juleboss.jpg
01. desember 2022

En viktig huskeliste til jul

Som barn husker man desember som verdens lengste måned, men som voksen er det som om den har krympet i vask. Alle gjøremål og huskelister i forbindelse med juleforberedelsene kan gi svetteperler i pannen og lettere stress i brystet. Men selv om hodet fylles av bjelleklang og listene er metervis lang, er det en oppgave vi ikke må glemme i desember; kildesortering!

Tekst: Maria Aasebø Rønhovde  Foto: Maria Aasebø Rønhovde og  Shutterstock

Syv punkter til en mer miljøvennlig jul

Jeg drømmer meg fremover mot desember og lar julemusikken runge gjennom høyttalerne på kontoret. På telefonen slår jeg nummeret til Beathe Pletten, kommunikasjonsrådgiver i BIR AS. Jeg ser for meg en kopp med kakao, fyr i peisen, snø - eller i hvert fall sludd utenfor vinduet, og en kriblende julestemning i kroppen. Pletten tar opp røret, jeg kan høre at hun smiler i andre enden. Hun skal gi meg BIR´s beste tips til kildesortering i julen, og denne formiddagen skal det vise seg at jeg lærer ett og annet jeg absolutt trodde jeg kunne fra før.

Som den listeelskeren jeg er, sitter jeg klar i andre enden av røret med penn og papir. Det er som om Pletten lar et snev av julemagi suse gjennom telefonledningen – hun har laget klar en liste med syv punkter. Jeg smiler - syv konkrete tips til kildesortering. Punkt 1 skriver jeg øverst på blokken, og lar Pletten lose meg inn i kildesorteringens verden, jule-edition.

Nummer 1 - Det er ikke gull alt som glitrer
Glanset gavepapir er noe vi finner i de fleste butikker når julen nærmer seg. På rekke og rad står de, glitrende med reinsdyr og julete motiv. Velg meg! Velg meg! Men etter at Beathe Pletten har forklart at for å produsere glanset gavepapir kreves det leire, fargestoffer og mye lim, svinner glansen et hakk eller to i mine øyne. Pletten kan opplyse om at gavepapiret omtrent ikke inneholder papir, og at det derfor ikke kan kildesorteres. Glanset gavepapir kan kun kastes i restavfallet. Det er altså ikke miljøvennlig å produsere og kan heller ikke leve videre etterpå. Som et alternativ til det glansete gavepapiret foreslår Pletten gråpapir. En viktig ting å huske på med gråpapir, er å sjekke at det kan kildesorteres som papiravfall. Det neste tipset er å pakke inn gavene i noe som allerede har levd et liv før, for eksempel en skoeske. Den kan du pynte med sløyfebånd og klistremerker, eller la den bli dekket av barnas malerkunst. Et tredje alternativ er å benytte avispapir eller pene sider fra et magasin som innpakningspapir. Og for de sykyndige – sy gaveposer av gjenbruksstoffer.Nummer 2 - Gløgge flasker
En kopp med gløgg er noe mange forbinder med julen. Et nyttig tips fra BIR angående gløggflaskene er at de kan pantes. Det er helt sant! Før var de ofte laget av glass, men nå er de fleste gløggflaskene av plast, med et pantemerke bakpå. Så da er det bare å nyte gløggen, og huske på å pante flasken etterpå.

Nummer 3 – Et kinderegg av emballasje
Vi er kommet til et punkt som skaper hodebry for de som jobber med avfall, resirkulering og kildesortering: blandingsemballasje! Jeg kan høre at den ellers så blide Beathe Pletten sukker i andre enden av røret. Blandingsemballasje finnes for eksempel på tannkoster, gavesett og sist, men ikke minst - en hel haug med leker. Her er vi innom mange ulike materialer med både plast, papp og skruer i en og samme emballasje. I julegave fra deg ønsker BIR seg at alle de ulike delene kildesorteres i rett beholder. Kjøper man gavene brukt, slipper man selvfølgelig alt dette. Bare et lite tips.

Nummer 4 - Nå tennes tusen julelys
Julelys – de lyser opp den mørkeste tiden på året. Det er vakkert, det er koselig og det gir julestemning. Men kanskje ble det litt hektisk når julelysene plutselig skulle ned før stormen i januar, eller kanskje kom de seg ikke ned i det hele tatt. Om julestemningen forblir svart i det du plugger i støpselet, er faren stor for at noe har gått i stykker. På hver eneste butikk som selger julebelysning, kan du ta med dine gamle lys og levere dem inn som el-avfall – helt gratis! De skal ikke i restavfallet – husk det.

"Når treet er ferdig drysset og de siste kokosmakronene er fortært, skal du ikke under noen omstendigheter sage treet i biter og stappe bossbannet fullt."

Nummer 5 - Trøblete plast
I kampen mot plasten er det mange som er nøye med kildesorteringen. Men når kulda setter inn og vedsekkene stables i garasjen er det en ting du skal huske på. Du må nemlig programmere inn ett unntak fra regelen. Plastnettene som veden ofte er innpakket i – skal IKKE i plastavfallet. De skal i restavfallet. Sekkene skaper trøbbel på gjenvinningsstasjonene, de vikler seg inn i ting og skaper driftsstans. Derfor ønsker BIR seg at du for en gangs skyld ikke sorterer plast i plastsekken, men i restavfallet. På forhånd takk.

"Vedsekkene skaper trøbbel på gjenvinningsstasjonene. De vikler seg inn i ting og skaper driftsstans."

Nummer 6 – Alt kan ikke brennes

Når vi er inne på fyring i ovn og kampen om ved, kan det være fristende å teste andre former for brensel. For eksempel drikkekartong, men den skal ikke brennes! Den har et plastbelegg på innsiden av kartongen som skaper lokal forurensing og dårlig inneklima om den brennes i ovnen. Å brenne drikkekartong øker også sjansen for pipebrann, og ikke minst går ressursene til spille. Så skyll, brett og kildesorter drikkekartongen, ikke brenn den i ovnen.

Nummer 7 – Du grønne dryssende tre
I butikkene finnes det utallige utgaver av juletreet, de fleste i plast. Men fortsatt er det mange som kjøper ekte vare, eller som jeg selv er oppvokst med – hugger juletreet selv. Om treet er av plast, er det bare å finne frem juletrebagen fra boden og møysommelig trykke treet opp igjen i posen. Men om du har ekte vare, med stikkende grener og dryssende nåler, skal Pletten gi deg et siste tips. Når treet er ferdig drysset og de siste kokosmakronene er fortært, skal du ikke - under noen omstendigheter sage treet i biter og stappe bossbannet fullt. Du skal ta med deg treet til nærmeste gjenvinningsstasjon og levere det pent i fra deg, helt gratis. Skulle det bli stående på terrassen til godt ut i februar, fortvil ikke, tilbudet gjelder helt frem til 01.mars. Da er det jo snart påske da!

"Selv om hodet fylles av bjelleklang og listene er metervis lang, er det en oppgave vi ikke må glemme i julehøytiden; kildesortering!"

Tusen takk Beathe Pletten og BIR!

Jeg skal med glede følge de syv sorteringstipsene på listen min.
Med ønske om en god jul!

Kilder: Beathe Pletten, kommunikasjonsrådgiver BIR og www.bir.no.

Andre Artikler