DF1A9039.JPG
20. mars 2024

13 tips til en mislykket påskeskitur

Påsken kommer - og med den kommer lange skiturer. Alle skal til fjells. Rød Swix, appelsinskall under neglene, bratte opp- og nedoverbakker og topper som skal bestiges. Frister det ikke? Vil du egentlig ikke gå på ski med barna? Her er tipsene som garanterer sutring og dårlig stemning, og som sørger for at barna aldri vil bli med deg på skitur igjen!

Tekst & Foto: André Marton Pedersen

1. Bestem selv. Planlegg turen helt alene. Hvis barna har innspill og ønsker, så ikke hør på dem! De kan jo ingenting. Dette er et godt utgangspunkt for en dårlig tur!

2. Nå toppen uansett. Mange sier det ikke betyr noe om man når toppen eller ikke. Feil. Visst pokker betyr det noe. Hvis man først skal gå på tur kan man for svingende nå toppen. Ikke la såre barneføtter stanse turen. Slep de opp de bratte motbakkene og du er garantert misnøye.

3. Husk å glemme sjokoladen. «Beklager, men jeg har glemt matpakken, kakao, kjeks, rosiner og sjokoladen igjen på kjøkkenbenken. Sorry, men sånn er livet.» Dette er et effektivt grep for omfattende misnøye hos barna. Vurder egen sikkerhet. Kan være lurt å trekke seg unna i tilfelle slag og spark.

4. Null pauser. Stemningen blir lett god under pauser, så pass på å ha så få stopp som mulig. Gå jevnt, fort og hardt. Glem militærets tommelfingerregel om 50 minutters gange og 10 minutters pause. Legg også ned forbud mot å utforske dyrespor.

5. Kle på barna for mye klær. Minst fem lag med ull og dunjakke gjør susen. Det garanterer overopphetede, sure og tverre barn.

6. Dropp all lek og moro. Vi skal gå på tur for å komme frem, ikke for å ha det kjekt. Hvis noen prøver seg på lek, gode historier, eller har andre «artige» innfall, så sett foten ned for slikt med en gang. Ta det ved roten, ellers vil det bare utvikle seg til å bli skikkelig koselig.

7. Sørg for bakglatte ski. Feller er en uting. Skismøring er for pyser. Styrke og karakter bygges i motbakker med bakglatte ski. Det bør barna egentlig sette pris på. De bør egentlig takke deg.

8. Ta med minimalt med utstyr. Dette bør du droppe å ha med: Ekstra klær, liggeunderlag, spade, førstehjelpsutstyr, reparasjonssett (Leatherman, strikk, gaffatape, taustump etc), skibriller, dorull, antibac og kart & kompass.

9. Mas mye og vær negativ. Masing er et effektivt virkemiddel som garanterer dårlig stemning, misnøye og frustrasjon. Jo høyere opp i toneskalaen du går, jo mer effektiv er maset. End gjerne i fistel. Husk å være negativ til det meste de foretar seg, da sikrer du dårlig stemning.

10. Ikke bruk kuldekrem. Er det kaldt ute og blåser kraftig, så bruk ikke kuldekrem. Den beskytter nemlig huden og bidrar til økt komfort under krevende forhold.

11. Dropp sunn mat. Hvis du kun gir godteri til barna, så vil de i starten ha mye energi, men bare vent, snart synker blodsukkeret til et bunnivå. De klager, sutrer og orker ikke gå videre. Herlig!

12. Compeed? Gnagsårplasteret Compeed er for pyser. Får barna gnagsår må du for all del ikke ta frem Compeed eller sportstape. Gnagsår borrer seg inn i hukommelsen som et dårlig minne – effektivt om du aldri vil ha de med på skitur igjen.

13. Utfør oppdrag uansett. Det kan blåse opp, det kan skje skader, barna kan ha seriøse problemer med utstyret. Ikke la dette påvirke turen på noen som helst måte. Utfør oppdraget uansett konsekvenser!

Andre Artikler