20230622_170716.jpg
10. juli 2023

Matglede og matredding for store og små

Stene Matglede arrangerte bakekurs for ivrige barn og følge, og ja, matgleden var til å ta og føle på i det lille lokalet i Rogagaten 26. Bananer ble til smakfulle scones, perfekt for små barnehender å tilberede, og både syltetøy og lemonade av kortreiste ingredienser falt i smak.

- Når skal vi bake? 

- Hva skal vi lage?

- Oi, her var det fint!

Det ljomer gjennom lokalet i det fire små bakemestere kommer travende gjennom døren med sitt følge. For Anne Lill Stene er det ekstra gøy å kunne tilby kurs til barn, og å lære bort sin kunnskap om matredding og bakst. Hun planlegger allerede flere kurs over sommeren, og har også tilbud for voksne som ønsker å lære noe nytt. 

Stene Matglede er bygget på en filosofi om at mat er så mye mer enn næring. Det er noe av det Anne Lill håper kursdeltagerene tar med seg hjem - både store og små. 

De små bakerene får tildelt fine forklær med logo på, og geleides for å vaske hendene. Alle over 7 år får tittelen assistent, og skal hjelpe der det trengs.

- Men det er barna som skal bake, understreker Anne Lill til stor enighet blant gjestene. 

Steg for steg

Hun begynner med å vise oppskriften, og går gjennom steg for steg. Underveis deler hun smarte tips for hvordan få deigen til å ligge fint, og oppføre seg - samt hva man gjør om noe skulle gå galt. Etterpå er det barnas tur. De har tydelig fulgt godt med på demonstrasjonen, og de voksne traver frem og tilbake for å hente den ene ingrediensen etter den andre. Oppskrifter leses høyt og konsentrasjonen er stor. 

- Denne kan du skrelle, den var litt ekkel... kommer det fra ett hjørne, hvor en assistent medgjørlig setter i gang med skrellingen av den brune bananen som skal reddes til scones.

Viktig erfaring

- Det er ikke første gang jeg lager mat, innrømmer Sunniva (5). Hun kan skryte på seg erfaring med både muffins og ulike desserter, og synes det er spesielt gøy å få blande ingrediensene selv. Like bortenfor henne står Jarle(7), kursets eldste deltaker. Han har vært med Anne Lill før, mellom annet på sanking av spiselige planter, og har tatt med seg filletante på nye opplevelser. De to finner på mye gøy sammen. 

- Jeg lager quesedilla hjemme, sier han selvsikkert. Og med det på rullebladet kan scones neppe være noen utfordring. 

Det to siste deltagerene er Lars(6) og Nor(5). De to kompisene har gått i samme barnehage, og kjenner hverandre godt. De har gledet seg veldig til bakekurs, og trosser store og små utfordringer for å få sconesene sine i ovnen. 

 

- Når bananen blir brun, blir den søtere, fordi stivelsen omdannes til sukker. Derfor passer de perfekt å bruke i desserter og søt bakst, forklarer Anne Lill etterhvert som baksten går i ovnen, og fornøyde kokker vasker hendene igjen. Nå er det lek og syltetøy som står på planen, samt mumsing av ferdig produkt og roselemonade. 

Flere muligheter

Vil du også ta med deg poden på matlaging med Anne Lill? Følg Stene Matglede på sosiale medier, og meld deg på nyhetsbrev for å få med deg neste kursmulighet.

- Det blir garantert flere kurs, for dette var skikkelig gøy, forsikrer Anne Lill selv.

Rosesirup

5 dl kronblad fra nyperoser

1 l vann

1 l sukker

Skiver av en halv sitron

- Kok opp vann og sukker. Legg blomstene i en bolle med sitronskivene og hell over den varme laken. La stå i 3 døgn i kjøleskapet før du siler den gjennom et klede, og den er klar til bruk.

- Bland den ut med vann med eller uten kullsyre og gjerne en god skvis sitron når du skal servere😊.

- Denne oppskriften kan brukes til andre spiselige blomster, for eksempel hylleblomst, geitrams og syrin.

Andre Artikler