01 (1).jpg
22. august 2023

Byens nye lekeplass!

På Tollbodkaien har det kommet en ny lekeplass. Her finnes en mengde apparater, mellom annet karusell, disser, bordtennisbord, klatrenett og sandkasser. Lekeplassen passer for alle, og selv ungdom kan ha det gøy der. Barn i byens juniorreporter, Eva Thornam var tilstede under åpningen og fikk testet lekeplassen, sammen med fotograf Tove Breistein.

Lekeplassen er stor og delt inn i forskjellige deler. Det er mange apparater som jeg aldri har sett før, som en disse for to personer, og bordtennisbord med grafitti rundt. Lekeplassen er ved en brygge, og jeg så mange gigantiske båter mens jeg lekte, noe som var veldig gøy.

Mandag 19. juni åpnet lekeplassen med elever fra to skoler og et buekorps som spilte. Helene (10) og Sofia (10) fikk prøve lekeplassen på åpningen og syns den er gøy.

- Det er bra at det er litt treningsutstyr og mange ulike ting her, for da er det flere som kommer seg ut, sier Sofia.

- Lekeplassen er ganske stor, så det er plass til mange folk her, forteller Helene.

Lekeplass for store barn

Alexandra Altermark, som jobber i Bergen kommune har hatt noe av ansvaret for å bygge lekeplassen.

- Vi ville lage en lekeplass for store barn. Med planlegging og alt tok det to år å bygge lekeplassen. Den har kostet til sammen 23 millioner kroner, sier Alexandra.

Spraymaling, klatrenett og humpedisser

Vi fikk lov til å bruke spraymaling på åpningen. Da kunne vi pynte på noen av veggene der. Det synes Helene og Sofia var veldig gøy. De likte også klatrenettet spesielt godt. Jeg prøvde også klatrenettet. Det er laget av tau og er gigantisk. Det var litt skummelt fordi jeg følte jeg skulle falle gjennom hullene, men det gjorde jeg ikke! Jeg klatret over hele nettet og det var veldig gøy. Det var også noen blå, myke plater som dekket enkelte av rutene i nettet, sånn at man kan ta en pause midt i nettet.

Det er flere disser på lekeplassen. Noen er runde hjul av nett  med plass til to barn. Men det var også en disse som jeg aldri har sett før. Den var veldig populær og opptatt hele tiden. Den minner om en slags humpedisse for to hvor man ser på hverandre mens man disser. Det er også en slags karusell som man spinner på. Den har plass til flere om gangen og kan gå ganske fort. Jeg ble litt svimmel etter en stund, men jeg ville ikke slutte. Det gikk så fort at jeg falt av, sikkert fordi jeg sto. Men det var egentlig veldig gøy å falle av og jeg slo meg ikke fordi det er mykt på bakken.

Jeg prøvde også å klatre i noen gamle lyktestolper som har fått klatregrep festet i seg. Da kan man komme høyt opp i luften. Ellers er det basketbaner og sykkelbane på lekeplassen. Det er mange benker, og toalett med grønt lys på døren, som er veldig stilig. I sandkassen er bøtter og siler festet med snorer. Det er smart med sånne snorer, men de burde vært litt lenger sånn at det er lettere å flytte tingene. 

Jeg anbefaler lekeplassen til alle.

Endelig basketball

Fotograf Tove har snakket med Olai (14) og Edgar(14) fra Sandviken. De to spiller i Sandviken Basketballklubb og syntes det er gøy med en flunkende ny basketballbane rett ved sjøen. De går på Rothaugen skole, og kommer til å bruke lekeplassen til å spille basket.

- Det er ikke så mange gode basketball plasser i byen, og da er det bra at vi har fått en fin bane her. Det er fint at Bergen endelig har fått et sted for ungdommer som ikke er inne.

Et allsidig byrom

Alexandra er storfornøyd med resultatet av prosjektet. 

- Vi har fått til mye av det vi har jobbet hardt for. Mye variasjon og muligheter, det har vært viktig for oss at det er et allsidig byrom som kan brukes til andre ting enn "bare lek".

Lekeplassen har fått arrangementsrom for konserter, og hvor det kan settes opp kinolerret eller ha uteteater. Den har både toaletter og drikkevann, og fokus på aktiviteter og apparater som kan brukes av så mange som mulig.

- Desto flere mennesker som er her, desto tryggere føles det å være her. Derfor har vi treningsapparater som kan brukes til både lek og klatring, eller trening for de voksne. Vi har laget matkjøkken og pallekarmer for dyrking, og folk kan komme hit og grille. Eller du kan bare sole deg på den grønne kollen. Det er et byrom for alle aldre. Vi har en hovedgruppe, men vi vil ha med oss så mange som mulig fordi det skaper det gode bylivet, avslutter hun.

 

Andre Artikler