01. juli 2020 Publisert første gang i Barn i Byen – Kristiansand nr. 5/2016

Barn i Byen tester brettspill

Med brettspill blir julen enda gøyere. Barn i Byen har møtt en brettspillgeneral og testet ut familiebrettspill. Gjett hvilket brettspill som er mest populært?

Tekst og foto: Bjørn Fredheim

– Du vet brettspill er veldig sosialt, forteller Lars Myrvold, som er bokhandler i Kristiansand og spillentusiast.  

Saken fortsetter under bildet. 


Billedtekst: Lars Myrvold er byens brettspillgeneral og har nesten 500 ulike spill i kjelleren.

– Et brettspill kan brukes av alle. Folk dropper ofte det digitale og samles rundt et brett isteden. Det virker som en vedvarende trend og er kanskje en motreaksjon til den digitale verden? Jeg tror at folk savner det litt «gammeldagse» – det er å samles rundt et bord til en felles aktivitet. I dag blir det mye at vi sitter med hver vår «duppeditt» og glemmer å snakke sammen. Rundt et spill sitter kommentarene løst, og vi kan mene noe om spillets gang og de andres innsats. Mitt inntrykk er at flere og flere får sansen for denne formen for samvær.

Går det mye i gamle travere? Stigespillet, Monopol og Ludo?
– Nei, absolutt ikke. Det kommer stadig nye varianter, og et spill som «Vil du vedde» er veldig populært (se test). Du vet et brettspill inneholder mye mer enn bare å flytte brikker. Det dreier seg om å telle, lære begreper, farger og form. Derfor ser vi også at brettspill er populært i barnehager og på SFO, som et supplement til andre læringsverktøy.

Jeg tror at folk savner det litt «gammeldagse» – det er å samles rundt et bord til en felles aktivitet 

Er det i hovedsak familiespill som er populære? 
– Nei, det vil jeg ikke si. Siden Kristiansand er en studentby, så opplever vi at studenter er ivrige brukere av brettspill. De arrangerer sammenkomster der de hygger seg på ulike måter, men i sentrum står brettspillet. Jeg tror rett og slett at brettspill er litt trendy.

Kan det dreie det seg om at tiden er blitt sånn at vi savner det å møtes uten at det digitale dominerer for mye?
– Ja, det har du nok rett i. Vi lever i en tid der alt skifter mye fortere enn før. Vi skal forholde oss til nye trender og meninger mye oftere. Da blir brettspillet en kjærkommen, og kanskje litt «gammeldags», avkobling som mange setter pris på. Når det er sagt så betyr det nok litt at foreldregenerasjonen er oppvokst uten iPad og overfører sine egne erfaringer til den oppvoksende slekt.

Har spillene endret seg mye?
– Ja, det har de, men hovedforskjellen er nok utvalget. Det produseres stadig nye varianter og tiden med bare Ludo og Stigespillet er forbi. Det finnes et brettspill for alle aldersgrupper. Vi ser også en trend der spillene inneholder mer læring, og at en av hensiktene med spillet er å sitte igjen med mer kunnskap om emner eller ferdigheter. Jeg er helt sikker på at brettspilltrenden vil vedvare, og når vi nå står foran juletiden er jeg også sikker på at det vil ligge mange brettspill under juletreet. Det er kjempegøy!

Lars smiler og ser seg rundt på stablene av brettspill som bare venter på nye eiere.

– Med brettspill blir jula enda gøyere, sier han entusiastisk. – Det kan jeg garantere!


Lars sin TOPP 7 liste over brettspill for barnefamilier: 

1. Ticket to ride: Spillerne må samle togkort som gir rett til å bygge ulike jernbaneruter over hele USA. Fra 8 år. Vil du vedde: Familiespill der spillerne utfordres til å utføre forskjellige oppgaver, mens de andre spillerne vedder på om de klarer oppgaven eller ikke. Fra 8 år.
2. Mexican train: En versjon av spillet Domino som spilles med 91 dobbeltolv-brikker. Fra 7 år.
3. Skipbo: Hver spiller får en bunke kort, og det er om å gjøre å bli den første til å bli kvitt alle kortene. Fra 7 år.
4. Catan: Et taktisk spill som tar for seg makt og handel. Her gjelder det å bruke sine ressurser riktig til riktig tid for å bygge og utvikle mest mulig på øyriket Catan. Fra 10 år.
5. Sequence: Spillerne har hver sin serie med kort som benyttes til å få brikker ut på brettet. Første spiller eller lag til å få fem brikker på rad har vunnet. Fra 6 år.
6. Tikk Takk Bang: Spillerne har hver sin serie med kort som benyttes til å få brikker ut på brettet. Første spiller eller lag til å få fem brikker på rad har vunnet. Fra 6 år.


Testpanelet 

Hjemme hos familien Sørensen Elson på Lund i Kristiansand, er nok interessen for brettspill noe i overkant av det som er normalt. Selv påstår de at kjelleren er full av brettspill og at fredagskvelden ofte er samling rundt brikker og terninger. Når det er sagt er vår oppfatning at i denne familien er også konkurranseinstinktet svært godt utviklet …

Det betyr at om noen skulle teste brettspill så måtte det bli familien på Lund.

For ikke å legge beslag på hele fritiden har vi valgt ut tre familiespill:
1. «Vil du vedde». I dette familiespillet utfordres spillerne til å utføre forskjellige oppgaver, mens de andre spillerne vedder på om de klarer oppgaven eller ikke. Hvis de andre vedder riktig får de innsatsen sin i spillepenger som gevinst, mens du får en gevinst for å klare oppgaven. Antall spillere: 3–6 spiller. Alder: 8+2. «Icecool» Det er snart lunsjpause for pingvinene, og de yngste pingvinene skal endelig få fisken de har lengtet etter så lenge. Noen rakkere tror derimot at de er raske nok til å fange all fisken før lunsjpausen starter, men de har glemt en viktig detalj: vokteren av hallene! Hver skoledag blir en av pingvinene satt til å overvåke skolen, og for hver rakker han fanger får han ekstra fisk! Antall spillere: 2-4 (Best med 4). Alder: 6+3. «Crazy doodles» Er det vanskelig å tegne et hus? Neppe. Men hva hvis du skal tegne huset på en plate som du har festet til pannen? Da blir det en morsom utfordring. Og ettersom du bare har 30 sekunder på å få motspillerne til å gjette svaret, kan vi bare ønske lykke til. Det trenger du.

Spillene ble testet og her er dommen fra familien Sørensen Elson:
Kevin (13) var ikke i tvil om at «Vil du vedde» gikk av med seieren. Som aktiv konkurransegutt (badminton) ga dette spillet mest utfordringer. – Spillet går, i korthet, ut på at spilleren får et oppdrag og så skal de andre gjette på om du greier oppdraget (for eksempel stå i bro). Spillet kan tilrettelegges for alle deltakerne, uavhengig av alder. Det er ikke enkelt, men jeg synes dette var kjempegøy. Tror nok hele familien er enig. Brettspill er fint når vi skal kose oss sammen, og vi har liksom alltid drevet med dette. Hvis jeg skulle gi et terningkast, så blir det en sekser fra meg til «Vil du vedde».

Kasper (8), yngst i familien, hadde en helt klar oppfatning av at «Icecool» var favoritten! Det var gøy med all knipsinga! Jeg tror nok at alle i familien syntes det var gøy, men jeg fanget mest fisk. Et veldig fint spill. Jeg likte veldig godt «Vil du vedde» også.

Mamma, Anita Elson og pappa Kenneth Sørensen er også klar i sin dom. «Vil du vedde» gikk av med seieren.

– Spillet er engasjerende, morsomt og ikke vanskelig, sier Anita. – Hele familien ble engasjert og det var tilrettelagt slik at også Kasper kunne delta på en fin måte. Det blir en sekser uten tvil til «Vil du vedde».

Kennet er enig: – Vi prøvde selvsagt også «Crazy doodles», men det likte vi ikke så godt. Som familiespill ble det litt for vanskelig, og Kasper kunne ikke delta på samme måte som resten av familien. «Vil du vedde» derimot skal vi invitere både venner og naboer til å spille, men først skal vi trene litt ekstra sånn at vi er sikker på å vinne …

Andre Artikler