, men det var gøy! Og det gøyeste var å blåse, utbrøt Josefine begeistret.
Une var litt urolig for varmen og sendte Levi som nummer to.
Forsiktig ble det fanget opp nytt glass til en kule fra ovnen, og med samme ro loset Jessie en ivrig Levi gjennom prosessen. Glasset ble varmet, rullet og formet så dampen sto. Levi blåste forsiktig, og kulen vokste frem.
Røde kuler, røde kinn
Rød i kinnene kom han tilbake og forsikret Une om at det ikke var farlig, bare veldig spennende. Og endelig skulle godteskålen lages. Den lille skepsisen hos Une ble straks byttet ut med nysgjerrighet og konsentrasjon. Med en dose tålmodighet og trygg hjelp tok en nydelig liten skål form.
En synlig stolt Une så på når resultatet ble lagt til avkjøling, og oppsummerte:
– Det er noe av det varmeste og morsomste jeg har vært med på!
Selv om glassblåsing er langsomt, selv om barna måtte vente på tur og selv om de ikke kunne ta med seg det de hadde laget hjem helt enda, var det tydelig at dette var en opplevelse av de sjeldne. Og barna selv var glassklare:
– KJEMPEGØY!
– Kan vi gjøre dette igjen neste søndag?
– Neste gang skal jeg også lage en skål!
FAKTA:
S12 holder til på fremsiden av Bontelabo 2, med inngangsdøren ut mot veien. Busstoppet Bontelabo er rett utenfor, og for de som kommer fra byen kan man lett gå eller sykle. Bysykkelstopp og parkeringsplass finnes rett over veien.
Søndagsskole på S12:
Glassblåsing for barn og ungdom (5-17 år): Består av blåsing og forming av varmt glass. S12 tar imot bookinger på www.s12.no og drop-in. Tid: kl. 11–16. Kr 125.
Familieverksted for barn og voksne: En søndag i måneden kan hele familien delta i å lage bilder og ornamenter av glassbiter i alle regnbuens farger og former. Disse pusles sammen til ønsket form og motiv før det smeltes til en helhet i “monsterovnen”. Tid: Kl. 13–16. Pris kr. 250.- (for 4 pers.) og kr. 100.- for hver ekstra person/bilde.
Oversikt over søndagsskolen høsten 2019:
22.09.19 Glassblåsing
29.09.19 Glassblåsing
06.10.19 Familieverksted
13.10.19 Glassblåsing
20.10.19 Glassblåsing
27.10.19 Glassblåsing
3.11.19 Familieverksted
10.11.19 Glassblåsing
17.11.19 Glassblåsing
24.11.19 Glassblåsing
1.12.19 Familieverksted
8.12.19 Familieverksted
Besøk www.s12.no for mer informasjon.