blåmeis_Thijmen Piek.jpeg
09. januar 2024

Fargerike gjester på Fuglebrettet

Når vinteren kommer og temperaturen synker, har småfuglene egne måter å tilpasse seg til vinteren. Noen av dem migrerer sørover til varmere strøk, mens andre blir, og søker ly i busker eller trær for å beskytte seg mot kulden. Hvilke fugler kan du se på fuglebrettet i vinter?

Tekst: Studenter fra Barnehagelærerutdanning, HVL Foto: Thijmen Piek

Noen fuglearter samler seg i grupper for å dele varme, og de kan til og med blåse seg opp med luft for å isolere kroppene sine og holde på varmen. Fjær er lettere enn pels, noe som lar fuglene fly, samtidig som de fungerer som et effektivt isolasjonslag. Selv vi mennesker har lært av dem, ved å bruke de fineste fjærene i vintertøy og dunprodukter for å holde oss varme.

Du kan også hjelpe
Om vinteren er det mangel på frø, bær og insekter i naturen, og fuglene trenger mye mat. Hjertene deres slår raskt når de flyr, så de trenger fett og næring. Å lage meiseboller er en enkel og morsom måte å hjelpe fuglene. Alt du trenger å gjøre er å smelte usaltet fett, og blande det med solsikkefrø, havre eller nøtter. Deretter kan du fylle denne blandingen i former, for eksempel gamle melkekartonger med hyssing. Heng dem opp, men vær forsiktig så de henger høyt nok til at nysgjerrige katter ikke kan nå dem.

Du kan også plassere fuglematen utenfor et vindu slik at du kan sitte inne og observere fuglene uten å forstyrre dem. Kanskje du til og med har en kikkert, eller kan låne en. Dette gir deg muligheten til å følge med på de små vingede gjestene og se dem utvikle seg over flere uker. Å mate fuglene gir glede, og det kan lyse opp selv de mørkeste vinterdagene når fargerike fugler besøker fuglebrettet.

Rødstrupe eller dompap?
Rødstrupen er hyppig brukt som motiv til julepynt - ofte ser vi julenissen illustrert sammen med en rødstrupe. Som navnet tilsier har den en rustrød panne, strupe og bryst, og ryggen er olivenbrun. Men er det egentlig en fugl vi finner på Vestlandet i Norge i juletiden?

Nei, faktisk ikke. Rødstrupen trives best i varmere strøk vinterstid. Men den som ofte dukker opp på fuglebrettet til jul er dompapen. Hannene har en vakker rosa-rødbrun farge på brystet, og bruker en klar og melodisk sang for å kommunisere og markere territoriet sitt.

Vanlige gjester på fuglebrettet

Kjøttmeis: Denne fargerike fuglen med gult bryst, svart midtstripe, svart hode, hvite kinn og grønn rygg er kjent for å spise insekter, men om vinteren setter den også pris på fuglemat. Kjøttmeisen er en intelligent fugl, men den kan være ganske aggressiv når det kommer til å beskytte fuglekassen sin.

Spettmeis: Denne fuglen er lett gjenkjennelig med sin blågrå overside, hvite mage og en svart stripe over øyet. Spettmeisen spiser ulike ting avhengig av årstiden. Om sommeren foretrekker den insekter og edderkopper, mens den om høsten og vinteren fokuserer på frø og nøtter, som den gjerne hakker fast i trærne.

Blåmeis: Ligner litt på kjøttmeisen, men har en blå fjærdrakt, gul mage og hvit buk. Blåmeisen er glad i små insekter som edderkopp og larver, men også nøtter og frø.

Dompap: Med sin vakre fargeprakt er dompapen en fryd å se på fuglebrettet på en grå vinterdag. Dompapene lever av frø og knopper fra løvtrær om vinteren og spiser også insekter og småkryp i hekkesesongen. (Foto: Canva)

Andre Artikler