Bibliotek_1675.JPG
01. juli 2020 Saken ble publisert første gang i Barn i Byen – Bergen nr. 74/2017

Byens hippeste hundreåring

– Biblioteket er jo egentlig et stort skattekammer. Det fine er at du kan ta litt av det med deg hjem, sier barnebibliotekaren som fra 2.–4 november inviterer til 100 årsfeiring.

Tekst: Frida Fliflet Foto: Siri Breistein

Hovedinngangen til det store mursteinshuset i Strømgaten er mørk, nesten litt majestetisk. Døren krever et dytt. Bilene suser forbi, men inne bak den tunge døren er det stille. Folk snakker lavt, titter på bokutstillingene.

Lyden av folk
Et sjakkbord venter på spillere. I det fjerne høres lyden av klirrende fat og bestikk, unge og gamle stemmer. De fine lydene av folk som møtes igjen: det lukter kaffe og svak parfyme. Jeg har havnet i bibliotekskaféen, Amalies Hage, som på to år har rukket å bli en yndet møteplass. Bergenserne har gjenoppdaget biblioteket de siste årene.

Det er ikke lenger et ’hysjested’.

I første etasje ligger også barneavdelingen, lys og fargerik. Barnebibliotekar Cathrine Dagestad Eikeland er tydelig på at det nyoppussede rommet er barnas sone. 

– Rommet er laget helt på barnas premisser, forteller hun.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Biblioteket er ikke lenger en stillesone, men en levende møteplass for byens befolkning. 

En gjeng med barnehagebarn ramler inn og begynner straks å utforske. For de litt eldre er ungdomsavdelingen i andre etasje, UROM, stedet å være. I motsetning til barneavdelingen er det helt stille: det leses, lyttes og læres (og games). Via Demoteket kan kreative sjeler låne ut egne verk, som bøker, tegneserier eller musikk. 

– Vi er jo et av de få ikke-kommersielle stedene som er igjen. Innholdet skal tross alt lånes, ikke selges, sier spesialrådgiver og avdelingsleder Margrete Rasmussen.

700 år med bibliotek
Bergen har en lang bibliotekshistorie. I 700 år har det vært bibliotekvirksomhet her, både i Mariakirken og Kjøttbasaren. I 1917 fikk bergenserne imidlertid sitt første ordentlige bibliotek, finansiert av folket selv. Borgerskapet donerte penger, andre donerte bøker – vanlige folk var, og er, eierne. I dag er deler av bygningen fredet og i høst blir det fødselsdagsfest. 100 år skal feires med egen jubileumshelg med verksteder, konserter og forfatterbesøk, fra torsdag 2. til søndag 5. november.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Timothy og mamma viser frem dagens lesestoff. Som oftest går de på Fana filial, men i dag gikk turen til byen og Hovedbiblioteket. 


– Lørdag og søndag skjer det mest for barn, forteller Margrete Rasmussen som er ansvarlig for jubileumsprogrammet.

Men det er mer enn fødselsdagsfeiring som venter og  en travel høst står på programmet. Blant annet holdes Girl Tech Fest som skal engasjere flere jenter i teknologifagene, samt en solid feiring av Harry Potter-seriens 20-årsjubileum. Faste barnearrangementer inkluderer klassebesøk, teater og fortellerstunder på flere språk.  

Folk tilbringer tid her, i motsetning til tidligere hvor man gjerne lånte en bok og gikk igjen.

Pop-kometer og quiz 
Det mangler ikke på ungdoms- og voksentilbud heller. Mandagskino, debatter og minikonserter. Selv opplevde jeg pop-kometen Sigrid her i fjor. Det arrangeres også fast språkkafé, hvor ulike nasjonaliteter møtes og Amalies Hage arrangerer quiz – uten sportsspørsmål. 

Hovedbiblioteket har også et av landets beste musikkbibliotek, noe som er lett å glemme i strømmealderen. Man kan låne og lytte til CD og vinyl, låne noter og ikke minst instrumenter – en av bibliotekets skjulte skatter. 

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Det er ikke bare bøker du kan låne på biblioteket. Også instrumenter står klar til utlån. 


Fra lånested til kulturarena
Biblioteket har gjennomgått et betydelig rolleskifte de siste årene; fra å være et lese- og lånested, er det blitt en arena for kultur, læring og integrering. Fra stillesone til travel møteplass for folk i alle aldre.

Barnebibliotekaren, Cathrine Dagestad Eikeland, fremhever at det er blitt et sted å være – det er ikke lenger et ’hysjested’. Folk tilbringer tid her, i motsetning til tidligere hvor man gjerne lånte en bok og gikk igjen. Nå møter stadig flere vennene sine på biblioteket, spiller sjakk, tar en kaffe. Man kan høre foredrag, se dukketeater og lære koding.

– Vi vil være et lavterskeltilbud hvor alle er velkomne. Biblioteket blitt en møteplass for flere generasjoner. Vi har noe for enhver, sier Cathrine. 

– Biblioteket er jo egentlig et stort skattekammer. Det fine er at du kan ta litt av det med deg hjem. 


Program for de yngste

Lørdag 4. november: 

10-16:Android. En dystopisk framtidsvisjon i spillform. I regi v REGNCON. 
11-15: Virtual Reality-bonanza. Prøv en mengde VR-spill og opplevelse
11-15: Tidsreiser: Vi får besøk av roboter fra året 2117! 
11:00: Kubbeverksted/fortellerstund 
13:00: Askepott leser: Besøk fra DNS.  
13:30: Molly og partner. Barnekonsert.  
14:30: Flerspråklig fortellerstund: Den lille røde høna på norsk og thai. 

Søndag 5. november: 

Kl. 13 og 14: Forestilling med forfatter Bjørn F. Rørvik som kommer på besøk med Bukkene Bruse.
Denne gangen får du høre om når de tre Bukkene Bruse fikk et brev om at de måtte begynne på skolen. «Hvorfor det?» spurte den minste. «Alle må gå på skolen nå for tida», forklarte den største bukken. Så ble de enige om at de kunne prøve for ei uke eller to. Men skolen har fått ny rektor – og det er ikke hvem som helst! 
Med bøkene om Bukkene Bruse har Bjørn F. Rørvik og Gry Moursund skapt moderne klassikere. 

 


Tips:

Det er ikke bare på hovedbiblioteket det skjer ting. Bydelsfilialene har alle sine egne arrangementer for små og store: debatter, konserter, kino og diverse kurs. 
Se mer på www.bergenbibliotek.no/arrangement

 

 

Andre Artikler