FIB_1587.JPG
01. juni 2023

Bli med på Festspillene, helt gratis!

- Jeg håper barn i Bergen får med seg sine foreldre til Festallmenningen, eller Torgallmenningen, som plassen heter til hverdags. Her blir det blant annet lekeplasser, konserter, sirkusakrobatikk, vitenshow og parkour – alt helt gratis.

Tekst: Ingvild Constance Festervoll Melien

Foto: Festspillene

Det sier festspilldirektør Lars Petter Hagen. Han er sjef for Festspillene i Bergen som skal foregå i slutten av mai og begynnelsen av juni. Hele byen fylles av musikk, teater, dans, kunst og lek. 

- Festallmenningen blir en frodig møteplass og et bankende hjerte midt i byen som flommer over av morsomme, levende opplevelser. I tillegg anbefaler jeg alle Småspill-arrangementene på Høgskulen på Vestlandet, og Familiedagen utendørs på nydelige Siljustøl, fortsetter han.

Festspilldirektør Lars Petter Hagen

Forunderlig lekeplass på Torgallmenningen

La oss begynne på Festallmenningen. Da kan du nemlig leke med finurlige og spennende lekeapparater, laget av det spanske kompaniet Tombs Creatius. Ta med deg en venn, eller møt barn fra andre deler av byen. Sammen kan dere utforske hva som skjer når gammelt kjøkkenutstyr, gjenvunnet treverk og andre rare materialer har blitt til ni spesialbygde spill. Her kan alt skje. 

Men hei, det stopper ikke der. 31.mai - 1.juni er Tombs Creatius tilbake igjen. Hold på capsen, for her har tegnefilmfigurene i filmen Puck forlatt kinolerretet for å gjøre ugagn blant publikum. Og publikum, det er deg!

Utforsk den store bløtkaken og bli kjent med figurene ved å dra i armer og bein. Du kan til og med tegne deg selv inn som en karakter. Fra nå av er det du som bestemmer hva som skal skje videre med Puck og gjengen. 

En ode til poteten

Knol D'amour

Ikke langt fra de gale tegneseriefigurene kan du også ta i bruk smaks- og luktesansen. Hva med å bli godt kjent med en potet?

- Du har aldri sett livet til en potet slik som dette, fastslår Selina Houwing. 

Sammen med Martijn Jansen jobber hun i den nederlandske duoen Superhallo. Superhallo lager surrealistiske installasjoner og forestillinger for barn og voksne. Surrealisme betyr at fantasien får bestemme. Gjennom bilder, lyd, lukt og smak blir du tatt med inn i en fantasiverden full av små eventyr.

Til Festspillene har de med seg den interaktive installasjonen Knol d'Amour, en slags kjærlighetshistorie til poteten. Ideen fikk de etter å ha funnet en gammel oppskrift i en kokebok etter Martijns bestefar. I oppskriften står det hvordan bestefaren lagde pommes frites på nyttårsaften i 1956. 

- Så ble vi interessert i livet til poteten, og oppdaget at poteten ligner mye på mennesker, fortsetter Selina. 

Etter å ha skrelt din egen potet kommer du inn i en fantastisk verden hvor smakfulle opplevelser blandes med små overraskelser. Oppsetningen finner du på Torgallmenningen 31.mai og 1.juni. 

Lydjakt, pappesker og kartfaring på Kronstad

Om du bor i nærheten av Høgskulen på Vestlandet kan du stikke innom og få med deg Småspillarrangementene. 

Har du for eksempel vært på lydvandring? I lydvandringen møter du pandaen Sonus. Men hvordan kom Sonus seg fra Kina til Bergen? Sammen skal du og Sonus løse oppgaver for å komme videre i løypa. Du bærer med deg Sonus, som har med seg en høyttaler. 

- Høyttaleren spiller lyd gjennom hele lydvandringen, dels naturlyder, dels musikk, andre effektlyder, og ikke minst Sonus sin fortellerstemme, forteller Jon Hoem.

Sammen med Johannes Ringheim har Hoem utviklet forestillingen, og de håper mange barn vil være med på å utforske historien om Sonus. Fortellingen har flere tema, som hvordan mennesker og varer transporteres rundt hele jordkloden, og hva vi gjør med naturen. 

Forestillingen spilles på campus Kronstad, 2. og 3.juni.

På Høgskulen kan du også forville deg inn i en labyrint av store pappesker og hemmelige verdener som kun kan sees gjennom små hull inne i pappeskene. Hvilke figurer og fantasidyr befinner seg der inne, i papp-verdenen? 

Du kan også lage ditt eget kart ved hjelp av en trehjulssykkel. For hvordan lages egentlig et kart? Bakpå sykkelen ligger et ark og en liten kule med blekk, som beveger seg når du sykler, og vipps har du laget et kart over dine egne bevegelser. Kom og utforsk Pappenheim og Kartfaring 2. og 3. juni.

Kultur er for alle

Festspilldirektør Lars Petter Hagen er ikke i tvil om hvorfor det er viktig at barn får bli med på gode og gratis kulturarrangementer. Han mener man får flere strenger å spille på og fine opplevelser å dele sammen med andre. 

- Kunstopplevelser kan være et sårt tiltrengt pusterom i en travel hverdag, de kan være lærerike og utviklende for alle, uansett alder. Men kultur er kanskje aller mest en måte å være sammen på, dele inntrykk, og skape minner for livet. Det vil vi i Festspillene gjerne bidra til, avslutter han. 

 

Andre Artikler