MS_EGG-9988.jpg
15. mars 2024

Fra Bergen til Sør-Afrika med sang

Det klappes, trampes og synges i Grieghallen. I en halvsirkel står en gjeng gutter rundt et piano og synger. Sang, bevegelse og rytme minner mer om noe en finner i Afrika enn de klassiske tonene vi er vant til å høre fra korene her i byen - og det er ikke så rart. Edvard Grieg Guttekor har nemlig vært på besøk i Sør-Afrika for å utveksle sang, kultur og erfaring. Nå kan de synge på zulu i tillegg til det vanlige repertoaret på norsk, tysk, latin og engelsk.

Tekst: Mai Vabø
Foto: Magnus Skrede

Vi besøker korets første øving etter den lange turen. Det er tidlig i februar og snøen laver ned. En etter en har guttene trosset vær og føre for å stille opp, og det er mye på planen. Festspillene kommer i mai, og koret skal delta på flere ulike programposter. Noe kjent, noe ukjent. Men også hverdagen tas inn i øvingstiden.


- På søndag er det morsdag, så vi tar en gjennomgang av Make You Feel My Love, sier dirigent Håkon Matti Skrede. Flere av guttene spretter opp, andre ser noe forvirret ut.


- Hæ, er det morsdag i dag? Høres fra en forskrekket tenåring på en side.


- Nei, på søndag, svares det fra den andre, til et lettelsens sukk fra førstemann, før pianoet spiller opp, konsentrasjonen slår inn, og en vakker, flerstemt og melodiøs versjon av Bob Dylans hit-ballade fyller øvingslokalet. Enhver mor kunne bli blank i øynene av mindre.


Edvard Grieg Guttekor består av en god gjeng erfarne sangere mellom 10 og 16 år. De fleste har først gått i aspirantkoret siden 6-års alderen, og kommet videre opp til guttekoret, mens enkelte kom direkte hit fra audition. Siden koret tar på seg flere større oppdrag hvert år er det viktig at medlemmene har erfaringen, kunnskapen og scenetekket som kreves på et slikt nivå. Dette får de gjennom aspirantkoret som øver på Steinerskolen.

Venner i alle aldere

Mens resten av koret deler seg opp i grupper og får utdelt sine oppgaver og noteark, får vi med oss dirigent Håkon Matti, og to av guttene for å snakke om det å være i kor, og den spennende turen de akkurat har kommet hjem fra. Henrik Øiestad Garmannslund (9) og Jakob Elias Kivijärvi Hals (12) har vært med i koret i henholdsvis 1,5 og 3,5 år, og begge ble overtalt av de hjemme til å prøve seg på sang.


- Jeg synger hjemme hele tiden, det har jeg alltid gjort. Mamma følte at jeg måtte få litt utløp for det, forteller Jakob. Henrik nikker og kjenner seg igjen. Hjemme hos ham er det også mye musikk, og nylig har mamma fulgt etter og begynt i voksenkor. Som yngstemann ved oppstart er han veldig glad for at de største guttene er så flinke til å inkludere de minste.


- Ingen av vennene våre på skolen synger, så det er ekstra fint å kunne få nye venner i koret. Her blir vi kjent med gutter fra andre skoler og på tvers av aldersgrupper, forteller guttene. De synes ikke det er rart å synge i kor nå lenger, men skjønner at det kan virke litt ukjent for andre. Det er ikke den mest vanlige aktiviteten for unge gutter, men Håkon Matti håper å endre dette, og gjøre det mer greit og anerkjent for gutter å synge.


- Vi har en utrolig fin gjeng her, og det ble bare mer tydelig på turen nå. Det er ikke bare-bare å reise halve verden rundt, men samholdet mellom guttene var noe av det mest imponerende å se. De eldre er kjempeflinke med å ta vare på de yngre, og det er et godt samspill, forteller dirigenten.

En ny opplevelse

I en liten uke ble hele guttekoret innlosjert hos Drakenberg Boys Choir School i Sør Afrika. En internatskole hvor elevene bor, studerer, synger og lever sammen hele året. Noe litt annet enn hjemme i Bergen hvor koret er en fritidsaktivitet på linje med dans eller fotball, og guttene får gå hjem etter endt øving altså.


- Det var veldig spennende, men vi var litt nervøs i forkant, smiler Henrik og Jakob. De var bekymret for hvor strengt det ville være og hvordan livet på skolen var. Men forventningene var likevel skyhøye. 
- Vi fikk ikke ha mobilene i det hele tatt utenom en halvtimes tid på kvelden før leggetid. Men det var egentlig helt greit, fordi det gjorde oss mer sosiale. Reglene var strenge, men det gjorde det lettere å følge dem også. Og de var flinke til å forklare alt sammen.


I tillegg til å oppleve livet på skolen fikk guttene dra på safari, og snakker entusiastisk om hvordan det var å se løver, elefanter, gnu og mer.


- Vi så til og med baby neshorn, utbryter de!

Gjensyn

Skolen som de besøkte er en korskole, og sang er en stor del av hverdagen. For Håkon Matti var det et fint gjensyn. Han har nemlig selv vært elev der og senere jobbet som Assistant Choirmaster på Drakensberg tidligere i karrieren, og har modellert Edvard Grieg Guttekor etter skolen. Han har i flere år drømt om å ta med guttene sine for å oppleve Sør-Afrika, men pandemi, økonomi og andre vansker har satt en stopper for turen frem til i år.


- Det var en stor drøm som gikk i oppfyllelse, og jeg håper det er et samarbeid vi kan utvide videre. Målet nå er å få dem på besøk hit til Festspillene i 2025, men det er fremdeles i planleggingsfasen. Det hadde vært veldig gøy for guttene også å treffe de nye vennene igjen, sier Håkon Matti. 
En tur til Afrika er kanskje ikke helt hverdagskost for koret, men det mangler ikke på spenning ellers heller. Det er jevnlig helgeturer til seminarer i og rundt Bergen, og koret har tidligere vært mye på turné både i Norge og i utlandet. Skal vi tro Håkon Matti står også flere invitasjoner i kø for årene fremover. 


- Det er mye som må tas med i beregningen før avgjørelsene tas, men turene med koret gir oss mye. Det bygger samspill og energi, gir nytt kulturelt input og er ikke minst kjekt for guttene. Nå er det likevel først og fremst årets Festspill, hvor vi skal være med på åpningsforestillingen av Peer Gynt, Bergen barnekorfestival og avslutningskonserten med Mahlers åttende symfoni, fastslår han, og skynder seg tilbake for å sette øvingen i gang igjen. Det er mye som skal gjøres.

 

Andre Artikler