Musikaljentene øver_5184.jpg
01. juli 2020 Publisert første gang i Barn i Byen – Bergen nr. 75/2017

Musikalekspertene

Seks år er gått siden de tre søstrene, Cecilia, Mathilde og Selma og venninnen Lovise kjedet seg på en hyttetur og skrev sin egen musikal.

Tekst: Anders Skogrand Foto: Atle Kårstad

«Her er det et vilt kaos, som du kanskje ser. De voksne de stresser, mens barna bare ler.»

Nissenes pakkesang fyller det trange, avlange loftsrommet. Lukten av støv og innestengt rom setter seg i neseborene. En barneseng og noen planker står stuvet i den ene enden, og det er knapt plass til de to lange rekkene av ivrige musikaltalenter. 37 barn og ungdom er samlet for å bli kjent og for å begynne øvingene til årets utgave av «Julens Magi». At de er blitt kastet ut av sitt vanlige øvingsrom og i full fart måtte finne et alternativt rom, legger ingen demper på stemningen.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Godterapperne.
Benjamin og Emma med timing og innlevelse. For å lære sg sangene, koreografi og replikker må de unge skuespillerne øve mye sammen og hjemme. 

Den unge dirigenten

For fjerde år på rad setter de fire unge jentene, Cecilia (18), Mathilde (16), Selma (15) og Lovise (15), opp «Julens Magi» på Cornerteateret. De kaller seg Musikaljentene og har alle roller i stykket, i tillegg til at Cecilia også er regissør. Alle fire hjelper til på øvelsene. Jentene har deltatt i utallige forestillinger på byens scener og brenner for teaterlivet. I fjor vant de «Rampeløkten» på DNS for sitt teaterengasjement.

– Dere to minste stiller dere bak her, så kryper dere fram og setter dere ned, sånn. Regissør Cecilia viser og dirigerer før hun må be alle om å være litt stille. 

– Jeg har knute på stemmebåndet og får vondt om jeg må heve stemmen.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Symaskin-dur.
Kostymeansvarlig Maria Skramestø kler på Anna og Inger Louise. Alle får med seg nisseklærne hjem og har ansvar for at de er klare til forestillingen. Musikaljentene har selv vært med å sy de mange kostymene.

Livlig pause 

Etter en time med øving er det pausetid. To jenter setter seg i noen rør på veggen. En jente slår hjul, en annen tar flikk flakk over gulvet, to trener på å gå på hendene, en sjekker mobilen, tre sitter og skravler i et hjørne. De unge lederne blir med ett til vanlige ungdommer og ler og tøyser sammen med alle de andre. 

Saken fortsetter under bildet


Foto: Musikal med mening. Et av temaene i forestillingen er at vi alle er like mye verdt, uansett mangler

En av de yngste skuespillerne hopper opp på fanget til Cecilia. Hun er litt lei seg og sliten. Mens Lovise og Mathilde prater med henne får hun en liten time out. Snart er hun med igjen. Hele helgen er satt av til å øve på sanger, koreografi og replikker. Mange av aktørene har vært med tidligere og inkluderer nå de nye. En musikalgjeng er som en stor søskenflokk. 

– Nei, det er Putti Plutti Pott-helgen, så er det Lysfesten, og så skulle vi innom Harry Potter-jubileum på Hovedbiblioteket. Og Barn i Byen lurer på når vi kommer på «Jul på Bryggen» ...

Ettertraktede musikaljenter 
Skuespiller-mamma Maria Skråmestø er i full gang med å sortere kostymer fra store gjennomsiktige plastbokser og røde poser: En haug av nissekjoler, en blå sukkerspinn-parykk, kronen til Skumringsheksa og kjolene til de ødelagte leker. Det er mye å holde styr på. Et lite troll dukker opp i dørkarmen til øvingsrommet. «Hei, så fin du var!» hilser gjengen hennes. 

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Troll i eske. Et lite troll (Sophie Skogrand) dukker opp fra en eske. 

I en lakserød skaisofa sitter Siren Moland, mammaen til Lovise og lager loddbøker. Hun balanserer post-it lapper på fanget, en saks i hånden, mens hun sjekker med en liste som ligger ved siden av seg. To forlatte joggesko og litt popkorn ligger på gulvet. Mobilen må frem, for nå skal de ulike promoteringsstedene avtales:

– Nei, det er Putti Plutti Pott-helgen, så er det Lysfesten, og så skulle vi innom Harry Potter-jubileum på Hovedbiblioteket. Og Barn i Byen lurer på når vi kommer på «Jul på Bryggen», sier hun inn i telefonen. Musikaljenter er ettertraktet i førjulstiden. 

Jordnær girl power
Rundt omkring henger bursdagsballonger. Den ene uken er det Cecilia som er blitt 18 år, den neste uken er det Lovise, den yngste av musikaljentene, som har 15 års dag.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Musikaljentene. Mathilde Strønen Damm (16), Selma Indine Strønen Damm (15), Cecilia Strønen Damm (18) og Lovise Moland Espeland (15) setter for fjerde gang opp sin egen julemusikal «Julens Magi». Foto: Janneche Strønen.

Det er travle dager for de fire litt uvanlige, vanlige ungdommene. En dag lager de kortfilm, en annen dag er det NRK Super som skal lage en sak. På øvingene er det et evig surr, mye girl power og mange detaljer som skal terpes og huskes. De fire opptrer med autoritet, men er samtidig jordnære, naturlige og tilstede. Hele tiden får de unge skuespillerne små justeringer og klatre instrukser: Husk at dere skal se triste ut! Her skal dere heve stemmen og være sinte, her skal dere strekke frem armene og se bedende ut. Bra! Dere er skikkelig flinke! Da tar vi det en gang til!

Helgens intense øving går mot slutten. 

– Da skal vi øve på finalen. Alle skal på scenen, dere nisser sitter foran med lykt i hånden. Sett i gang! 

«… Vi krysset grenser og redselen for bort, så glad vi er for det vi nå har gjort. Å ja, vi klarte det for julen er her nå!».Musikaljentenes tips til deg som vil lage en musikal:

•Meld deg på en teater- eller musikalskole. Her lærer du mange teaterteknikker og å bli ordentlig trygg på scenen. 

•Se andre musikaler for å få inspirasjon: Hva likte du best? Noe her du kan bruke i din musikal?

•Velg et tema og et budskap du interesserer seg for. Når du har en handling er det bare og begynne å skrive på manuset.

•Sanger: Når manuset er klart må du bestemme seg for hvor du vil ha sangene. 

•Lage sanger: Vi synes det er best å starte med sangtekst og så melodi. Når du skal lage melodien hjelper det om du spiller den på et instrument. Du kan også lage en sangmelodi og spille den inn.

•Kostymer: Tegne kostymene slik de skal se ut. Finn, kjøp eller lag kostymene. 

•Når alt er klart og øvingene er unnagjort, er det bare å kjøre på med forestillinger!

Andre Artikler