TRASH - Duo.JPG
08. mai 2024

Magiske Musikkreiser

Bergen Filharmoniske Orkester, med sin lange historie som strekker seg over 250 år, er ikke bare et musikalsk fyrtårn for Bergen, men også en globalt anerkjent institusjon innen klassisk musikk. Orkesteret er en selvstendig stiftelse, en blanding av nasjonalorkester og byorkester som har vokst fra amatører til å bli blant de beste i verden.

Tekst: Mai Vabø

Ingeborg Ekeland, produsent for Barn og unge hos Musikkselskapet Harmonien, er hjernen bak det ambisiøse familieprogrammet som orkesteret tilbyr.
- Vi tilbyr noe for alle publikumsgrupper, med forskjellige formater og produksjoner, forklarer hun. Barn og unge er en viktig del av dette mangfoldet. Å planlegge et program innen klassisk musikk for barn i denne aldersgruppen er både en utfordring og en lek. 
- Å skape et program for barn og unge handler om å ivareta barnas følelse av undring - noe som ofte innebærer interaksjon, det visuelle og å ikke fordumme noe. Målet er å gi barn en unik og betydningsfull musikalsk opplevelse, og så lærer man å bli publikum underveis. Her blir man ikke automatisk hysjet på eller bedt om å forlate salen. Å få oppleve å høre noe live, føle på det, er en viktig opplevelse uansett alder, understreker hun.

Sangskatten
Ingeborg smiler bredt når hun forteller om “verdens hyggeligste dag” - “Sangskatten”, en konsert som i september 2023 fylte hver krik og krok i Grieghallen med sang og latter. Orkesteret synes det var så kjekt at Sangskatten får en reprise i februar 2025.
- Takket være våre venner i Arktisk Filharmoni, har vi fått muligheten til å skape et sted der både barn, foreldre og besteforeldre er med å synge gamle og nyere sanger sammen, en feiring av vår felles sangskatt. Som i fjor blir det stappfullt av sangglade barnekor fra Bergen og omegn på scenen.

Orkesteråret 2024
Ingeborg har jobbet hardt den siste tiden for å spikre programmet for den kommende seseongen. Familieserien, som inkluderer fire unike konserter spredt gjennom året, skaper høydepunktene i familieprogrammet.
I år markeres Orkesteråret 2024, i regi av UNOF (De Unges Orkesterforbund). I den forbindelse skal familiekonserten “Musikalske julekort” i november invitere barneorkestre fra hele Vestland fylke til å stå på scenen sammen med Bergen Filharmoniske Orkester. Hvert deltakende orkester får også muligheten til å påvirke deler av programmet, og det hele dirigeres av Ingunn Korsgård Hagen, assistentdirigent i BFO. Billettene forventes å bli revet bort så fort de slippes i august, og Ingeborg lover en uforglemmelig feiring av musikk og samarbeid.

Populærkultur live
Men først kommer altså våren. I april inviterer orkesteret til en magisk opplevelse for Harry Potter-fansen. "Harry Potter og De vises stein In Concert” blir akkompagnert av Bergen Filharmoniske Orkester, som vil gi liv til John Williams' ikoniske musikk mens publikum får se den første filmen i serien på storskjerm. En unik mulighet for både unge og gamle til å fordype seg i den magiske verdenen til Harry Potter, omhyllet av live musikk.

Vårens familiekonsert
Like etter, 13. april, vil vårens familiekonsert TRASH - Recycled! introdusere et nyskapende konsept. 
- Har du noen gang tenkt på at du kan lage musikk av bosset ditt? spør Ingeborg entusiastisk. Orkesteret får besøk av to smågale boss-entusiaster, trommemagikerne Hamilton og Mikkelsen. De to kan forvandle alt fra takrenner og oppvaskkoster til kule instrumenter. Konserten vil foregå helt uten ord. Her er undring, humor, klovneri og musikk i fokus! I tillegg til selve konserten, vil det være verksteder i foajeen hvor barna kan bygge sine egne instrumenter av resirkulert materiale og møte musikerne bak forestillingen.

Verdensrommet
Etter sommeren står den 3. av årets familiekonserter for tur, denne gangen med temaet verdensrommet.
- I rommet kan ingen høre oss spille, sier Ingeborg med et lurt smil, og forklarer at dette er blitt et slags slagord for konserten. Orkesteret skal legge ut på en reise i rommet for å løse et mysterium, med stor fare for å lære noe underveis. Det høres kanskje rart ut å skulle ta med et orkester på romferd, for i verdensrommet er det jo ingen som kan høre deg spille – eller er det det? Foreløpig er konserten litt hemmelig, men det er en del av moroa!

Musikalske eventyr
Ønsker man å oppleve Harmonien hjemmefra er det også flere muligheter her, helt gratis. Av tidligere verker ligger allerede fortellingen om Snødronningen ute på strømmetjenesten til orkesteret, bergenphilive.no. I høy kvalitet kan en rekke av forestillingene gjenoppleves - eller oppleves for første gang. Nå er også to helt nye for barn verk lagt ut.
To digitale eventyr basert på gresk mytologi og Beethoven. Først, fortellingen om Prometheus satt til Beethovens “Eroica”-symfoni. Den andre om Daphnis og Chloé - også akkompagnert av Beethoven. Eventyrene gir en gratis smakebit på det rike repertoaret og engasjementet til Bergen Filharmoniske Orkester.
Ingeborg blir glad for å treffe nye samarbeidspartnere, og tar gjerne imot tips om spennende aktører som kan berike familieprogrammet i årene som kommer.
- Det er ikke alltid lett å finne de aktørene som tilbyr noe helt spesielt, eller vite hvem man skal spørre. Kjenner du til noen med et spennende konsept for barn og unge, som kunne nytt godt av et samarbeid med Harmonien, må de gjerne ta kontakt! avslutter hun med et smil.

 

 

 

 

 

 

 

Andre Artikler