Skjermbilde 2023-04-26 kl. 14.12.37.png
26. april 2023

Frøbiblioteket

Har du noen gang tenkt på å dyrke noe selv? Kanskje en grønnsak, en urt eller en blomst? I Bergen finnes det nå flere frøbibliotek hvor du kan låne frø helt gratis, ta de med hjem og se om du får de til å spire og gro.

Tekst: Mai Vabø Foto: Rasmus Os

Loddefjord bibliotek åpnet sitt lille frøbibliotek i mars 2019, med høytidelig snorklipping av Bybonde Ida Kleppe. Nå har også Åsane Bibliotek åpnet sin avdeling, og opplever stor suksess.

På besøk i biblioteket
Jeg tok med meg bonusbarna mine til Åsane Frøbibliotek for å se hva vi kunne finne til hagen. Sara (11) og Mille(7) fikk plukke og velge selv, og jeg var ikke vond å be. Jeg er opptatt av gode dufter i hagen og gjerne spiselige vekster, mens jentene kikket mest etter fine farger, og spennende navn.

Frøbibliotekene samarbeider med Åsane hagelag og Laksevåg Hagelag, som har donert en mengde frø. Frøene låner vi helt gratis, akkurat som bøkene, og vi får ta med oss opptil ti poser frø per besøk på biblioteket - en av hver type.

Visuelle hjelpemidler
Selve frøbiblioteket er plassert i et lite hjørne, godt bortgjemt. Ved vinduet er det plantet en del i små potter, og et utvalg bøker om planter, hagearbeid og andre relevante tema er på utstilling. Biblioteket kunne med fordel vært mer visuelt, og for barna viser utfordringene seg umiddelbart: frøene har kun navn på posen, og ingen bilder som viser hva hvert frø blir. Jeg finner raskt frem telefonen for å google, slik at jentene kan få en idè om hvilke frø de skal velge.

Vi ender opp med å plukke med oss litt av hvert fra skuffene, og har med oss frø til både sommerblomster, salater og urter. Noe av det mest spennende i følge Sara og Mille, er frøpakken ved navn lilla brokkoli. Det har de aldri hørt om før. Også tanken på å dyrke egne agurker og pakke med i matboksen er tydelig populær. Selv er jeg spent på om vi får til gule gresskar, og gleder meg til å se mange nye arter i blomsterbedet.

Gleden av å dyrke
Når høsten kommer, må vi prøve å høste frø av plantene vi har fått, og levere dem inn igjen til biblioteket, slik at de kan lånes til noen andre. Det gjør ikke noe om du ikke klarer å høste frø, og det er helt i orden om du leverer inn andre frø enn det du lånte. Det viktigste er at både barn og voksne kan oppdage hvor gøy det er å dyrke noe selv!

Dette er et tilbud som passer for alle, enten du er en nybegynner eller en viderekommende hobbygartner. I tillegg koster det ikke noen verdens ting. Biblioteket arrangerer plantedager for barn, hvor de kan lære mer om høsting og dyrking av frø. Lørdag 22.april skal Loddefjord Frøbibliotek markere Moder Jord dagen på biblioteket. Barna får så karsefrø, det blir plantequiz, og kanskje vanker det noen fine premier også!

Andre Artikler