TornogRose_1080x1080px_v2.jpg
20. september 2023

Høstmagi hos Oseana

Når høstvinden begynner å rufse i håret og bladene skifter farge, er det tid for å nyte underholdning og kultur innendørs igjen. Høstens program hos Oseana Kunst og Kultursenter på Os presenterer et bredt spekter av underholdning innen en rekke ulike sjangere.

Tekst: Mai Vabø

Kulturhuset Oseana har i over 10 år vært et kulturelt knutepunkt for Bjørnafjordingene, og høstprogrammet for barn og familier ser ut til å følge tradisjonen. Med den nye tunnelen er det også lettere enn noen gang for andre i Bergensområdet å ta turen. Vi har tatt en nærmere titt på noen av høydepunktene som publikum kan se frem til mens høstmørket slår inn.

Venneveko

Feiringen av Bjørnafjorden Kommunes Venneveko, og "Internasjonal Fest i Venneveko" den 30. september, blir en dag fullpakket med dans, musikk og mat fra ulike kulturer rundt om i verden. Dette arrangementet vil ikke bare være en fest for sansene, men også en flott mulighet til å lære om andre deler av verden, og det hele er selvsagt helt gratis.

Dans til Fantasiens Verden

Bare en uke senere, skal de lokale aktørene til pers. Gjennom forestillingen "Looking Glass" med Bjørnafjorden Kulturskule, får barn og unge muligheten til å utforske lys, bevegelse og refleksjon, via dans. Med en kombinasjon av dans og visuell kunst, tar forestillingen opp tema som usikkerhet, valg, og det å vokse opp. Det er koreograf og dansekunstner, Roskva Yasmin Andersen, og Grov Productions som produserer.

- Vi har et fantastisk team som jobber med de lokale forestillingene, og skaper en helhet gjennom lyd, lys og det som skjer på scenen. Selv om dette er den lokale kulturskolen er forestillingen virkelig verdt å få med seg, også om man ikke hører til lokalbefolkningen, råder Berit. 

Godt samarbeid

Klassiske eventyr får nytt liv gjennom "Torn & Rose i Eventyrland." Teater Vestland kommer til Os for å vise frem et helt nytt perspektiv på de klassiske eventyrene - og det i 3D! Med en frisk tilnærming til velkjente historier, inviteres både barn og voksne til å bli en del av opplevelsen, og bli med på omvisning i Eventyrland. Gjennom humor, spenning og interaktivitet blir publikum en viktig del av handlingen.

- Det er viktig for oss å velge forestillinger som både inspirerer og utfordrer de klassiske teaterstykkene, spesielt når det gjelder barne- og familiesjangeren. Dette prosjektet til Teater Vestland er virkelig ett av disse, og det blir utrolig spennende å se reaksjonene fra både små og store til en helt ny form for eventyr. 

For de som elsker musikk og utforsking av lyder, presenterer Oseana i samarbeid med Riksteatret og Oslo Filharmonien "Musikkfabrikken" - en flott introduksjon til både teater og musikk for de minste. Forestillingen tar publikum med på en reise gjennom lydens univers, der de får sjansen til å oppdage ulike instrumenter og musikalske stiler på en engasjerende måte - og kanskje de også kjenner igjen inspirasjonen til de ulike verkene?

- Vi har et tett og godt samarbeid med Riksteatret, og har flere forestillinger med dem gjennom året. Musikkfabrikken har jeg tro på at kommer til å bli både morsom og lærerik for både barna og de voksne, sier Berit. Hun er glad for å kunne presentere et såpass variert og ikke minst stappfullt program for høsten. 

- Publikum stoler på oss, og vet at de kan komme hit for kulturopplevelser utenom det vanlige. Det er vår jobb å plukke forestillinger som treffer - og å ha noe for alle. Det føler jeg vi har fått til med høstens program, avslutter hun. 

 

Andre Artikler