Snødronning i ny drakt
Tekst og foto: Tove K. Breistein
Vi går inn i historien som de første som spiller på den nye scenen, og vi skal vise verdens beste familieforestilling, sier regissør Terje Skonseng Naudeer entusiastisk. Han har akkurat tatt en pause fra prøvene i de lånte lokalene på Cornerteatret, for å prate med Barn i Byen. Med seg har han skuespillerne Reidun Melvær Berge og Sigmund Njøs Hovind.
Det er første gang Reidun Melvær Berge og Sigmund Njøs Hovind spiller sammen, og de har fått mye rom til å leke og lete seg fram til ulike uttrykk.
-Snødronningen er en familiefore- stilling for barn fra seks år og oppover, men vi vil også at foreldrene skal få noe ut av det, påpeker Naudeer. Eventyret handler om vennene Gerda og Kay, og møte med den onde Snødronningen. Hun forhekser Kay og lurer ham med til isslottet sitt, eventyret er velkjent og har blitt dramatisert en rekke ganger. Det er heller ikke første gang at dramaturg og teatersjef Solrun Toft Iversen har dramatisert stykket. – Hun kjenner Snødronningen godt fra før, og nå har vi samarbeidet sammen med scenograf og skuespillerne om å lage en ny versjon basert på hva vi syntes er mest interessant med stykket. Det er en veldig demokratisk arbeidsprosess, sier regissør Naudeer, han satser på at det vil bli ordentlig magi på den nye scenen i november.
Et skummelt univers
Vi har laget et litt skummelt univers og vi er spent på hvordan det vil bli mottatt. Det er mye dramatikk og av og til kvepper også vi, sier skuespiller Berge og smiler. – Det handler jo om ondskap, og om hvordan vennskap kan overleve det, legger Naudeer til. Når Snødronningen forhekser Kay, blir han slem mot Gerda før han forsvinner. Men Gerda gir ikke opp vennskapet og legger ut på en reise for å finne ham.
- Noe av det viktigste et barn lærer er å bygge relasjoner med andre mennesker, og det kan være veldig dramatisk for et barn når vennskap slår sprekker. Noen ganger må du kjempe for vennene dine, og det tar forestillingen på alvor med både humor og spenning, forklarer Berge, som spiller tiåringen Gerda i teaterstykket. – Siden vi er voksne som lager teater for barn, prøver vi hele tiden å tenke på hva barn er opptatt av og hva de syntes er spennende, påpeker hun.
Ekte følelser på en intim scene
På Det Vestnorske Teateret arbeides det på spreng for å få ferdig tilbygget i bakgården som skal romme den nye scenen. – Det er viktig for teatret, i introduksjonen av en ny scene, at de viser en forestilling som passer rommet, sier Naudeer. I motsetning til hovedscenen i gamle Logen, blir den nye scenen mer intim - med rom for kun 60 publikummere.
For de som har sett stykket før på hovedscenen, blir dette en helt annen opplevelse og en annen verden å komme inn i. Det er mer intimt og lukket – som paradoksalt nok også kan gjøre verden litt større, og du kommer tettere på publikum, forklarer skuespiller Sigmund Njøs Hovind. I tillegg til å spille Kay, har Hovind også flere roller i stykket. - Det er en ganske travel forestilling for Sigmund - han spiller en kråke og mange andre rare skikkelser som jeg tror barna vil syntes er artige. Vi har jobbet mye med kostymene, og de er en stor del av uttrykket, forklarer regissøren. Han påpeker at lyd, lys og video også er viktige elementer i forestillingen.
- Kai og Gerda skal mange steder i verden, og vi bruker projektorer for å gi publikum denne verdenen på, forklarer Naudeer som fremdeles har veldig tro på analogt teater. - Video kan hjelpe oss, men kjernen må være energien i rommet og det å kjenne på at stemningen vibrerer på de beste kveldene, legger Hovind til. Det er første gang han og Reidun Melvær Berge spiller sammen, og siden det er kun de to på scenen - er de helt avhengig av et velfungerende samspill. – Jeg er opptatt av at jeg har to flotte skuespillere som jobber godt i lag og som føler seg trygge. Jeg kan sikkert være streng, men det skal være ekte følelser og stemning i rommet, sier Naudeer som selv er utdannet skuespiller. Sigmund Njøs Hovind er raskt ute med å si at de har fått stor frihet til å leke og lete. – Alle er med å skape denne verdenen og det er kreativt og morsomt, påpeker han.
Regissør Terje Skonseng Naudeer er selv utdannet skuespiller, og er opptatt av å skape et ekte og stemningsfullt univers hvor barna blir tatt på alvor og at de kan tenke hva de vil.
-Ennå har de noen uker igjen med prøver før den store premieren i slutten av november. – Jeg er rolig og har lave skuldre. Jeg tror vi har funnet balansen og vi skynder oss akkurat passe, sier Naudeer og smiler. Blir det julestemning, spør Barn i Byen. – Det handler ikke så mye om jul, men det er mye snø og kulde, så kanskje mer vinterstemning enn julestemning, avslutter Berge og smiler.