Lars_VilVite_01.jpg
01. juli 2020 Publisert første gang i Barn i Byen-Bergen nr. 85/2019

Illusjonisten på Marineholmen

Ikke tro på alt du ser! Ny utstilling på VilVite byr på magasug og installasjoner som lurer deg trill rundt.

Bak den nye utstillingen står en direktør med erfaring som filmregissør. Selvsagt åpnet han utstillingen med tåkeillusjoner.

Tekst: Siri Breistein Foto: Tove K. Breistein


Den nye utstillingen heter «VR og nye illusjoner» – hva handler den om?
– VR (virtuell virkelighet) er en illusjon – en transformasjon fra én virkelighet til en annen. VR dukker opp stadig oftere, men få av oss har råd til å ha VR-utstyr der hjemme. Nå kan du prøve det på VilVite. I denne utstillingen er ikke alt slik det ser ut ved første utkast, og VR-installasjonene, som Tøffingen og Magasuget, kan lure hjernen din trill rundt. Samtidig ønsker vi å sette VR i sammenheng med andre illusjoner. Hele utstillingen er utviklet under mottoet: Du så det først på VilVite.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: I utstillingen om VR og illusjoner lærer du om hvordan og hvorfor hjernen din blir lurt, noe å tenke over i en tid da vi stadig oftere blir utsatt for «fake news» og «deepfake video» (video laget med kunstig intelligens for å vise virkelige mennesker som gjør og sier ting de aldri gjorde). Du kan altså ikke lenger tro alt du ser! 


Hvorfor en utstilling om VR og illusjoner?
– Utstillingen er basert på tilbakemeldinger fra brukerne. Dette er noe som vårt publikum, både unge og voksne, har spurt etter. Publikum har også etterlyst en generell fornyelse. De ønsker å se flere nyheter i utstillingen, noe som vi fremover vil levere på. Nå skal vi fornye oss raskere enn vi gjorde før – og da dukket denne ideen om VR opp. I utstilling finner du ikke løsrevede installasjoner, men hver enkelt er med på å fortelle en sammenhengende historie.

Er illusjoner noe som du selv er spesielt opptatt av?
– Jeg er utdannet filmregissør og opptatt av både historiefortellingen og det å lage en sceno­grafisk ramme for fortellingen. Som publikum inntar vi jo alle en rolle, og her kan du få tildelt en helt ny. Du behøver ikke å ta med deg rollen som den skoleflinke eller som klovnen i klassen. Når du trer inn i disse rommene kommer du inn i et helt annet modus – du kan bli en forsker omhyllet av røyk og lys.

Husk på at lek ikke står i motsetning til læring, men faktisk er en forutsetning.

Hvordan er det å være direktør på VilVite?
– Dette er byens gøyeste arbeidsplass, og jobben har overgått alle mine forventninger. VilVite er en organisasjon som er stor nok til å ha litt muskler, samtidig som den er liten nok til å kunne bevege seg smidig rundt; fra ideen om en VR-utstilling dukket opp til åpningen, gikk det bare et halvt år. For det andre er det fantastiske folk som har sin arbeidsplass her, som elsker å by på seg selv og som brenner for formidling. For det tredje kommer jeg tett på publikum. Når jeg savner litt energi etter å ha jobbet med regnskapsrapporter, er det bare å ta seg en runde rundt i utstillingene sammen med publikum. Og sist, men ikke minst; alle i Bergen kjenner oss og har et positivt inntrykk av oss – og det gjør det til en kjekk og takknemlig jobb.

Hva er din yndlingsinstallasjon på VilVite?
Med familien min ender jeg alltid opp i Vannkraften. Jeg har en seksåring som tar av seg t-skjorten når han nærmer seg den installasjonen – for han vet at han blir våt. Jeg skulle ønske at jeg kunne si Sentrifugalskapen hvor du sykler 360 grader rundt. Jeg tok en runde i den for BT sin skyld – og det gjør jeg ikke igjen. Vi har nå også fått ti nye installasjoner i Skaperhagen, som dreiebenken med sand. Dette er installasjoner uten fasit som setter i gang kreativiteten – de er kanskje mine personlige favoritter.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Yndlingsinstallasjon. Med familien ender direktøren på VilVite alltid opp i Vannkraften.

Hvilken rolle skal VilVite spille i barn og unges liv?
– Vårt oppdrag er å inspirere dagens unge til å interessere seg for realfag, naturfag og teknologi. Ikke fordi alle må bli ingeniører, men fordi alle bør ha vurdert og testet om dette er noe for dem – uavhengig av bakgrunn og om foreldrene er ingeniører. Når Norge skal gjennomføre det grønne skiftet, trenger vi gode realister. Det er viktig at vi treffer dem tidlig og sprer realfaginteressen i befolkningen. Jo mer avanserte våre omgivelser blir, jo mer behov har vi for viten. Se bare på mobilene som vi alle bærer med oss. Hvem forstår egentlig hvordan de virker? Teknologien filtrer seg inn i livene våre mer enn før. Samtidig forstår vi stadig mindre av fremskrittene som er knyttet til teknologi. Det er derfor viktig at Per på seks år får leke seg med vannkraften, men det er også viktig at pappa på 50 år og bestemor på 85 år får prøve seg, og ikke bare gir slipp på ny læring. VilVite er et fremtidsmuseum som kan åpne noen øyne.

Hva vil du at barn og unge skal tenke når de tenker på VilVite?
– At det er gøy og kult og sosialt. De beste opplevelsene gjør du sammen med andre. Vi vil at foreldre og lærere skal komme hit med barna og bli inspirert. Husk på at lek ikke står i motsetning til læring, men faktisk er en forutsetning.

Hvilke sentrale arbeidsoppgaver venter på deg?
– På vesentlige områder skal opplevelsen til våre gjester være annerledes enn sist de var her. Ideen om at du så det først på VilVite skal være ledende. Derfor ønsker jeg å innlede nye partnerskap, vise frem morgendagens teknologi og lage innhold som folk føler er relevant for dem i dag. En av de nye utstillingene som kommer i 2020 viser sammenhengen mellom hjernen og fordøyelsessystemet, og er utviklet i samarbeid med forskere fra Haukeland. Vi gleder oss også til å invitere små og store bergensere til et nytt opplevelsesområde knyttet til klima, bærekraft og natur. Vi skal være relevante for alle, ikke minst hos de unge som brenner for dette temaet.

Hvilke drømmer har du for VilVite?
– En av mine visjoner er at opplevelsen blir større enn selve det fysiske besøket. En kan tenke på det som en fortelling i fire akter: 1. akt settes i gang allerede når du vurderer om skal komme hit. Da må vi bygge opp forventningene. 2. akt er fra beslutningen er tatt til du ankommer VilVite – at vi allerede i bilen eller på bybanen gir små drypp av historien. 3. akt er høydepunktet i fortellingen, selve oppholdet på VilVite, mens siste akt handler om å holde fast på publikum også i etterkant. Jeg ønsker å skape en engasjerende, underholdende og helhetlig fortelling – ikke bare når gjestene er her. Vi vil bygge opp nye historier og fortellinger, og skape digitale spor.

Hva skulle du bli når du ble stor?
– Jeg holdt på med mange rare ting, og har alltid hatt både fantasi og kremmerånd. Jeg var «generalen» i gateslagene på Fjellsiden på åttitallet, og lagde min egen minibank og bompengestasjon. Men da jeg som niåring fikk hendene på et videokamera, var jeg solgt.

Hvor er du aller helst når du ikke er på VilVite?
– Jeg har tre barn på 6, 13 og 16 år, og om han minste kunne velge, hadde vi vært på VilVite hver fridag. Men når jeg ikke er her, velger jeg meg sjøen med svømming, seiling og surfing. Vann i bevegelse blir aldri feil.


HVEM: Lars Leegaard Marøy 
ALDER: 42
SIVILSTATUS: Gift med Elin, 3 barn. 
HVA: Direktør på VilVite 

4 RASKE:

Hvilken barnebok gjorde mest inntrykk på deg? «Lisen får ikke sove» av Kai Beckmann. Den er lett å kjenne seg igjen i, både som barn og voksen.

Hva er din yndlingsbarnefilm? «Mitt liv som hund». Det er en svært god film som også passer for voksne, i motsetning til mange filmer som verken tar barna eller de voksne på alvor.

Hva er ditt yndlings byrom (uteplass) i Bergen? Helleneset i solnedgangen på sensommeren (gleder meg allerede til neste år.)

Hva er ditt favorittsted i Bergen (utenom VilVite)? Bergen kino (selvsagt).


FAKTA: VilVite 

Vil du la deg lure? Nå kan du oppleve utstillingen VR og Illusjoner på VilVite. 

VilVite er åpent tirsdag–fredag kl. 9–15 og 
lørdag og søndag kl. 10–17. 
Inngang kr. 165/190,- 

www.vilvite.no

Andre Artikler