sykkel_09.jpg
01. juli 2020

På sykkel hele året

I Bergen er det fullt mulig å sykle hele året, så lenge du tar noen forhåndsregler. Her er 7 tips til en god sykkelsesong!

Tekst: Stian Remme. Foto: Barn i Byen/Tove K. Breistein


1. Ta vare på sykkelen, gi den pleie

Det er anbefalt å spyle og vaske sykkelen så ofte som mulig. Dette er spesielt viktig på vinteren, da det saltes og kan komme mye skitt fra veiene. Om du vasker sykkelen ute i kulden anbefales det å la den få tørke innendørs. Husk å tørke sykkelen etter vask for å hindre rustdannelse. Smør og tørk kjedet ofte for å unngå ulyder, og ikke la sykkelen stå for mye ute når den ikke er i bruk.

 

2. Bruk lys i mørket 

Lys er påkrevd foran og bak. De som sykler på strekninger som er godt belyst trenger ikke annet enn enkle LED-lys. Mange av disse har blinkende funksjon som gjør at du er godt synlig. Sykler du i mørket er det viktig å lyse opp veien i tillegg. Husk å vinkle lyset ned mot bakken for ikke å blende møtende syklister og bilister. Husk også å bruke klær med refleks.

 

3. Gode bremser er viktig

Sjekk at du har gode bremser på sykkelen til vinteren. Skift gjerne til nye bremseklosser, og tørk jevnlig over felgens bremseflate med et håndkle.  Da varer bremseklossene lengre og bremsene virker dobbelt så bra. Husk også på at bremselengden økes betraktelig når det er vått eller kaldt.

 

4. Dekk og luftrykk

Sjekk at dekkene ikke er utslitt og at du ser mønsteret i dekket. Dette er med på å gi ekstra grep når du sykler. Rett mengde luft er også viktig. Anbefalt luftrykk står ofte på siden av dekket. Om du ønsker litt ekstra feste på vinterstid kan det hjelpe å fylle noe mindre luft i hjulene.

 

5. Bruk skjermer

Om du ønsker å unngå vannsprut i ansiktet og våte og møkkete klær er det lurt å skaffe seg noen enkle skjermer. Selv om det ikke regner når du sykler kan det være vått på bakken, og da kan til og med korte turer gjøre deg våt og skitten. 

 

6. Velg riktig bekledning

Du blir ofte varm av å sykle, så ikke ta på unødvendig mye klær. Ha alltid en vindtett jakke tilgjengelig eller med deg i sekken. En lett regnbukse i Bergen kan også være lurt på de våteste dagene. Gode hansker er ekstra viktig. Å fryse på fingrene er ofte vondt. Skihansker er perfekt å bruke. Ellers er en tynn lue, buff eller pannebånd under hjelmen noe som hjelper for holde varmen. Et stort varmetap fra hodet gjør at du ofte fryser på hele kroppen. Ellers er ullsokker i skoene godt å ha. 

 

7. Hold deg aktiv

Sykling er kjekt og en måte å holde seg aktiv på. Det er dessuten et fint fremkomstmiddel til både skole og jobb. Så lenge det ikke er isete og farlig føre, kan du bruke sykkelen året rundt! 

 

Les også artikkelen «Kvardagen er blitt enklare på to hjul» hvor familien Opedal/Løvseth (bildet) deler sine tips om sykling med barn.

 

 

Andre Artikler