Sirkus_B_05 - Pia.jpg
01. juli 2020 Publisert første gang i Barn i Byen - Bergen nr. 85/2019

Mange baller i luften

Mot nye høyder med Cirkus Balance.

I en gammel industrihall på Laksevåg trenes det for harde livet. Cirkus Balance skal gjøre sirkuskunst om til en storslått forestilling i Grieghallen neste år, og har ikke spart på noe.

Tekst og foto: Tove K. Breistein

– Nå var det enten bære eller briste, sier Jeanette Smørdal og smiler. Siden 2011 har hun og søsteren Jasmine drevet sirkusskolen Cirkus Balance på Fyllingsdalen Teater.

– Vi kunne ikke lenger ekspandere slik vi ønsket, forklarer hun.


Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Mestere i luftakrobatikk.

Teatrets suksess de siste årene gjorde at de trengte flere øvingslokaler, og sirkusskolens lokale stod i fare. Da fikk teatersjef Jørn Kvist en idé. En 500 kvadratmeter stor industrihall i et nedslitt verftsområde på Laksevåg stod tomt. Nå er maskiner og industriarbeidere blitt erstattet av etthjulssykler, stylter og unge, lovende sirkusartister. Lange tøyremser henger fra taket. På betonggulvet ligger sjongleringskjegler- og baller og en svær, blå madrass.

I tillegg til å skaffe lokale tok Jørn også kontakt med det amerikanske sirkuskompaniet Le Petit Cirque, det eneste profesjonelle sirkuskompaniet for barn og unge, og et samarbeid ble formet. Nå er noe stort i emning.

– Til slutt booket teatersjefen Grieghallen den 24. august til neste år og sa vær så god, sier Jeanette og ler.

«Vi frir spesielt til det guttedominerte parkourmiljøet, fordi vi skal gjøre masse kul akrobatikk.»

Etterlyser flere gutter
Om lysten til å fortsette med sirkus var litt laber ved utgangen av fjoråret, er den nå definitivt tilbake, og entusiasmen synes på alle som er på torsdagstrening denne kjølige oktoberkvelden. «Prosjekt 2020», som Jeanette foreløpig kaller sirkusforestillingen som skal finne sted i Grieghallen om ti måneder, har fått kommunal og statlig støtte. I tillegg har prosjektet fått god drahjelp fra både Le Petit Cirque og den polske sirkusskolen «Ocelot Foundation», som har spesialisert seg på akrobatikk.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Lyst til å være med? Sirkusskolen tar opp nye i januar 2020. 

– Vi har fortsatt plass til flere sirkusartister i prosjektet. Staten sponser deltakerne, så det koster ingenting å være med, men du må ha motivasjon til å stå løpet ut. På vanlig sirkusskole er artistene kanskje på scenen i to minutter, men her skal vi lage en hel forestilling på halvannen time, og da må de være sterke. Selv om de som er her nå er flinke, så har de allerede jobbet hardt og intenst i et halvt år, påpeker Jeanette.


Til nå har de samlet 21 sirkusentusiaster i alderen 9 til 21 år, men foreløpig har sirkusskolen kun klart å rekruttere to gutter. Mange tror at sirkus er for spesielt interesserte, men som Jeanette poengterer, er dette aktuelt for alle som liker parcour, turn og dans.

– Vi frir spesielt til det gutte-dominerte parkourmiljøet, fordi vi skal gjøre masse kul akrobatikk, sier Jeanette.


Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Sjonglering, trapeze, akrobatikk og tissue. Et sirkus har mange disipliner. 

Kult med sirkus
Mathias Kristoffersen (19) er med for første gang som ny instruktør, og skal hjelpe til med akrobatikk som flipp-flopps og saltoer på bakken.

– Sirkus er jo kult, og det er ikke en jenteting. Jeg liker å gjøre triks og vise triks til andre. Jeg bruker det både på fest og i hverdagen, sier han.

Mathias tror at en av grunnene til at guttene uteblir er at de heller vil spille.

– Men skulle jeg valgt noe aktivt, så hadde det alltid blitt turn og sirkus, sier han mens han viser fram sjonglering med baller.


Prianta Fagerli Rahman (14) henger opp ned i en ring festet til taket. Hun begynte på sirkusskolen for to år siden. Nå trener hun to ganger i uken til forestillingen i Grieghallen, og behersker flere disipliner, som trapeze og luftakrobatikk.


Saken fortsetter under bildet.


Foto: En bonus med å gå på sirkusskole er at du får mange kule triks du kan vise frem, både til hverdags og fest. 

– Jeg føler at jeg tåler mye mer smerte enn før, og jeg tør mer også. Det er gøy når du har øvd lenge på et triks og plutselig får det til, men jeg kan være litt pysete innimellom, sier hun og ler.


I tøyremsene henger Pia Iversen (11) og prøver å gjøre en dobbel fotknute. Hun liker aller best å gjøre «tissue», som det heter på fagspråket.


– Jeg har gått på turn i fire-fem år, men der lærer du ikke luftakrobatikk. Jeg er blitt veldig myk etter at jeg begynte her, slår Pia fast.


Det er fremdeles mange timer igjen med styrketrening, koreografi og akrobatikk, før forestillingen inntar Grieghallen, men Pia og resten av sirkustruppen er klar for å trene hardt.

Jeanette er ikke i tvil:

– Det kommer til å bli sensasjonelt, sier hun og smiler.



FAKTA: Sirkusskolen:

Kurset går over 10 uker og ender i en ekte liten sirkusopptreden. Sirkusskolen er delt inn i grupper etter alder og koster kr. 2.300,- pr semester.

Gruppe 1, 6–8 år, øver onsdager kl. 17–18.
Gruppe 2, 9–11 år, øver onsdager kl. 18.05–19.05.
Gruppe 3, 11 + år, øver onsdager kl. 19.10–20.10.

Sirkus-skolen åpner opp for nye påmeldinger etter jul.

Er du en spirende sirkusartist? Dra på audition til «Prosjekt 2020»! Har du lyst til å prøve deg? Ta kontakt med Jeanette Smørdal på telefon: 415 92 091 for å avtale audition.

Andre Artikler