Hvorfor vokser det ikke_Beinrangel.jpg
01. desember 2022 Første gang publisert i Barn i Byen nr. 97 sommeren 2022

Kroppen er gøy!

Kroppen er rar. Alt den finner på! Snørrbobler, inngrodde tånegler og søvngjengeri. Det er ikke alt som er like lekkert, men fascinerende er det unektelig.

ANMELDT AV Heidi Bøhagen

Ikke rart kanskje, at det har kommet så mange barnebøker om kroppen de siste årene. Sammen med oppsvinget i sakprosa for barn, er der blitt flere faktabøker som tar utgangspunkt i menneskets bolig. Og konseptet har stått seg helt siden Trond-Viggo Torgersens kjempesuksess med «Kroppen» på begynnelsen av åttitallet. Torgersen er for øvrig aktuell med «Kroppen for voksne» i skrivende stund, og den er allerede en bestselger. Kroppens slutter ikke å fascinere.

Det er altså en kjent genre og lang tradisjon Kaveh Rashidi trår inn i når han debuterer som barnebokforfatter. «Hvorfor vokser det ikke hår på tunga? Og 52 andre ting du lurer på om kroppen» utkom på Cappelen Damm denne våren. Kaveh Rashidi har overtatt rollen som riks-fastlege etter Jørgen Skavlan. Litt mer folkelig og med luggen på snei har han blitt omfavnet av folket, og var en viktig stemme under pandemien. Og nå vil han svare på barnas spørsmål om den spennende kroppen.
Hvorfor nettopp 53 spørsmål er valgt blir ikke forklart, men et sted må man jo sette grensen. Kroppen vil aldri slutte å by på spørsmål. Det er ganske mye tekst i boken, så den varer mer enn én lesestund. Og det er jo kjekt. Det tar jo også litt tid å fordøye kunnskapen. Og det skal være sagt: Det er ikke bare barna som lærer noe her. Også de voksne (meg) kan sette pris på å enkelt få forklart kroppsfenomener. Det er forklart veldig enkelt og greit, og det er bokens største styrke.


Selv om det er et ideal at alt skal være naturlig, er det noen ting her man kanskje kan hoppe over hvis man har litt engstelige barn. Mine egne barn synes det var ubehagelig å lese om «Hvorfor dør gamle folk», eller «Hva skjer med kroppen når vi dør» rett før leggetid. Men dette er jo også en del av livet, og mange barn spør og graver om både alderdom og død. Da kan disse kapitlene være fine å ty til. Rashidi er rett frem også på disse spørsmålene.

Boken er illustrert med gøyale og enkle tegninger av Leonard Furuberg. Han er bosatt i Bergen, ung og lovende, på vei opp. Kaveh Rashidi har allerede skrevet to bøker for voksne, og med «Hvorfor vokser det ikke hår på tunga» har han levert en solid barnebokdebut.

Andre Artikler