Beffen_1 Klar for tur.jpg
29. juni 2022 Første gang publisert i Barn i Byen nr. 97 sommeren 2022.

På tur med Beffen

Med Beffen får vi sett deler av byen som vi ellers ikke ser.

Tekst og foto: Ingvild Constance Festervoll Melien

Magnus (4) har for anledningen tatt på seg sjørøverhatten. Han er spent i det han går ombord i Beffen. Da den lille båten legger fra kai innerst i Vågen, titter Magnus ut av vinduet, nå skal han ut på det store hav. Med seg har han mamma Berit, pappa Frode og lillesøster Solveig (1). 
 – Vi har aldri tatt Beffen med barna før, så dette blir spennende, sier Berit. 

Foto: Magnus (4) er klar for tur med Beffen. Han har stor interesse for båter, alt fra Kaptein Sabeltann til Vasaskipet og Titanic, og har selvfølgelig tatt på seg sjørøverhatten. Som mannskap har han med seg lillesøster Solveig (1), pappa Frode Skag Storheim og mamma Berit Hella Lindberg. 

Sandviksruten
Første stopp er Tollbodhopen. Her kan man gå i land om man har tenkt seg en tur på Akvariet. Men Magnus og familien skal videre. Faktisk skal de sitte på helt til Gamle Bergen og tilbake igjen, også kalt Sandviksruten. Utenfor regner det litt, så familien har stort sett Beffen for seg selv. 

Tre generasjoner Beffen
– Vi må ha balanse i båten, sier skipper Kjetil Sæve, ellers får vi slagside. 
Magnus og pappa setter seg på den ene siden, mens mamma og Solveig utforsker motsatt side. – Bade, bade, sier Solveig mens hun peker ut på vannet. I samme sekund runder Beffen Skolten og kommer ut i større sjø. 

Magnus drar sjørøverhatten godt nedover ørene. Mot dem kommer det en annen liten Beffen-ferge, den eldste av totalt tre Beffen-båter. Den ble bygget under krigen og er med som statist i filmen Krigsseilerne, som har premiere i oktober. Båten som Magnus og familien er på tur i, er fra 1977. I tillegg kom det i 2015 en elektrisk versjon av Beffen. Den kjører i hovedsak den tradisjonelle ruten på tvers av Vågen.


Foto: Tenk å få gå ombord i et «ekte» vikingskip! Magnus er stolt og glad!

Vikingskip og helikopter
Neste stopp er Norges Fiskerimuseum i Sandviken. Museet holder til i autentiske sjøboder fra 1700-tallet og er omgitt av Norges største veteranbåthavn. Magnus har allerede fått øye på det store vikingskipet som ligger til kai. Med et par minutter i land, rekker han og pappa akkurat å mønstre ombord i vikingskipet og drømme seg bort til fordums tid. Hvis man vil, kan man gå i land og oppleve norsk fiskerihistorie gjennom lekne og morsomme aktiviteter på museet. Her er det aktiviteter for hele familien. Men Beffen må videre, og skipper´n ringer i skipsklokka. Det er klart for avgang igjen.

På vei ut havna får Magnus øye på et helikopter på vei opp i lufta. Han synes det er spennende å se Bergen fra sjøsiden. Han oppdager mange ting han aldri har sett før. 

– Det som er så bra med Bergen er alle aktivitets- og kulturtilbudene for barnefamilier, som for eksempel det å ta Beffen og  gå i land der vil vil, sier mamma Solveig

Siste stopp med matpakke 
Magnus og Solveig begynner å bli sultne. Da er det bra å gå i land i Gamle Bergen og spise medbrakt matpakke på en benk i parken. Mens de spiser, forteller pappa om de gamle husene og båtene de ser. Gamle Bergen er en del av Bymuseet i Bergen og består av en rekke gamle bergenshus bygget mellom 1702 og 1900. Magnus er mest opptatt av båtene i havna – han er jo tross alt sjørøver for en dag. 


Foto: Familien rakk akkurat å ta seg en matbit på land før Beffen returnerte til sentrum. De fikk sett på gamle hus og båter på Elsero i Gamle Bergen.

– Den båten der, sier pappa Frode og peker på en båt med et lite grønt dekkshus bak, den ble brukt av Eidsvollsmennene i 1814 da noen av de skulle komme seg fra Bergen til Eidsvoll. Det kalles en vengebåt. Magnus synes mest det minner om et ekte piratskip. Neste gang må han ta en tur i den også. 


Tilbaketuren
Etter endt piknik går familien igjen ombord i Beffen. Nå har skipper Sæve satt kursen tilbake mot sentrum. På veien er den innom både Fiskerimuseet, Slakterhustomten i Skuteviken og Tollbodhopen for å ta med nye passasjerer. Inne i Vågen treffer de på den yngste av Beffen-båtene. Der er det flere barn ombord som vinker og smiler til Magnus og Solveig. Kanskje de er på vei til nye eventyr de også? 

Magnus er storfornøyd med dagens oppdagelsesferd. Mamma og pappa også, de skal absolutt ta med barna på båttur igjen. Lille Solveig er mettet på inntrykk og sovner i bæreselen i det de går i land. Der står det nye passasjerer og venter, klare for å se Bergen fra sjøen. 

Andre Artikler