Havtreitjørna-3.jpg
09. februar 2023

7 tips til aktiviteter i Bergensområdet

Det er masse å finne på i Bergen og omegn. Noe koster penger, men mye er gratis. Det vanskeligste er kanskje å sette av tid og ha overskudd til å bryte ut av hverdagen og komme seg forbi dørstokkmilen. Det krever litt innsats, både før og etter en tur med barn, men det er virkelig verdt det! Her er noen forslag til steder å besøke og aktiviteter dere kan gjøre sammen.

Tekst: André Marton Pedersen Foto: André Marton Pedersen & Eirik Holmøyvik

Oppdagelsesferd på Gløvrebu
På Seløy i Øygarden er det en gapahuk helt ute ved havet som heter Gløvrebu. Ved siden av gapahuken er det en fjellsprekk som kalles Gløvro. Denne passasjen i fjellet er ca. 50 meter lang, 10 meter høy og 40 cm bred på det smaleste. Et skikkelig spennende turmål for liten og stor, og det tar ikke mer enn en halvtimes tid å gå dit fra parkeringsplassen.

Søndagstur til Viggohytten
På Gravdalsfjellet ligger en flott hytte som kalles Viggohytten. Her får du nydelig utsikt sørover mot Hjellestad, Fanafjorden og vest mot Sotra og havet i det fjerne. Det er flere stier som leder til hytten. Et eksempel er å gå fra Nordnæsdalen. Hytten er søndagsåpen i januar fra kl.11–14.

Bortoverski i lysløyper

Når det snør i Bergen tar det ikke lang tid før de store utfartsområdene får preparerte skiløyper som er allmenn tilgjengelige. På Totland og Frotveit er det en lysløype på 3,3 km og det er lys der frem til kl. 22. Det er også skiløyper på Fløyen, Landåsfjellet, Alvøen idrettspark og Gullfjellet. Hvis det mangler snø, så er Totræna i Samnanger et godt alternativ. Litt lengre å dra, men et fantastisk sted med både akebakke og kilometerlange løyper i skogen.
Lyshavstur til Ramsberget

Vil du ikke gå langt, men har lyst på flott utsikt? Da kan Ramsberget på Fanafjellet anbefales. Fra parkeringsplassen tar det ikke mer enn et kvarter til du er på toppen, og hele tiden går du på god sti, så det er lett å finne frem. Det går også an å forlenge turen ved å gå til Linken, og du får da nydelig utsikt sørover mot Bjørnafjorden. Det er fint å stå på kvelden på Ramsberget og se utover lyshavet.


Nedoverski i Eikedalen
Det er ikke alltid like lett å få barna med på bortoverski, og selv liker jeg å variere fjellskiturer med slalåm. Eikedalen skisenter ligger en times kjøring fra Bergen og byr på både barnetrekk og løssnøkjøring. Du kan ta barn med på slalåm allerede fra 4-års alderen, men det blir jo ikke så mange turene når de er så liten. Det blir mest for kosen. Fra de er 6–7 år kan de få god teknikk og utforske bakkene i større grad. I tillegg til Eikedalen har vi nydelige Bavallen på Voss og Myrkdalen, og ikke minst Furedalen på Kvamskogen, som er et yndet utfartssted for slalåmglade småbarnsfamilier.


Bading - året rundt
Jeg er ikke den tøffeste isbaderen, men kommer meg uti vannet gjennom de ulike årstidene. Det er spennende og gøy å isbade. Kanskje barna vil bli med? Nordnes Sjøbad ligger i Nordnesparken ikke langt unna Akvariet og med gangavstand til byen. Dette er et utendørs oppvarmet 25-meters saltvannsbasseng som holder 30 grader. Der kan du også ta en frisk dukkert i sjøen. Kombinasjonen av bading i sjø og samtidig tilgang til oppvarmet basseng er digg! På Fløyen legger de også til rette for isbading.

Middag i det fri
Vi er heldige i Bergen som har mye natur rundt oss. Hva med å lage et måltid ute i det fri sammen med barna? Gjør det enkelt. Varm lapskaus smaker nydelig i kulden og er enkelt å lage. Du kan til og meg hakke opp grønnsakene i forkant hjemme om du vil. På hjemmesiden turmat.no finnes en rekke internasjonale oppskrifter som er verdt å sjekke ut. Den hjemmesiden er et initiativ fra Norsk Friluftsliv med hensikt å bygge bro mellom norsk turkultur og internasjonal matkultur.

Andre Artikler