Lekeplass75_5681.jpg
01. juli 2020 Publisert første gang i Barn i Byen – Bergen nr. 75/2017

Nytt liv i Sætreparken

I jakten på lekeplasser har Barn i Byen denne gangen flyttet seg ut av sentrum og til den mest solrike plassen i Ytre Arna. På et anonymt og forfallent område, er det nå blitt plassert trampoliner, klatretårn, lekehus og lysskulpturer til glede for alle.

Tekst & foto: Gunnar Rise

En sliten historisk park i Arna er blitt gjenreist til et staselig grøntområde med egen lekeplass for barna.   

Gjengrodd park
Ytre Arna er Vestlandets første store industristed, og allerede i 1846 ble det etablert tekstilindustri her ved hjelp av kraft fra Blindheimselva. Samtidig med industrivekst og bygging av arbeiderboliger, ble det lagt større vekt enn før på at befolkningen skulle ha tilgang på grøntområder som fremmet god helse. Derfor ble det på slutten av 1930-tallet etablert en staselig park i det arealet som før utgjorde Sætre gård – den mest solrike plassen i området. I flere tiår var parken et av de viktigste møtestedene i Ytre Arna – her hadde familier søndagstur og barn spilte fotball mellom rosebuskene.

Etter at Arna Fabrikker AS gikk konkurs på 1970-tallet, har ivaretakelsen av det private parkområdet begrenset seg til at kommunen har klippet gresset og utbedret det verste forfallet. Med årene har deler av parken grodd igjen. I 2014 lyktes Bergen kommune å kjøpe hele parkområdet fra private eiere, og i desember 2016 startet arbeidet med å oppgradere og fornye parken. 

Lysskupturer som lyser opp i mørket er utformet som trådsneller, og viser tilbake til tekstilindustrien som en gang var viktig i Ytre Arna.

Ny lekeslette 
Medvirkning og innspill fra innbyggerne har vært viktige i prosessen som har gitt parken sin nye form. I Ytre Arna er det begrenset med tilrettelagte lekearealer, og det har vært ønsker om nye arealer for lek i Sætreparken. 

Saken fortsetter under bildet. 

På lekesletten, som er prosjektert inn i parken, finner du trampoline, klatretårn, sandkasse, hoppestokker, balanselek og en rød løper som leder til parkens miniparsellhage. Her har Ytre Arna barnehage allerede suksess med solsikkeplanting og grønnkåldyrking. Et lekehus forbinder den øvre delen av parken med den nedre. Lysskupturer som lyser opp i mørket er utformet som trådsneller, og viser tilbake til tekstilindustrien som en gang var viktig i Ytre Arna. Også fugler og insekter er tenkt på med gamle stubber og trestokker som er tatt vare på, og insektvennlig beplantning. 

Ny utendørs scene 
I parkens øvre og mest historiske del, er det bygget trepaviljong med tak, her kan folk møtes i all slags vær. Strømtilkobling gjør det mulig å holde konserter og utstillingskasser gir rom for barn og voksnes kunst. Det rike kulturlivet i Ytre Arna har dermed fått en ny scene. Den øvre parken har også fått en stor gressplen, benker, ny beplantning og hemmelige hull i hekken hvor barna kan ta en snarvei fra øvre til nedre del. 

Sætreparken er blitt et nytt sted for hverdag og festlige anledninger – og et viktig løft for hele området. 

 


Fakta:

Gunnar Rise er prosjektleder i Bymiljøetaten. Barnas byrom er et eget prosjekt under Bymiljøetaten med ansvar for opprusting og etablering av lekeplasser i Bergen.

 

Andre Artikler