Klimaklubben.JPG
03. april 2024

Kampen for klima - Hvordan takler vi klimafrustrasjon?

Mister du litt håpet i klimadebatten? Er det vanskelig å holde motivasjonen oppe? Du er ikke alene. Men en liten gjeng elever på Landås Skole samles jevnlig for å snakke om hva de skal gjøre, hvordan de kan hjelpe, og ikke minst; hva som kreves. Kanskje du kan lage din egen klimaklubb, du også?

Tekst: Hayad Hussein
Foto: Hayad Hussein og Endre Tufteland 

 

Mange mennesker kjenner frustrasjon og hjelpeløshet over klimakrisen. Du er en pliktoppfyllende person, sorterer søppel riktig, lar ikke vann renne for lenge i vasken, du tar buss, panter flasker, donerer eller kjøper brukte klær, og du flyr så lite som mulig. Likevel ser du at klimasituasjonen ikke blir bedre. Da er det lett å bli frustrert og miste håpet for fremtiden. Men ikke gi opp! 

 

Klimaklubben: Barnas nøkkel til en grønn fremtid

Klimaklubben er et pilotprosjekt fra Bergen kommune, og Landås skole er den første skolen i ilden. Prosjektet går ut på å ruste kommende generasjoner slik at de kan møte fremtiden med en ivrig handlekraft, istedenfor å la seg overvelde av frykt og handlingslammelse. Med andre ord handler dette prosjektet om å spre motivasjon og unngå klimafrustrasjon. Prosjektet har et tydelig mål: Å hjelpe barn og voksne i kampen for å redde plantene vår. De er opptatt av enkle og konkrete klimatiltak som barn klarer, og å gi dem erfaringen at små handlinger kan ha stor effekt. 

På Landås skole møter vi Nils Oliver De Schepper (9 år) , Tilde Høgmo Risnes (10 år), Maria Sviland (9 år), Ingrid Austheim Molvik (9 år). Tilde forteller at de har jobbet med klimaklubben siden de begynte på skolen for snart 4 år siden. De har gjort mange forskjellige aktiviteter som søppel-plukke-dag, klesbytte, vært i skogen for å lære om planter og dyr, spist larvetaco og holdt forskjellige stands både på skolen og i byen.

Tilde forklarer at grunnen til at de gjør alt dette er fordi planten vår trenger hjelp. Den blir bare varmere og varmere, og til slutt kan det hende vi ikke kan leve her mer. 

- Om vi ikke kan leve her, hvor skal vi dra? spør hun. 

Randi Rogne er lærer for elevene. Hun forteller at fokus ikke er på å skremme barna, men å dyrke engasjement basert på bærekraftig kunnskap. Jo mer man vet om naturen, jo lettere er det å beskytte den, sier Rogne.

 

Klimafrustrasjon

Klimafrustrasjon kan ramme den beste av oss. Man kan tenke at det er tungt, kjedelig og at det ikke hjelper uansett. For eksempel kan du gå til skolen hver dag, men der kjører det nesten like mange biler som det alltid har gjort. Da frister det mer å kjøre til skolen selv også. 

Er det skummelt med klimakrisen? 
- Jo, litt. Men man må ikke tenke at vi ikke kan redde planeten. Vi kan klare det sammen.

Hvorfor er ikke alle med? 
- Det er noen som ikke tenker på klima. Men om du gjør litt kan det utgjøre en stor forskjell, svarer Tilde.
- Om man tenker at “om de kan ta bilen så kan jeg også”, ender det bare opp med at alle tar bil. Så det å gå til skolen gjør faktisk en forskjell, legger Nils Oliver til. 

Men hvordan kan man holde motet oppe? 
- Du må tenke at du gjør noe bra for klima, og hver eneste ting du gjør hjelper, sier Maria.

Barna forteller at de har en klimapostkasse på skolen som de ofte bruker. I denne postkassen skal elevene legge inn en lapp om hva de har gjort den siste tiden for å hjelpe klimaet. Det kan være alt fra å ha spist opp matpakken, til å bruke riktig søppelkasse, eller spise vegetarmiddag i helgen. Annenhver fredag er det fellessamling på skolen hvor trinnet som har gjort en ekstra innsats for klima vinner klimapokalen. Den går på rundgang gjennom skolen, og er til stor motivasjon for elevene, sier Rogne.

Er klimakampen håpløs?
- Nei, forteller Klimaklubben! Håpløshet rundt et problem oppstår når man ikke har ressursene eller svarene til å kunne løse problemet. Vi har teknologi, ressurser, evnene og løsningene! Det jobbes hver eneste dag,i hele landet, i hver by, på hver skole og barnehage, med hvordan vi kan bedre ta vare på miljøet. Vi er mange flere enn man tror som ønsker å bedre klimasituasjonen. Du er ikke alene.

 

 

Andre Artikler