14 - øving med Hanna.jpg
21. september 2023

Et Mareritt med trøkk

Når Musikaljentene velger å sette opp den populære skrekkmusikalen “Marerittet” på nytt, fem år etter den først ble lansert, er det med nyerhvervede erfaringer og boblende idéer - og de lover full trøkk.

Tekst og foto: Tove K. Breistein

I øvingslokalet på Steinerskolen er 15 energiske jenter i full gang med å friske opp dansetrinn og sangnummer etter en lang sommerferie. Snart er det klart for en rykende fersk fremvisning av musikalen “Marerittet” på Fana Kulturhus. 

Fortellingen om fosterbarnet Johanne som flytter fra hjem til hjem, men aldri finner tilhørighet, hadde først premiere på Cornerteateret i 2018 til strålende kritikker. Fem år senere og mange erfaringer rikere, har søstrene Cecilia(23), Mathilde (22) og Selma (21) Strønen Damm – bedre kjent som Musikaljentene, oppgradert musikalen.

Drømmen om Broadway
Hanna Bergtun Elnes (12) og Agnes Mannsåker Matre (12) deler hovedrollen som Johanne i høstens “Marerittet“. 

– Johanne sitt største ønske er å finne et hjem hvor hun hører til. Så dras hun inn i en mystisk mareritt-verden styrt av Dorion, som stjeler drømmer, forklarer Hanna. Hun har vært med i Musikaljentene siden hun var åtte år.
– De er flinke til å se talentet ditt og bruke det godt, men er også opptatt av at alle får stå på scenen og at det er rettferdig. Jeg og Agnes deler hovedrollen, og du ville kanskje tro at vi konkurrerte mot hverandre, men det gjør vi ikke, sier Hanna med et smil.
– Jeg har fått mange nye venner etter at jeg begynte i Musikaljentene for to år siden, og vi er som en stor familie. Jeg var flink til å synge da jeg var yngre, men siden jeg begynte her har jeg virkelig forbedret meg, sier Agnes.
– Den aller første auditionen hun var på, fikk hun hovedrollen sammen med meg, skyter Hanna inn..
– Jeg skal være med i Musikaljentene i noen år til, men jeg har alltid drømt at jeg skal spille på Broadway, og den drømmen går jeg for, sier Agnes før Selma kaller jentene tilbake til øving. 

Større og bedre

– Vi har med et større ensemble og flere rollefigurer og vi har også laget et par nye sanger, forklarer Mathilde. Til tross for sin unge alder, har søstrene rukket å bli erfarne musikalskapere. Siden premieren i 2014, har jentenes første musikal, «Julens Magi» blitt en gjenganger rundt juletider, etterfulgt av musikalene “Marerittet”, “Gaten vår”, og senest “Barn av Månen” i 2022. Flere av disse er skrevet i samarbeid med bestevenninnen, Lovise Espeland. Skuespiller og mentor Jan Holden har vært en viktig støttespiller for Musikaljentene hele veien. I «Marerittet» spiller han den skumle drømmefangeren Dorion. – Selv om vi bare var barn da vi startet, ble vi tatt på alvor, sier Mathilde. Nå kombinerer jentene lidenskapen for musikkteater, med studier i utlandet. Selma og Cecilia studerer ved Performing Arts School i Gøteborg, og Mathilde studerer regi i England. Gjennom studiene har jentene fått erfaring og nye idéer. –Vi er veldig heldig som har hatt så mange engasjerte hjelpere rundt oss, sier Mathilde og avslører at de allerede er i gang med å skrive sin 5. musikal.

Det ekstra drivet

For søstrene har det vært viktig at Musikaljentene er et gratis tilbud for barn og unge. – Det skal ikke styres av familiens økonomi hvis du er glad i å synge og danse, sier Mathilde og legger til at det ikke nødvendigvis er stort talent som avgjør om du kommer med i en forestilling. – Det er heller de som vil mest og har det ekstra drivet. Har man det i bunn, kan man nå langt, sier Mathilde. Hun ser for seg at de vil fortsette med Musikaljentene i minst ti år til.  – Så fort vi får litt inspirasjon, bobler det nesten over, og slik har det vært siden vi var barn. Når vi ser en inspirerende film, kan vi sitte oppe i timevis etterpå og diskutere den. Inspirasjonen til «Marerittet» var at vi ville skrive en skrekk musikal, forteller Cecilia. – Vi vokste opp i en familie med mange søsken, og vi er veldig tett, men hva om vi ikke hadde hverandre? Budskapet til “Marerittet” springer ut fra at vi vet hvor viktig det er med en tett familierelasjon, avslutter Mathilde. 

 

 

Andre Artikler