Nattevanding_5879.jpg
01. juli 2020 Publisert første gang i Barn i Byen-Bergen nr. 85/2019

Ta de voksne med på Nattevandring!

På veien fra Møhlenpris til sentrum går tre barn travelt opptatt med å sortere en kortstokk. I bunken er det 17 kort, ett for hvert av FNs bærekraftsmål.

Tekst: Ragnhild Friis-Ottessen

– Min favoritt er nummer 13; Stoppe klimaendringene, sier Aksel. Han blir snart ni år og kan nesten alle målene fra før.

Anna (7) og Levi (7) syns begge at det er litt vanskelig å velge seg kun ett mål.


– De er så viktige alle sammen, konkluderer Anna. Men hun og Levi liker godt både det som handler om å utrydde sult og de som handler om å ta vare på livet i havet og på land.


– Men jeg tror jeg også liker best den med å stoppe klimaendringene, sier Levi.


Lykter og konsert
Anna, Aksel og Levi har fått i oppdrag av Barn i Byen å finne ut alt de kan om Nattevandringen for bærekraftsmålene, som arrangeres i november. Derfor er de på vei for å møte Marit Warncke, direktør for Bergen Næringsråd, som sammen med Fana Sparebank og Bergen kommune arrangerer nattevandringen.

Marit tar smilende imot barna inne på sitt kontor. Aksel lar ingen tid går fra seg, og starter med et tredobbelt spørsmål:


– Hvor er nattevandringen? Når er den? Og hvor ofte har den vært?


Marit forteller at det er den 16. november kl. 18, og utdyper:

– Vi kaller det en nattevandring, selv om det ikke er om natten. Men i november er det helt mørkt klokken seks, så alle kan ha med seg lykter. Vandringen går fra nedre stasjon på Fløyen, opp til Skansen, ned Fløysvingene, og ender med en flott konsert på Vågsallmenningen. Her kommer både Stian Blipp og Anna og Emma, de to jentene som vant MGPjr. Underveis vil det være lysende firkanter med de forskjellige bærekraftsmålene på, slik at man kan lese litt om de.

Det er jo de voksne som må fikse dette, så barna må ta de med på vandringen og lære de om hvordan vi skal ta bedre vare på kloden vår.

Marit har enda spørsmål å svare på, og fortsetter:

– Alle kan bli med; voksne, barn, besteforeldre, foreldre og venner. Alle. I år er det andre gangen vi lager nattevandring i Bergen. De har hatt nattevandring i andre byer før, så i fjor bestemte vi oss for at dette måtte vi ha i Bergen også! Var noen av dere med da? spør hun.


– Jeg var, sier Levi fornøyd.


– Ikke jeg, sier Anna.


– Men vi skal i år, svarer Aksel kjapt, og kontrer med et nytt spørsmål: Hvorfor skal man gå for bærekraftsmålene?


Alle kan gjøre litt
Marit finner frem mål nummer 17; Samarbeid for å nå målene.

– Når landene i FN i bestemte seg for å gå sammen om å lage bærekraftsmålene var det for å løse de problemene som er i verden sammen. Hvis det skal virke så må alle samarbeide. Derfor har vi en nattevandring, for at alle skal tenke litt ekstra på bærekraftmålene og kanskje lære litt mer om de. Det er jo de voksne som må fikse dette, så barna må ta de med på vandringen og lære dem om hvordan vi skal ta bedre vare på kloden vår.


– Er nummer 17 ditt favorittmål? spør Anna.


Her må Marit tenke før hun svarer, og bla litt i kortene som barna har med.


– Ja, det tror jeg, sier hun så. Nummer 17 om samarbeid og nummer 14 om livet i havet.


– Ikke nummer 16: Fred og rettferdighet? spør Aksel.


– Joda, betrygger Marit. – Den også. Alle er kjempeviktige. Og dere er jo så gode på disse, det er dere som må lære de vokse om dem. Sånn at alle blir litt flinkere og alle kan gjøre litt mer.


– Ja, alle kan gjøre litt, og alle som kan gjøre mer, de må gjøre det, konkluderer Aksel.FAKTA:
Årets viktigste vandring!

Ta på deg varme klær, plasser hodelykten på hodet, og ta med deg alle du kjenner. Lørdag 16. november kl. 18 er det årets Nattevandring for bærekraftsmålene, med avmarsj fra Fløibanens nedre stasjon. Herfra går turen opp mot Skansen, og snirkler seg deretter nedover mot byen igjen. Underveis i vandringen vil du passere FN’s 17 bærekraftsmål, og ha sjansen til å lese
litt om dem.

Vandringen avsluttes med en gratiskonsert på Vågsallmen­ningen, hvor Stian Blipp leder en kveld full av musikalske innslag. Hit kommer blant andre HALIE, Anna & Emma og Rockesokk.

Et eget område foran scenen vil være holdt av til barna.

Nattevandring i Bergen blir arrangert av Fana Sparebank, Bergen kommune og Bergen Næringsråd.

Andre Artikler