Bollywood_01.jpg
23. februar 2023

Bollywood i Bergen

En energisk, fargerik og indisk danseform. Med vennskap og kultur i fokus er BISAC en dansegruppe for alle.

Tekst: Hayad Hussein Foto: Tove Breistein

I dansesalen på Ny-Krohnborg skole finner du dansegruppen BISAC, her øver de hver lørdagsmorgen. Her finnes det et mangfold av barn og unge med røtter fra hele verden. Åtte ulike nasjonaliteter er samlet i dansesalen for å trene på klassiske indiske danser. Med rytmiske bevegelser, grasiøs timing og mye latter, skaper dansegruppen helt nye danser sammen.

Bergen Indian society of Arts and culture eller BISAC - er en indisk dansegruppe for barn og voksne i Bergen. BISAC er ikke bare for de med indisk bakgrunn - men et åpent tilbud for mennesker fra alle nasjonaliteter. I dag har BISAC åtte nasjonaliteter representert hos dem - Algerie, Pakistan, Sri Lanka, India, Mauritania, Singapore, Uganda og Norge. Hos BISAC underviser de både på norsk og engelsk, dette bidrar til at dansen blir mer tilgjengelig for barn som ikke er helt stødig i det norske språket. Samtalene i dansesalen flyter mellom barn og voksne på norsk, engelsk og ulike morsmål på en helt naturlig måte. Dansesalen er fylt opp av ulike språk, musikk, dans og glede.


Identitet og dans
Durva (17 år) forteller at hun syns det er lettere å dele sin indiske kultur med sine skolekamerater når hun har noe håndfast og kult å vise til - slik som BISAC. Her er det rom for å invitere venner med som publikum når det er opptreden, eller med som besøkende på trening. Noen besøkende har til og med blitt med i dansegruppen – som en invitasjon inn i den indiske kulturen. Durva forteller videre at de får komplimenter og oppmuntring av andre på skolen om dansegruppen de er med i. Melanie (16 år) legger til at livet ikke er like oppstykket som det gjerne har vært før, når de til tider har kjent at de er norske på noen plasser, og indiske på andre. Med BISAC har det blitt lettere å være både norsk og indisk oftere. De peker på at det er flere ting som har bidratt til dette, men BISAC har spilt en viktig rolle. Her møter de andre barn og unge som erfarer den samme identitetsreisen.

Archana Parmar som er leder av BISAC forteller at selv om de hovedsakelig utøver indiske dansestiler, henter de ofte inspirasjon fra andre kulturer og dansestiler. I dansene de fremfører kan vi finne igjen jazz, ballett, hip-hop, afrobeat og freestyle, alt dette fletter de sammen med Bollywood. Kjernen i treningen hos BISAC er at barna skal lære å følge rytme og takt - da betyr det ikke noe hva slags musikk man danser til, eller hvor i verden musikken kommer fra, legger Parmar til.


Med vennskap i fokus
Med dansen som verktøy ønsker BISAC å gi barna som deltar en trygghet i gruppe, en trygghet i seg selv, og samtidig skape en inkluderende møteplass for barn og unge. BISAC stiller ikke krav til sine medlemmer om at de må opptre, verken innenfor eller utenfor gruppen. Alle medlemmene får trene og utfolde seg i sitt eget tempo understreker Parmar. Målet er å få selvtilliten til barna opp, og presentasjonsangsten ned. BISAC ønsker at barna skal få ta plass, ta ordet og ta scenen - i hvilken som helst form de selv ønsker.

"Det er ikke noe press om å framføre, men når noen først gjør det så hyper vi de veldig opp!" Pavnet (14 år).

Samhold og vennskap er i fokus. Hver av dansegruppene er relativt små, og det er derfor avgjørende for utviklingen av danseferdigheter, at barna kommer godt overens og er gode til å kommunisere med hverandre. BISAC er de eneste som tilbyr undervisning i indisk dans i Bergen, og de får derfor ofte elever som har et engasjement og et ønske om å lære. Etter hver trening er det fritid – da kan barn og ungdom danse og være sammen. Det organiseres også sosiale treff utenfor treningen.

«Hallo! Velkommen! Har du Instagram-konto? Kan vi bli venner med deg?» Durva (17 år) 

Gruppen
Dansegruppen ble dannet i 2010, en foreldregruppe kjente behovet for et tilbud som kunne fremheve og ivareta deres indiske bakgrunn. Med mye frivillig innsats har BISAC i dag vokst seg stor nok til å romme over 30 barn - i tillegg til voksne. Mange av ungdommene har vært med i gruppen i over 7 år. De har vokst opp sammen med BISAC. Gruppens popularitet har vokst fort og de blir ofte invitert på oppdrag i Bergen by. Den siste tiden har de opptrådt på blant annet Løvstakkdagene, FNs internasjonale uke, kulturdager og Mangfoldsbyens dialogmiddag. I tillegg til ulike oppdrag setter BISAC selv opp to store forestillinger hvert år - en til jul og en til sommeren. Her blir familie, venner og lokalsamfunnet invitert til et storslått danseshow.

Andre Artikler