MysterietiPepperkakebyen2-kopi.jpg
01. juli 2020 Barn i Byen anmelder «Mysteriet i Pepperkakebyen« på Fyllingsdalen Teater. Fotograf: Thomas A. Nielsen.

Trivelig juleteater

Kaptein Knurrs «mamma» Irene Ahnell har tatt med sitt syv år gamle pepperkakeby-mysterium ut til FyllingsdalenTeater. Barn i Byen tok turen på premierekvelden, og fikk oppleve en musikalsk forestilling med overskudd og verdier i bunnen.

Allerede før selve stykket begynner er vår junioranmelder, Sophie (9) engasjert. På scenen ligger en gate av pepperkakehusfasader og venter. Det blafrer i et lys i et av vinduene, over husene er det en dypblå himmel. – Se, der var det et glimt, var det nordlys? Så begynner musikken, folk strømmer fram, noen titter ut av vinduer, en gjeng kommer langs med seteradene bakserende med det store pepperkaketreet.

I pepperkakebyen er det travelt før jul, en stolt Gunnar Bake reiser det store pepperkaketreet på torget og alle gleder seg til jul. Unntaket er en gammel, bitter mann, MulkeMonsen. Han vil ha seg frabedt all denne kosen. Når treet blir revet ned mener alle innbyggerene at det er opplagt hvem den skyldige er. Grinebiteren kastes i kakebua. Men frøken Pomerans, pepperkakebyens egen Miss Marple, mener at så enkelt er det ikke. Sammen med «Tusseladd» legger hun en felle for å avsløre hvem den egentlige skyldig er.

Anmeldelsen fortsetter under bildet.

Foto: Ramona Sulen i rollen som frøken Pomerans i heftig samspill med MulkeMonsen (Markus S Tønseth).

Med fengende sanger, humor og varme blir de ulike karakterene presentert for oss. De to peppermøene Søstrene Sukkertopp (Irene Ahnell og Birgitte Kristoffersen) synger og spiller vakkert og overbevisende. Den småstressede politimester Non Stop er herlig spilt av Tor Bjørge, full av gode replikker og rare ansiktsuttrykk, og Ramona Sulen gir oss en lun og klok frøken Pommerans. Den som virkelig bærer forestillingen er likevel Markus S. Tønseth i rollen som MulkeMonsen. Skuespilleren er kjent av mange som pappaen til Karsten i Karsten og Petra-filmene. Han spiller med stor troverdighet og innlevelse, og skaper godt samspill og flere rørende scener: I en nattescene titter han ut av sitt loftsvindu og synger om lengsel og savn, i en annen sitter han i kakebua og mimrer om bedre tider sammen med politimesteren. 

Anmeldelsen fortsetter under bildet.

Foto: Markus S. Tønseth i hovedrollen som MulkeMonsen.

Det er mye nostalgi og det dirrer en blå tone gjennom forestillingen: Bak fjas, førjuls-kav og dansen rundt visakortet finnes det andre verdier: Vennskap, det å ta seg tid til å stoppe opp, se hverandre og ta vare på hverandre. Stykket har fått tre års aldergrense, det er nesten så jeg er fristet til å si at det for 73 år og nedover. Et perfekt stykke for besteforeldre og ta med sine barn og barnebarn på. Vakker scenografi, flott musikk, og svært så opplagte skuespillere gjør «Mysteriet i Pepperkakebyen» til en helstøpt og koselig juleforestilling.

Junioranmelder Sophie (9) var begeistret:

– Veldig bra juleteater: Flotte sanger, nydelig scenografi, gøye personer, litt romantikk, litt spenning og bitte litt skummelt: Det var som en vakker presang. Jeg likte spesielt Søstrene Sukkertopp, de var veldig flinke og MulkeMonsen når han sang til månen. Også var det så fint når vi fikk se inn i husene, alt var så gjennomført.

– Kan vi gå hit neste år også?

Foto: Søstrene Sukkertopp: Irene Ahnell og Birgitte Kristoffersen.

Andre Artikler