Boktips: Bukkene bruse og julenissen
TEKST: Heidi Bøhagen
BOKOMSLAG: Gry Moursund
At det ikke er laget en juleutgave av monstersuksessen Bukkene Bruse før nå er kanskje rart. Jul er høytid for bokkjøp, og duoen Rørvik-Moursund er et sikkerstikk. Dermed skulle det bli til salt i julegrøten hos Cappelen Damm i år også får man tro.
Bjørn F. Rørvik og Gry Moursund har med julebukkene rukket å skrive fem bøker om den sjarmerende trioen. Allerede med bok to hadde de brukt opp tittelen «Bukkene Bruse vender tilbake», så i de andre bøkene er det til spesifikke steder vi følger bukkene: Badeland, skolen, Syden. Slik sett skiller den siste boken seg ut. «Bukkene Bruse og julenissen» bærer bud om et møte fremfor en reise. Og med et bilde av tre bukker på forsiden som bærer på en julegran, er det ingen tvil om at vi er i juleland.
Historiene til Rørvik er like geniale som de er enkle, og følger noen gitte parametre: 1) Bukkene begir seg ut på et eventyr, 2) overraskes av det slemme trollet, 3) overvinner det slemme trollet, 4) feirer. Slik sett følger bøkene grep fra klassisk fortellerkunst og eventyr. Det som gjør bøkene så morsomme er at de leker med det arkaiske eventyret, og setter figurene i moderne settinger. Det gjelder også i den siste boken. Når bukkene diskuterer hvorfor julenissen aldri har vært på besøk hos dem for eksempel, foreslår den mellomste bukken at «Det er ikke sikkert han har google maps».
Julenissen har altså aldri vært hos bukkene på julaften, og det synes de er blodig urettferdig. De kjenner jo tross alt mindre snille barn enn dem som får besøk. De bestemmer seg derfor for å skrive et brev med ønskeliste til julenissen. Og de vet nøyaktig hva de skal ønske seg: akebrett med ratt. Det er nemlig ikke så praktisk å styre med klovene.
Hvordan møtet med julenissen går kan jeg ikke avsløre her. Men det blir et møte, og at det blir som de hadde tenkt. Trollet gjør en sjokkartet entré, og bukkene må være kreative for å redde julen fra en komplett katastrofe.
Bøkene om Bukkene Bruse er like mye illustratør Gry Moursunds som forfatterens. Hennes naive strek og collageteknikk er estetisk svært tilfredsstillende for både store og små. Og i Bukkene Bruse og julenissen blir det igjen en fest for øyet. Selve historielinjen er kanskje den minst originale av de fem utgivelsene så langt. Men med en suksess som dette, kan man spille på mange av de samme grepene og vise tilbake til tidligere historier for å oppnå en gjenkjennelse hos leseren. Derfor er det helt sikkert at mange barn vil kose seg storveis med juleutgaven. Rørvik-Moursund har skapt et helt eget barnebokunivers der barna bare med et blikk på forsiden vet de kommer til å få seg en god latter.