Nabolagskafé_1739.jpg
01. juli 2020

– Hvor får du full middag til en femtilapp?

Hjemmelaget middag, godt selskap og panoramautsikt. Alt til en billig penge. Nabolagskafeen på Løvstakken danker ut de fleste spisesteder i byen.

Tekst & foto: Siri Breistein 

– Dette er den dagen i uken jeg slipper å lage middag. Magne Reksten har funnet en plass ved vinduet.

Herfra ser han over hele Solheimsviken og helt til Fløyen. En gang i uken går han rett fra jobb for å møte barna sine, Uma og Louie Louie, på nabolagskafé. Dagens meny er karbonader med brun saus og potetmos, eller tomatsuppe med makaroni og sjokoladekake til dessert. Alt er hjemmelaget.  Uma (15) er allerede i gang med desserten, mens Louie Louie (8) har det travelt. Ute på skolegården tripper vennene.  

Langbord og felleskap 
Hver onsdag fylles langbordene i kantinen på Ny-Krohnborg kultursenter med middagssultne folk.Marit Kjøsme er en av de frivillige som var med å starte opp tiltaket. Etter tre år med hjemmelaget mat ser hun at mange familier har fått fast onsdagsrutine.  

– Så sant vi kan, så kommer vi her, sier pappa Kåre Helleve, som har med seg sine to sønner, Emil og Mikkel. Familien bor i et borettslag et steinkast fra skolen.  

– Det er kjekt å treffe andre i området sitt, forteller pappaen innimellom matbitene. I dag deler han langbord med flere andre foreldre fra sønnens barnehage. I grunnen var det ikke noe de hadde planlagt, det bare skjedde. Her er det alltid noen kjente å spise sammen med, og Kåre Helleve støtter gjerne et viktig tiltak som nabolagskafeen.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Mamma Hege og Ida er glad for nærmiljøet og felleskapet i kantinen på Ny-Krohnborg. 

En av dem han deler langbord med er Hege Lange og hennes datter Ida (4). Ida elsker tomatsuppe. Familien har bodd på Løvstakksiden, eller hyggesiden på lokalmunne, i fire år. Mammaen fremhever felleskapet i kafeen. 

– Jeg kan slarve med voksne og barna leker. Vi går her uansett hva som står på menyen, sier mamma og deler litt potetmos med Ida. 

Bedre mat enn hjemme
Zander og Josef var blant de første som kom i dag. Nå skufler guttene innpå.  

– Maten er bedre her enn hjemme, avslører Zander. Mammaen til Zander sitter ved nabobordet og får med seg det hele. Josef synes det er gøyere å spise med andre, ikke bare alltid med familien sin. Og at dette er billigere, er niåringen overbevist om. Yndlingsrettene til de to kameratene er lasagne, men karbonader glir også ned.

– Jeg tror jeg kommer neste gang også, sier Zander før han tar med seg tallerkenen og løper ut for å leke. Mamma til Josef, Lidia, forteller om en sosial gutt.   

– Derfor er dette tilbudet perfekt, forteller Lidia som skryter av tiltaket. – Nabolagskafeen aktiviserer hele området langs Løvstakken.


Middag til alle
– Nå er jeg klar for oppvasken! Ingeborg Ulstein trer inn i kantinen med oppbrettede ermer. Hun er en av de faste frivillige. På det grønne forkle står det: «Sånn koka eg».

Løvstakken frivilligsentral står bak Nabolagskafeen og hver uke serveres mellom 50 til 80 mennesker toretters middag.   

Saken fortsetter under bildet. 

Foto: Emily (fra venstre), Ingeborg og Marit kokkelerer på kjøkkenet

– Nabolagskafeen er et sted å samles og en mulighet for å spise et ordentlig måltid i uken. Det er det nemlig ikke alle som har anledning til, sier Marit Kjøsmen. Menyen varier mellom kjøtt (ikke svinekjøtt) og fisk.

– Vi har til og med servert raspeboller, sier hun og ler mens hun serverer en mamma og en kresen toåring et lass med karbonadekaker. Bak disken står også Emily Lucia Behiane. Hun går 10. trinn på Ny-Krohnborg skole og tar valgfaget «Innstats for andre». Syv jenter tar valgfaget i år. En viktig praksisplass er Nabolagskafeen. 

– Jeg lærer å være hyggelig og jeg lærer mye av å jobbe med andre, sier Emily som både tar oppvask og serverer mat. Hun gleder seg allerede til neste onsdag. 

Lavterskel
Summen av stemmer og bestikk fyller lokalet. Utover ettermiddagen fylles langbordene opp. Noen er kjapt innom for et måltid, mens andre blir sittende lenge. Enkelte kombinerer middag og leksetid. Pappa Magne og Uma sitter fremdeles ved vindusbordet og prater.

– Men Uma, hvorfor skal man komme hit på en onsdag?

– Fordi det er ofte er god mat, og så får vi kake, smiler 15-åringen. 

– Nabolagskafeen er et fantastisk lavterskeltilbud, fortsetter Magne. Både han og Uma har lagt merke til en ting: Når det er taco og lasagne på menyen, kommer også lærerne på skolen. 

En lærermamma debuterer
En av skolens ansatte dukker likevel opp denne ettermiddagen.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Lærer Jørgen inviterte sin mamma på full middag på nabolagskafeen. 

Da vikar Jørgen Nikolai oppdaget at nabolagskafeen var i gang igjen, ringte han sporenstreks til mamma og inviterte henne på middag. Ikke visste hun at hun skulle havne på sønnens arbeidsplass og nabolagskafe. 

– Dette var en positiv overraskelse, sier debutanten Judy. – Jeg trodde jeg skulle ned i en kjeller. Det er jo så flott her med panoramautsikt.

– Det er heller ikke hverdagskost å få karbonade med hjemmelaget brun saus, sier sønnen, og byr sin mamma på kake og kaffe.

– Full middag til 50 kroner! Hvor får du tak i det? 

 

 

Andre Artikler