07 - Unn, Inge, Anna og Elinor.jpg
17. desember 2021 Publisert første gang i Barn i Byen nr. 93/2021

Dragegjengen fra Krohnengen

Hardingfele og slåtter er kanskje ikke det du forbinder mest med barn i byen, men på Krohnengen skole har de et av landets største spelemannslag. Nå kan flere bli med i Dragegjengen.

Tekst og foto: Tove K. Breistein

Lyden av barn som leker runger nedover Kong Oscarsgaten fra de åpne vinduene i Gimle. Det er tirsdag ettermiddag, og Dragegjengen spelemannslag skal snart i gang med første øving etter sommerferien. I øvingslokalet i andre etasje står Ida Marie Rognsvåg og stemmer barnefeler i støyen av barnelek. Imens prøver komponist og samtidsmusiker Else Storesund, en av drivkreftene bak Dragegjengen, å få sønnen Åsmund på andre tanker enn en hot-dog fra Syv-kroneren. 

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: – Å ha barn som vokser opp midt i sentrum som sier at de nekter å slutte og spille hardingfele er utrolig fint, sier Else Storesund, her sammen med sønnen Åsmund. Datteren Marit på 13 år er blant dem som har vært med lengst i Dragegjengen.


– Jeg er spent på hvor mye barna har øvd i ferien, sier Ida Marie før hun bestemt ber barna om å samarbeide. Stoler blir plassert i to lange rader, og snart sitter barna med hver sin fele i hånden.


De siste syv årene har Ida Marie ledet Dragegjengen, som er et samarbeidsprosjekt mellom Bul Ervingen og SFO på Krohnengen. I dag består spelemannslaget av 21 felespillere i alderen 6–13 år. At det skulle være så stor interesse for folkemusikk kom litt overraskende både på Ida Marie og Else.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Det er jo veldig lett å være med når det er så kjekt», sier Ida Marie Rognsvåg. Hun har ledet Dragegjengen i syv år.

En sprø idé
Da Elses datter gikk i andre klasse på Krohnengen skole, var de en gjeng foreldre som lurte på hva de kunne starte av aktivitet for barna.

– Det var en fra Telemark som foreslo hardingfele, og jeg tenkte at det var en litt sprø idé for bybarn, sier Else som selv spiller litt hardingfele.


– Jeg tenkte at kanskje to eller tre ville melde seg på, men til slutt var halve klassen med. På et tidspunkt vokste rekrutteringen raskere enn Vareggs fotballklubb, sier hun og ler. Hun har selv to barn med i Dragegjengen.


– Nå er det kun syvende trinn som ikke har noen som spiller hardingfele. Det er veldig annerledes fra da jeg vokste opp. Da var jeg den eneste som spilte fele på skolen, skyter Ida Marie inn.


Hardingfela er Norges nasjonalinstrument med røtter tilbake til 1600-tallet. Det som skiller den fra en vanlig fiolin er at den i tillegg til 4 overstrenger også har 4–5 underliggende resonansstrenger som gir felen den spesielle klangen. Den er også lett å kjenne igjen på de flotte dekorasjonene, noe som gjør at felen ofte blir betraktet som et kunstverk.

Her lærer de seg slåtter og vi fokuserer på hvor gøy vi kan gjøre det


Musikk uten noter
– Det er ikke enkelt å lære, og det tar et par år bare å lære seg å holde felen, men jeg tror at våre barn trenger å gå mer i dybden på ting. Her er det slake læringskurver og vi har mindre fokus på prestasjon. Her lærer de seg slåtter og vi fokuserer på hvor gøy vi kan gjøre det, forklarer Else.

 Rommet fylles med felemusikk, og barna spiller konsentrert etter Ida Maries fele og direksjon. Det er ikke et noteark i sikte, og alt spilles etter barnas evne til å gjenskape melodien på gehør.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Clara vil anbefale alle å spille hardingfele fordi det er gøy når flere spiller sammen, og så er det ganske enkelt å lære også.

– Å lære instrumentet er ikke så vanskelig, påstår Clara (10). Hun har spilt hardingfele i snart fem år, og synes det er gøy på grunn av alle folkene som er med.


– Men det blir vanskeligere å huske alle slåttene fordi vi bruker ikke noter. Du må huske alt i hodet, men samtidig er det jo også mer praktisk for da slipper du å bære på masse noteark, forklarer hun og smiler. Clara fikk sin egen hardingfele for to år siden.


– Den kostet en del penger, og jeg må nok kjøpe enda en størrelse opp etter hvert fordi armen min vokser jo, men da tror jeg det holder, sier hun. 



Mange av barna begynner også etter hvert i Bergen juniorspelemannslag, som er et samarbeidsprosjekt mellom Bergen Kulturskole og Bergen Ungdomslag Ervingen (BulE). Noen av de eldste barna er med i begge spelemannslagene.


– Til tross for sprengt kapasitet på hardingfele på kulturskolen, sørger Bul for at alle får et tilbud, påpeker Else.

Saken fortsetter under bildet. 

<


Foto: Sverre opplever at han har fått gode venner gjennom spillingen. 

Byens best bevarte hemmelighet
– Bul Ervingen er kanskje byens best bevarte hemmelighet, og de har et folkemusikk-miljø få kjenner til. I dag har de mange superbra, unge folk som jobber utadvendt som Ida Marie. Det er ingen som går i lære hos henne som vil slutte, skryter Else.

Det nærmer seg slutten av øvingen og flere av barna vil gjerne slå av en prat. Noah (11) liker hardingfele på grunn av lyden.


Foto: På et tidspunkt vokste rekruttteringen til Dragegjengen raskere enn Vareggs fotballklubb. Nå er det kun syvende trinn på Krohnengen skole som ikke har noen som spiller hardingfele.

– Den er langt fra enkel å spille, men alt går bedre når du har en lærer som kan vise deg. Det er ganske mange unge med her, men i juniorspelemannslaget er de litt eldre. Der spiller de to slåtter som er så innviklet at man ikke lærer dem før man er syv-åtte år gammel, sier Noah – og legger fort til at Dragegjengen er også bra for de litt eldre og de som mangler erfaring.


Tale (9) og Sverre (8) har allerede spilt fele i et par år.


– Jeg syntes musikken er veldig fin. Jeg danser også folkedans, sier Tale stolt.


Foto: Mange av barna begynner også etter hvert i Bergen juniorspelemannslag, som er et samarbeidsprosjekt mellom Bergen Kulturskole og Bergen Ungdomslag Ervingen (BulE).

– Vi drar på turer og vi er gode venner, sier Sverre og legger til at han vil maks holde på med hardingfele i elleve år til.


– Men det er maks, jeg må jo få meg en utdannelse også, sier han.




FAKTA:

Bergen ungdomslag Ervingen ble stiftet i 2005 da de slo seg sammen med Bondeungdomslaget i Bergen, men historien deres går mer enn hundre år tilbake da det først ble opprettet lag der ungdom fra landet kunne møtes i Bergen. I dag er Bul Ervingen et aktivt møtested for unge og voksne med ulike alderslag innen folkemusikk, kveding og dans.


Vil du være med i Dragegjengen?
Påmelding: kontoret@bergen.ungdomslag.no

Andre Artikler