Bærekraft 85_DSC05774.jpg
02. mars 2020 Publisert første gang i Barn i Byen-Bergen nr. 85/2019

Skrur opp volumet

Jenter er underrepresentert i musikk-Norge. Det gjør bandleiren LOUD! noe med.

Denne gang tar vi for oss FN’s bærekraftsmål nr 5: Likestilling mellom kjønnene, og tar turen til bandleiren LOUD! 

Tekst og foto: Mette Paust-Andersen

– Gutter har kanskje tykkere hud på fingrene, men de er ikke bedre enn oss til å spille, mener Aureja Jasulaityte. Hun er en av deltakerne på AKKS sin bandleir for jenter, LOUD!, og bruker høstferien på USF Verftet til å spille i band, skrive låter og øve til konserten som finner sted på leirens siste dag. 


Saken fortsetter under bildet. 


Foto: KB – Bergens ferskeste band t-skjorte er komplett.

Band t-skjorter og utgått Nugatti

Nå sitter hun sammen med de andre bandmedlemmene, Aleksandra Streldsova, Aleksandra Christensen og Frida Økland i merch-verkstedet. For det er klart, band t-skjortene må på plass. Disse fordrer imidlertid også et bandnavn. Gjengen landet omsider på Klissblaute Bestiser, men det tok tid. Og skikkelig mye krangling.

Heldigvis endte det ikke med brudd allerede første dagen, for da hadde aldri deres tre første låter sett dagens lys. På repertoaret har de en ganske dårlig sang om en ulv, låten «Utgått Nugatti» og en med samme navn som bandet; «Klissblaute Bestiser». Det er denne de satser på å fremføre under konserten.


Jenter bak trommene
Satsingen på jenter i nettopp band er viktig for daglig leder i AKKS, Trine Gabrielsen. Ikke bare kan dette sikre flere kvinner på konsertplakatene i fremtiden, men det utvider også mulighetene jentene har i musikk-Norge:

– Det er et tradisjonelt fenomen at gutter spiller i band og at jenter er soloartister. Her innser jentene at det er like gøy å spille trommer som å synge, forteller Trine. Kollega i AKKS og musiker, Vilde Tuv supplerer:


Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Aureja Jasulaityte er bandets hovedvokalist.

– På LOUD! er det at jenter spiller instrumenter en naturlig ting. Hit kommer kvinnelige musikalske forbilder som får deltakerne til å innse at dette er noe også de kan gjøre. Jentene møter andre jenter som er interessert i musikk på en trygg sosial plattform, og her blir de sterke sammen.

Gutter har kanskje tykkere hud på fingrene, men de er ikke bedre enn oss til å spille.

Stjerner og Sol
I løpet av de forgående dagene har LOUD! lært låtskriving av Silja Sol og hatt et besøk av Birgitta Alida, som jentene snakker om med stjerner i øynene. Selv etter kun fire skarve dager som band har de lært mye om det å lage musikk og fungere i en gruppe:

– Vi må samarbeide og være venner, selv om vi krangler mye. Vi har jobbet med å bli enige om en melodi og bygget opp tekst til den, forteller Aleksandra C.


– Selv om du synes det de andre foreslår noen ganger blir dårlig, må du ofre noe, legger Frida til.


Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Aleksandra Streldsova har valgt seg elgitaren. 

Skyer i horisonten

Det å være blant Klissblaute Bestiser er som å være i en kakofoni av raske, tidvis hissige, stemmer som snakker i små setninger med store sprang. Her går praten fra hester innom flyktninger og til den nye iPhone 11 i løpet av sekunder, og ofte snakker alle sammen samtidig. Selvinnsikten er imidlertid på plass. For mens de trekker frem det at gutter ofte tuller seg som en av utfordringene man slipper ved å ikke ha gutter i bandet, innser de at det også finnes utfordringer ved kun å være jenter:

– Vi babler som høner, innrøm­mer Frida.


Hvor lenge bandet vil komme til å eksistere, er de også uenige om. Aleksandra C har et langsiktig perspektiv, og har allerede sjekket ut mulighetene for å låne et av AKKS sine øvingsrom. Frida, derimot, er litt skeptisk til fortsettelsen:


– Jeg tror vi holder sammen i kanskje en time. Aureja analyserer situasjonen:


– Det er som når du har hatt besøk av samme venn i flere dager. Det er lett å bli litt lei, sier hun.


Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Ragnhild fra AKKS har mange idéer til hvordan en band t-skjorte kan se ut.

Men enn så lenge er det logoen til nettopp Klissblaute Bestiser, en dryppvåt K og B under en regntung sky, som er festet til byens nyeste band-t-skjorte. Aleksandra S
begraver hele fjeset i det ferske trykket og slår begeistret fast:

– Det lukter herlig!


FAKTA:

LOUD! er AKKS sin bandleir for jenter og finner sted hver høstferie. I år deltok 15 jenter mellom 11 og 16 år på leiren. Deltakerne har varierende erfaring med instrumenter fra før, men alle blir hjulpet på plass i et band.

AKKS har jobbet for å få flere kvinner inn i musikklivet i Bergen og med å fronte disse siden 1995. Organisasjonen tilbyr musikkundervisning og øvingsrom for alle, men retter bandleiren LOUD! og kurset i musikkproduksjon, GAIN, spesielt mot kvinner.

Les mer om AKKS sitt undervisningstilbud på www.akks.no/bergen

Kun for jenter
I Bergen er det flere kulturtilbud som retter seg særlig mot jenter:

Girlskate: Hver torsdag kl. 20–22.30 er det skating kun for jenter i skatehallen på Fysak Slettebakken.

LipstickMusic: Bergen kommunes musikksatsing for å få flere jenter inn i musikklivet, gjennom undervisning i forskjellige instrumenter og bandprosjekter.

Girl Tech Fest: Jentenes teknologi- og kodefestival har som mål å gjøre flere jenter interessert i teknologi, og arrangeres på Bergen Offentlige Bibliotek i slutten av september hvert år.

Fana Sparebank og Barn i Byen sammen om FN’s bærekraftsmål
I samarbeid med Fana Sparebank tar Barn i Byen for seg FNs bærekraftsmål sett med barnas øyne. Hva betyr bærekraftsmålene for oss – i hverdagen, familien og Bergen? Hva kan vi gjøre for å bidra til en bedre og mer bærekraftig fremtid? I dette nummeret er det mål nummer 5 som står for tur; Likestilling mellom kjønnene.

FN’s bærekraftsmål nummer 5: Ifølge Likestillings- og diskrimineringsloven, som er styrende for likestillingspolitikken i Norge, er det ikke lov å forskjellsbehandle på bakgrunn av kjønn. Det er imidlertid lov å behandle kjønn ulikt, om dette fremmer likestilling. Nettopp her kommer de forskjellige kulturtilbudene som fremmer kvinner og jenters deltakelse på typisk mannsdominerte felt inn. 


 

Andre Artikler