BUA_01 - Mia Valø.jpg
12. november 2021 Publisert første gang i Barn i Byen nr. 93/2021

Bærekraftig lånetilbud for alle

Nå er det kulere å leie enn å eie.

Tekst og foto: Tove K. Breistein

– Dette er et tiltak for alle, uavhengig av inntekt, poengterer Marianne Nilssen, rådgiver for etat for idrett i Bergen Kommune. Det er torsdag ettermiddag og Marianne og Mia Valø, som er BUA-ansvarlig, har akkurat åpnet dørene på taket til Vestkanten storsenter. Ved inngangspartiet står en stor kasse med ferdigpakket utstyr som snart skal hentes av ivrige låntakere. Langs veggene henger det ski i alle størrelser og varianter, og hyllene bugner over av utstyr til alle former for aktiviteter – sykkelhjelmer, skateboards, soveposer, hengekøyer, telt, stormkjøkken, skøyter, badminton, kubbespill – alt til utlån helt gratis.

– Alle kan bruke BUA, og det er populært både blant de som kommer kjørende hit i Teslaen og de som kommer gående. Det er ingen aldersgrense, sier Marianne og smiler.

Jeg har sagt til vennene mine at du også kan låne fiskestang her.

Bergen på topp
BUA står for barn og ungdom i aktivitet, og er en nasjonal ideell organisasjon stiftet i 2014 for å gjøre det enklere for barn og unge å prøve flere og mer varierte aktiviteter uten å øke forbruket. I dag er BUA fellesorganisasjon for 170 utstyrsordning på landsbasis, og Bergen ligger på både 2. og 3. plass med mest utlån i landet.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Julian er en ivrig skater og har tidligere lånt skateutstyr. Men, i dag ble det rollerblades.

– Bergen Kommune har primært kjøpt inn nytt utstyr. Det er bevisst fordi du skal kunne gå i skibakken uten at det ser ut som at du har gammelt, slitt utstyr. Det skal være nytt og av god kvalitet og gi en god opplevelse. Vi har vanvittig trykk om vinteren, men vi ser også at vi øker fra sommer til sommer, forklarer Marianne og påpeker at BUA er like mye et tilbud for dem som bare har vokst ut av skiskoene sine.


Vi blir avbrutt av Julian (14) som kommer innom sammen med sin mor for å låne rollerblades. Det er tredje gangen han bruker BUA.


– Jeg har lånt både skateboard og knebeskyttere før. Jeg skater hver dag, men i dag regner det, sier han og smiler. Etter at de åpnet den nye skateparken ved Elvetun ungdomshus like ved Vestkanten, har BUA merket pågang av mange unge som kommer innom for å låne skateboard og løpehjul i noen timer.


– Men jeg har sagt til vennene mine at du også kan låne fiskestang her, sier Julian før han forsvinner ut døren i regnet med flunkende nye rollerblades.

Det er nesten blitt kult å låne utstyr. Det er ingen som tenker: «Åh, har du lånte ski». Nå er reaksjonen mer «så smart!»

Miljøbevisst ungdom
– Det er litt inn i tiden å låne brukt, og vi ser at mange unge er miljøbevisste og omfavner dette, sier Marianne – og Mia Valø nikker samtykkende. Mia har arbeidet på BUA Vestkanten siden i fjor høst ved siden av studiene.

– Jeg fikk med meg hele bølgen av folk i vinter. På et tidspunkt hadde vi ikke flere ski igjen til utlån, sier hun og smiler. Hun har merket stor endring blant sine jevnaldrende.


– Det er nesten blitt kult å låne utstyr. Det er ingen som tenker: «Åh, har du lånte ski». Nå er reaksjonen mer «så smart!», sier hun.


– På BUA får vi også mer innsikt i ting som vi ikke kan så mye om, sier hun og avslører at hun ikke kunne så mye om sykkel.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Utstyr til alle aktiviteter og i alle størrelser.

– Men nå går det helt fint å bytte slange på en sykkel, sier hun og viser fram en el-sykkel. BUA har samarbeidet med Bymiljøetaten om utlån av el-sykler, og de er stort sett på utlån hele tiden. På topp tre listen av utstyr som har vært mest utlånt i sommer ruver SUP-brett, redningsvester og telt, men er det noe som nesten aldri blir utlånt?


– Vi har ikke så mye utleie på vadere som man bruker til å fiske i, sier Marianne og viser fram fem flunkende nye vadebukser.


– Det er nok for de spesielt interesserte som skal i elven og fiske. Vi har også fridykkerutstyr med lodd og line, men du må ha fridykkersertifikat og da begrenser det seg litt, sier Marianne.

Per Kristian Bach kommer innom bærende på en våtdrakt.

– Dette er første gang jeg bruker tilbudet, men jeg vet at barna har vært innom her før sammen med sin mor, sier han og påpeker at det er et veldig bra tilbud.


– Noen ganger blir barna invitert med på en aktivitet, og da har man mulighet til å komme hit og låne utstyret i stedet for å måtte kjøpe det. Det er jo mange ting som man ikke bruker så ofte, og så er det heller ikke alltid like god plass til å lagre masse forskjellig utstyr. Nå lånte jeg en våtdrakt til sønnen min som skulle være med på en aktivitet med Den Norske Turforeningen. Vi har en drakt hjemme, men den passet ikke ham lengre så da måtte jeg sjekke mulighetene. Hvis det er behov igjen, kommer jeg fort tilbake, sier han og smiler før han suser av gårde i sin røde Tesla.
FAKTA:

Når du låner utstyr i BUA, bidrar du til et mer bærekraftig samfunn med mindre forbruk. I utgangspunktet kan utstyret lånes opp til en uke, men det kan forlenges i forbindelse med ferieturer. Alt du trenger å gjøre er å registrere en lånekonto på
www.bua.io. Er du under 18 år må en myndig person stå som ansvarlig låntaker.

Utlånssteder og åpningstider:
BUA Vestkanten: mandag og torsdag 17–19
BUA Melkeplassen: mandag og torsdag 17–19
BUA Åstveithallen: tirsdag og fredag 17–19
BUA Skattkammer: mandag 11–14, onsdag 15–18 og fredag 11–14
BUA Hjellestad: torsdag 17–20

Andre Artikler