One Ocean week_Innseiling_foto Bergen kommune.jpg
13. april 2023

One Ocean Week 2023

Fra 15. til 21. april 2023 skal havet feires, og med det kommer starten på en helt ny årlig tradisjon. Gjennom One Ocean Week får vi lære mer om betydningen av bærekraftig bruk av havet og hvordan vi kan bevare havets økosystemer på best måte. Det blir en morsom og lærerik uke for alle, med flere programposter fokusert mot barn og unge.

Tekst: Mai Vabø

Akvariet har tatt en aktiv rolle i planleggingen av One Ocean Week, og administrerende direktør Aslak Sverdrup understreker viktigheten av å inkludere alle i en slik anledning.

- Vi strekker oss langt for å tilrettelegge for, og skape lærelyst blant barn og unge. Det er vårt hovedmål på Akvariet, og under One Ocean Week blir det ekstra viktig. Vi jobber selvsagt mye med havet hele året, men denne uken blir det gøy å bidra til at havet står enda mer i fokus, også i resten av byen, forteller han.

Familiedag
På programmet står en rekke morsomme og interaktive aktiviteter som tar sikte på å engasjere og lære opp den neste generasjonen. Etter den store hjemkomsten og innseilingen som markerer starten av One Ocean Week lørdag, vil Statsraad Lehmkuhl åpne dørene under familiedagen, søndag 16. april. Denne dagen blir det også en rekke familieaktiviteter på både festningskaien og ellers i byen.

For de som ønsker å lære mer om sjømat, vil det være sjømataktiviteter og smaksprøver på Bryggen den 16. april. I tillegg vil det være workshops hvor barn og unge kan lære å bygge sin egen båt eller lære å tørke fisk.

VilVite er vert for flere arrangementer for hele familien. Vannvittige opplevelser vil finne sted 15. og 16. april, med utforskning av vannets egenskaper og interaktive aktiviteter som fokuserer på havforskning, forurensning og bærekraftig bruk av havet. Skoler og barnehager er velkommen på VilVite 18.–21. april, med workshops og aktiviteter designet for å lære barna mer om havet og dets økosystemer.

Lærelyst
På Bryggens Museum får barn og unge muligheten til å lære om Bergen som handels- og sjøfartsby i middelalderen. Barnehager og skoler kan delta på omvisninger og workshops fra 17. til 21. april.


Akvariet i Bergen vil ha en spesiell dag for de yngste besøkende den 18. april, kalt One Ocean Junior. Dette arrangementet vil inkludere en rekke aktiviteter og opplevelser for barna, slik at de kan lære mer om havet og dets økosystemer på en morsom og engasjerende måte. Under One Ocean Junior samarbeider Akvariet med Høgskulen på Vestlandet, og barna vil få sjansen til å tegne sammen med multikunstneren Håkon Hoffart i det som heter Havsans.

- Vi bruker mye ressurser og legger ekstra til rette for et fyldig program med gode læringsmuligheter denne uken. Det er klart at dette er et svært viktig tema, som vi har mye kunnskap rundt, og da er det viktig for oss å bidra til å skape gode holdninger, og tenne gnisten og ønsket om å ta ansvar hos den kommende generasjonen, understreker Aslak. Han tror at One Ocean Week vil være viktig for byen og for havet i årene som kommer, og heve kompetansen rundt disse viktige temaene ytterligere.

- Det er globale forventninger om at alle land i større grad skal inkludere mer kunnskap om havet i læreplanene til barnehager og skoler, og vi ønsker å være en arena hvor barna lærer ytterligere om å ivareta og bevare havets økosystemer. Vi skal også motivere og rekruttere en kommende generasjon av forskere, gründere og fagfolk som kan løfte arbeidet med havet videre inn i fremtiden, avslutter han.

Andre Artikler