Lasse_Påskehare 2A.jpg
13. april 2023

Legger Påskeharen egg?

Påskeharen legger ikke egg, men det er det noen pattedyr som gjør!

Tekst: Gro Vatne Røssland, Bernadette Pree og Bernt Ryland Olsen – Høgskulen på Vestlandet Illustrasjon: Barn i Byen/MidJourney

Tradisjonen sier at Påskeharen kommer med påskeegg fylt med godteri til barna, og gjemmer dem. Altså, haren leverer eggene, men legger dem ikke selv. Haren, som oss, er nemlig et pattedyr, og de aller fleste pattedyr føder levende unger. Men visste du at det finnes pattedyr som legger egg?

Eggleggende pattedyr
Dette er en sjelden gruppe av dyr, også kjent som kloakkdyr, som bare finnes i Australia og New Guinea. Det er kule skapninger hvor noen har nebb og flat pelskledd hale, mens andre har pigger som et pinnsvin! De kalles kloakkdyr fordi de har en “kloakk”, et felles hull som brukes for både urinering, avføring og å legge egg.

Amming uten brystvorter
Eggene som kloakkdyr legger, er mye større enn de fleste egg vi kjenner, og har en myk, skinnende overflate. Baby kloakkdyr som klekkes fra eggene, blir ammet av moren før de begynner å spise fast føde. Selv om moren mangler brystvorter, produserer hun melk som drypper fra porene i huden og samles opp av ungene.

Fuglen som ble forvandlet til en hare
Så hvor kommer historien om påskeharen fra? Opprinnelsen til påskeharen og påskeeggene er ikke helt klar, og det finnes mange teorier fra ulike kulturer. En fortelling kommer fra gresk mytologi, hvor en fugl ble forvandlet til en hare. Haren savnet å legge egg og fikk derfor evnen til å legge egg én gang i året og alle eggene han la fikk forskjellige farger.

Historien om Påskeharen lever videre Selv om det fremdeles er uklart hvem som legger eggene, har Påskeharen og påskeegg blitt en del av påsketradisjonen for mange, og både små og store barn, gleder seg til årets leveranse. Men rett skal være rett, det er viktig å huske at påskeharen er en legende, og ikke en hare som legger egg.

PS. om dere vil se et ekte eggleggende pattedyr kan dere besøke den naturhistoriske samlingen på Universitetsmuseet i Bergen. Der finner dere både maurpiggsvin og nebbdyr.

Andre Artikler