image00003.jpeg
04. mai 2023

En ny opplevelse på Akvariet

Lørdag den 22. april tok vi med oss familien vår på akvariet. Vi skulle se den nye utstillingen,"Vassdraget", som kom i vår. Et vassdrag er et økosystem som består av bekker, innsjøer, elver og isbreer. I Norge har vi ca. 4000 vassdrag, og det største er elven Glomma. Et Vassdrag er et område med ferskvann og inneholder et rikt dyre- og planteliv.

Tekst & Foto: Isha (10 år) og Shania (13 år). 

Den nye utstillingen handler om problemene vassdragene blir utsatt for på grunn av klimaendringene som vi mennesker forårsaker. Det viktigste budskapet utstillingen har, er å lære oss hvordan vi passer på vassdraget og naturen vår. 

Selv om det var spennende å lære om vassdraget, var det også masse andre ting vi ville se på Akvariet. De første dyrene vi så da vi kom var pingvinene. Noen av pingvinene lagde høye skrikelyder, mens de andre sto helt stille. Noen svelget en hel fisk, og en annen hoppet ut i vannet. Etter  dette fikk vi se selen og sjøløven. Det var fascinerende å oppleve.

Etter en liten stund ute, gikk vi inn i bygget der alle fisk og sjeldne dyr var. Inne så vi masse rare dyr, unike og skumle. Vi så ål, maneter, piggrokker, kongekrabber og mer. Så gikk vi opp trappene til tunnelen, fylt med sjøagurker, hai-egg og andre fisker og dyr.

Det første dyret vi så var ekte haiegg. Det var rart at haieggene var så små, og lignet på sukkererter. Etter haieggene så vi noe enda mer spennende, nemlig aligatorfisk! Den lignet på en aligator, men hadde gjeller og finner som viser at det er en fisk. Aligatorfisken er over 2 meter lang, og den har overlevd siden dinosaurtiden.  Det er helt utrolig hvordan de har klart å overleve så lenge! Vi så også en krokodille, men vi trodde ikke at den var ekte. Den lå nemlig helt i ro, men den var i live!

De siste dyrene vi så, var både noen søte, og noen ekle. Skilpaddene var veldig søte, de store skilpaddene hadde røde prikker på hodene og kunne leve opptil 200 år! Men edderkoppene og kakerlakkene var litt ekle.

Når vi var ferdige og skulle ut gjennom utgangen, var det et lite ankersted der vi fikk øve på å feste ankeret. Det var slitsomt å dra i ankeret, siden det var 20 til 40 kg, og vi måtte også  klatre opp en dinglete stige og komme til toppen for å ringe bjellen. Det var veldig vanskelig.

Opplevelsen på akvariet var virkelig verdt det, og veldig gøy. Det føltes godt å være nær dyr, og utforske dem!

 

Andre Artikler