IMG_9222.jpeg
08. mai 2024

Kyllinger i klasserommet

- Dere skal bli foreldre!, utbrøt jeg høyt i klasserommet. Studentene snudde seg overrasket mot meg med store øyne.

Tekst: Gro Vatne Røsland ved Høgskulen på Vestlandet

Jeg smilte, og forklarte at de skal få være reservehaner og høner for en gjeng kyllinger som skal ruges frem her i Naturfagsklasserommet. Responsen var god, og etter en kort samtale om hvordan vi skulle få dette til, var også motivasjonen på topp.
Om bare noen uker skal akkurat disse førsteårs lærerstudentene få sine første møter med elever på barneskolen, og om under 5 år er de ferdig utdannede lærere klare til å gå inn i det jeg vil beskrive som verdens viktigste yrke. Det er vår jobb å forberede, inspirere og klargjøre dem for det

Spennende nedtelling
Vi hadde nedtelling på 21 dager, hvor kyllingene utviklet seg inni eggene sine. I en enkel rugemaskin, hvor det er varmt og godt, vugges eggene for å etterligne naturlig ruging hvor hønemor passer på eggene under sin varmende fjærdrakt.
Etter hvert som kyllingene kom ut av skallet og fjærene fikk tørke, ble de forsiktig båret over i et lite hus, isolert med papp og håndklær. En liten varmelampe sørget for at de nyklekte holdt varmen. Kyllingene er nå klar for kos og stell i to gode uker sammen med studentene på klasserommet.

En stor suksess – kanskje flere?
Den sosiale gevinsten med kyllingprosjektet har vært stor. For våre første års lærerstudenter har kyllingene vært et felles prosjekt som har ledet til et godt klassemiljø og forsterking av sosiale relasjoner. Jeg er trygg på at flere tar prosjektet med seg inn i sine klasserom når de skal ut i yrket. 

Synes du det høres spennende ut? 
Å ruge egg i klasserommet passer fint for alle alderstrinn, og gir muligheter for å lære mer om dyrehold og dyrevelferd. Med en liten flokk på minimum 6 kyllinger (kyllinger er flokkdyr og trives best i flokk) er kostnadene små, og godene mange i et slikt prosjekt. Samarbeid mellom klassetrinn kan være en god måte å inkludere flere elever på, og man kan fordele oppgaver knyttet til prosjektet basert på erfaring blant elever og alderstrinn. Er du elev eller forelder så ta gjerne opp tema med lærer - kanskje det kan la seg gjøre? 

Hvordan går man frem?
Kontakt en gård som driver med høns i ditt nærområde. Eggene vi har brukt, har vi fått låne fra Cecilie Fosse på Søreide gård. Hun sørget for at eggene vi lånte var befruktet og klar til å ruge frem kyllinger. 
Med innkjøp av en rugekasse og en varmelampe, kommer man langt. Små skåler til vann og mat. Maten kan du kjøpe for eksempel på Felleskjøpet, hvor de selger soyafritt kraftfor. Et lite bur hvor kyllingene kan være etter at de er klekket, kan man lage selv av papp. Eller man kan kle for eksempel et hundebur med papp og et gammelt håndkle i bunnen, slik at kyllingene ikke spretter ut mellom sprinklene.
Kyllingene våre kom tilbake til gården til Cecilie og en større hønseflokk etter at vi hadde lånt dem en stund. En god oppfølging til prosjektet, og gylden mulighet til å oppleve gårdsdrift kan være å besøke kyllingene etter at de er tilbake på gården.

 

 

 

Andre Artikler