10 - Erik del Barco Soleglad som piloten.jpg
08. februar 2023

Førtifire solnedganger*

Boken om «Den lille prinsen» er skrevet både for de som fortsatt er barn – og de som en gang har vært det. Den rommer mye og tar for seg tema som kjærlighet, lengsel, ensomhet og vennskap. I 1943 ble den utgitt for første gang – men tematikken er høyst aktuell den dag i dag.

Tekst: Maria Aasebø Rønhovde Foto: Tove Breistein

I boken møter vi den lille prinsen på reise i universet, han har forlatt sin eneste relasjon – rosen og er nå på jakt etter en venn. Selv om prinsen er liten, har han fått stor plass i mange små og store hjerter. Og selv åtti år etter at fortellingen ble utgitt i bokform, lever den videre gjennom nye oversettelser, utgivelser og teaterproduksjoner. I Bergen by kan du i 2023 oppleve historien på flere scener. Den Nasjonale Scene har premiere på «Den vesle prinsen» 09. februar, mens MoonMade produksjoner viser sin tverrestetiske produksjon fra og med 11. februar på Ny-Krohnborg kultursenter. Med en og samme historie som utgangspunkt har de ulike produksjonene valgt ulike stier i sin tolking og formidling av fortellingen. Vi har snakket med dem hver for seg, men begge er de enige om at boken som ble utgitt i 1943 fortsatt er aktuell. 

«De temaene som er i boken om den lille prinsen er universelle, jeg tror ikke de vil forandre seg. Boken er en klassiker og belyser mange aspekter ved livet.» 
Ine Terese Hogstad, dansekunstner

Dansekunstner Ine Therese Hogstad i rollen som Den lille prinsen. 

På jakt etter den gode historien

I 2014 er tre kvinner på jakt etter en historie, en av dem er danser, en av dem musiker og den tredje musikkterapeut. Sammen vil de lage en tverrestetisk produksjon for et barnepublikum. De lander i den lille prinsens verden – de har alle tre et nært forhold til boken. Med barnet i tankene velger de å se på prinsens evne til undring og det å stille spørsmål rundt det han lurer på – helt til han får svar. De trekker ut en rød tråd fra de mange sidene, og på den står det skrevet vennskap. Den røde tråden i produksjonen blir prinsen jakt på en venn. Det er reven som lærer prinsen om det å bli gjort tam. Det å bli kjent med noen og la dem bli kjent med deg – det å la seg temme helt til den personen du har foran deg har blitt helt spesiell for deg.

I MoonMade produksjoner sin tverrestetiske forestilling har de valgt å trekke ut noen av karakterene fra boken, mens flygeren, slangen og ørkenen fikk bli igjen. Karakterene de har tatt med seg til scenegulvet er blant annet kongen og den forfengelige, dansekunstner Ine Terese Hogstad kan fortelle at de har jobbet med å gi de ulike karakterene aktiviteter eller trekk som barna kan kjenne seg igjen i. For eksempel at kongen som vil regjere over alle, leker «kongen befaler» med barna i publikum. Uttrykket blir fargelagt av musiker Hanne Vatnøy, som har komponert musikken til produksjonen, i tillegg til å være en del av kompaniet.

Tverrestetisk forestilling

Det er nettopp dette med balansen mellom levende musikk, dans, skifte mellom ulike karakterer og visuelle virkemidler som gjør MoonMade sin produksjon til et uttrykk på tvers av flere sjangre. På scenen finner vi musiker Stine Elise Eikefet i tillegg til overnevnte musiker Hanne Vatnøy og dansekunstner Ine Terese Hogstad. Sammen skaper de historien om den lille prinsen, mens Vatnøy og Eikefet takterer el-gitar, piano, vokal og flere av karakterene – danser Hogstad den lille prinsen, som en rød tråd gjennom hele forestillingen.

Tilbake i 2014 var musikkterapeut Christine Wilhelmsen en del av trekløveren i MoonMade produksjoner, men i februar er det Stine Elise Eikefet som har Wilhelmsens rolle i Den lille prinsen.

Den Nationale Scene – «Den vesle prinsen»


Kamilla Grønli Hartvig som Den Vesle Prinsen

Undring, lyd og fantasi 

På Den nasjonale scene (DNS) gjør en regissør seg klar for første leseprøve, det er desember og manuset er levert til utskrift. På telefonen møter jeg en engasjert, blid og kunnskapsrik regissør. Jeg lærer så mye nytt om historien bak boken, om forfatterens liv og om hans kone – rosen. Det er fint å lytte til stemmen til Annika Silkeberg som loser meg gjennom en helt ny verden rundt boken jeg nettopp har lest. Plutselig får historien om den lille prinsen et mye større liv en det sidene forteller meg. Silkeberg har skrevet en dramatisering basert på den nynorske oversettelse av Jon Fosse som kom ut i 2020 – tittelen på DNS sin produksjon er derfor «Den vesle prinsen».

Mens MoodMade sin tverrestetiske produksjon fra 2014 har blitt spilt for mange små og store publikummere, er DNS sin oppsetning i en tidlig fase. Silkeberg er spent på første leseprøve og veien videre for forestillingen. Kunstneriske prosesser gir rom for at manuset utvikler seg i takt med leseprøver, kostymeprøver og prosesser på gulvet. Men Silkeberg har klare visjoner rundt det å ta historien til scenen og kan røpe at den vil inneholde nykomponert musikk, videoanimasjoner og dyktige skuespillere. Et forslag som derimot ikke ble realisert – var å fylle scenen med ekte sand. Som en ørken.

Teksten og kjærligheten

Å lage teater for et ungt barnepublikum er noe Silkeberg erfarer for første gang - som husdramatiker på Den Nasjonale Scene har hun lang erfaring med å skrive manus. Når hun nå skal snakke til et yngre publikum er hun opptatt av å ikke undervurdere dem. Hun inviterer barna til å komme som de er, med undring, lyd og fantasi. Alt som den lille prinsen verdsetter så høyt. Og i arbeidet med å gi liv til fortellingen trekker Silkeberg frem revens ord om å gi seg tid til å lære å kjenne et annet menneske.

«Det er tiden man gir til kjærligheten eller et vennskap som gjør at det kan vokse»

Det er tydelig at både Annika Silkeberg og MoonMade produksjoner har tatt seg tid til å lære historien om den lille prinsen å kjenne. Og med tid og kjærlighet til historien investert – kan vi håpe på at alt ligger til rette for en magisk og fantastisk opplevelse for små og store publikummere. Både de som er barn – og de som en gang har vært det.

Boken: «Den lille prinsen»/«Den vesle prinsen»
Forfatter og illustratør: Antoine de Saint-Exupéry
Utgivelsesår: 1943
Oversatt til norsk av Inger Hagerup, 1962
Oversatt til nynorsk av Jon Fosse, 2020
Gratis til utlån på biblioteket

Hva: Den lille prinsen – MoonMade produksjoner
Med: MoonMade produksjoner – Ine Terese Hogstad, Hanne Vatnøy og Stine Elise Eikefet.
Hvor/Når: Ny-Krohnborg kultursenter 11. februar kl. 14 Fana kulturhus 18. februar kl. 14 Barnas Kulturhus:
25. februar og 4. mars kl. 13
Alder: Fra 3 år
Varighet: 35 minutter
Pris: Gratis – billett må bookes på forhånd: billett.bergen.kommune.no


Hva: Den vesle prinsen – DNS
Regissør og dramatiker: Annika Silkeberg
Når: 9. februar–29. mars
Hvor: DNS – Store scene
Alder: Fra 6 år Varighet: 90 minutter
Pris: kr. 240

Andre Artikler