Amanda uten grenser_111146.jpg
17. desember 2023

Etter Mali kommer Amanda

Vi var mange som fikk oppleve den sprelske og finurlige Mali, i forestillingen «Mali Befaler» på DNS. Danseforestillingen gikk for fulle hus gang etter gang, og de to akrobatiske danserne på scenen sitter nok igjen i manges minner. Nå er Andreas Roksvåg og Ane Evjen Gjøvåg tilbake - denne gangen med lillesøster Amanda i hovedrollen.

Tekst og foto: Mai Vabø

Amalie og Amanda heter de to blonde og blide inspirasjonene til danseparet. Når Barn i Byen besøker en av de første øvingene til deres nye forestilling: «Amanda uten bremser», har de allerede gjort dansesalen til sin helt egen arena, og det går i hjul med både en og to hender, hopp, sprett og latter. Hverdagen med to svært ulike barn har gitt materiale til en helt ny, like surrealistisk og humørfylt forestilling som den første.

- Amanda er noe helt nytt og annerledes enn det Amalie var. Hun er alltid på farten, og sitter ikke stille mer enn noen minutter av gangen. Resten av oss må nesten bare holde følge, ler Ane når familien til slutt setter seg ned i «samling».

Amanda beviser Anes påstander ved å klatre føttene oppover Ane, og snu seg opp ned i armene til mor. Der blir hun hengende en liten stund, før hun vrir seg tilbake til sittende stilling. Amalie sitter rolig gjennom hele opptrinnet.


Akrobatikk ligger i familien, og Amanda er ikke vond å be.

 

Livet satt på spissen
Selv om både «Mali Befaler» og «Amanda uten bremser» er inspirert og lettere basert på de to jentene på 3 og 7, er ingen deler av forestillingene direkte utdrag fra livet til familien.

- Hver situasjon er satt mer på spissen, og treffer derfor både voksne og barn - slik Mali Befaler gjorde. Foreldre vil kjenne seg igjen, samtidig som det er morsomt for barna. Vi møter fremdeles familier som hører på musikken fra forrige forestilling, og hvor barna snakker om ulike scener. Vi håper å kunne treffe den samme balansen denne gang, forteller Andreas.

Til og for barna
Andreas og Ane lever av dansen. For dem, og for barna, er det en helt naturlig del av livet. Sammen ønsker de å øke tilbudet av dans i scenekulturen som rettes mot barn.

- Barn elsker å danse. De er helt naturlig for dem. Men det å få se voksne dansere på denne måten, er nytt for mange. Samtidig er det viktig å påpeke at vi ikke har senket nivået vårt for å lage en barneforestilling. De får se oss utfolde oss i våre respektive stiler, i en akrobatisk og underholdende forestilling - laget helt og holdent for dem, sier breakdanseren.

- Forhåpentligvis gjør det også at de tar med seg opplevelsen videre, og fortsetter å danse. Det er målet for oss, understreker Ane.

En unik kombinasjon
Kombinasjonen av moderne dans og breaking er ikke en åpenbar en, men for Ane og Andreas er det slik de fungerer best. De to stilene utfyller hverandre på samme måte som danserne selv, og kreativiteten stråler. Selv om forestillingen skal på scenen om knappe tre måneder, er ikke koreografien laget enda. Den blir til i løpet av øvingsprosessen. Men musikk, scenografi og selvsagt dukkene som representerer Amanda og Mali, er straks klare.

- Vi har hatt et fantastisk team rundt oss til begge forestillingene, og det har vært viktig å samarbeide med lokale kunstnere gjennom det hele. Christine Sandtorv har skrevet et morsomt og spennende manus, Anne Angelshaug maler plakaten i sin særegne stil som vi elsker, Jan Holden håndlager dukkene og Julian Berntzen og Kato Ådland bringer alt til live med musikken de komponerer spesielt til oss. Og ikke minst er vi veldig takknemlig for det gode samarbeidet med alle de flinke folkene på DNS og teatersjefen som hjelper oss å bringe dansen inn på teateret.


Mamma og Pappa er de beste klatrestativene for aktive barn.

 

Spilles på nyåret
«Amanda uten bremser» blir uten tvil nok en forestilling som vil berike både små og store publikummere med inspirasjon, latter og humør. Ane og Andreas har premiere 13. Januar og spiller nesten hver dag i en måneds tid. Men billettene ryker fort, og det er en liten sal.

- Det er bare å skynde seg så snart billettene slippes, sier Andreas med et blunk, før hele familien tar til dansegulvet igjen - med lek, akrobatikk, dans og høylytt tøysing fra både store og små.

Andre Artikler