Vilde Tuv_01.jpg
19. november 2020 Publisert første gang i Barn i Byen-Bergen nr. 89/2020

Drømmen om artistlivet

Er det flaut å synge om forelskelse? Artisten Vilde Tuv gir gode råd til Barn i Byen jr.

Da Molly var seks år begynte hun å skrive sangtekster, og nå har hun en drøm om å delta i MGP jr. Men hvordan hun skal tørre å fremføre sangene sine for andre? Vi møtte artist og musiker Vilde Tuv for å hanke inn noen gode råd.

Juniorreporter: Molly Eklund Kjellberg Sekretær: Mette Paust-Andersen Foto: Tove K. Breistein

Når Vilde har konserter, er hun ofte helt alene på scenen og spiller gitar og trommer mens hun med mild røst fremfører vakre tekster som «Cellevevet», «Svømmebasseng», «Ensom cowgirl». Hun har mye på programmet om dagen. I tillegg til en deltidsstilling på festivalen for eksperimentell musikk, Borealis, og et engasjement som kursholder på AKKS, er Vilde snart i ferd med å lansere sitt andre album. Ikke så rart at hun ikke har rukket å spise på en stund. Heldigvis får hun i seg et par biter av en baguette mens Molly blar opp i journalistblokken.

LES OM BARN I BYENS JR MØTE MED KULTURBYRÅD KATRINE NØDVEDT: www.barnibyen.no/bergen/aktuelt/mai-september-2020/naa-maa-vi-ogsaa-faa-guttene-til-aa-gjoere-jenteting

Hvordan begynte du med musikk?
– Da jeg var liten sang mamma og jeg fra «Barnas egen sangbok» til den var helt slitt ut og falt fra hverandre. Vi kjøpte en ny, men også den ble utslitt. I 2. klasse begynte bestevenninnen min å spille blokkfløyte, og det ville jeg også. Vi fikk være med i et slags barneorkester med en veldig streng lærer som sa at vi måtte øve en time hver dag, for ellers fikk vi ikke være med i orkesteret. Men det var en fin ting å lære, for øver du hver eneste dag blir du god, og da blir det gøy å spille. En jul fikk jeg gitar og Lillebjørn Nilsens gitarbok av pappa, og da jeg var 12 år begynte jeg å spille gitar på kulturskolen. Siden har jeg bare fortsatt. Guttene i klassen sa: «Du synger som en kråke», men jeg hadde heldigvis en støttende musikklærer. Og de guttene sa så mye dumt uansett.

Hvordan kommer du på tekster?
– For eksempel når jeg går på tur og har gått langt og blitt sliten, dukker det opp tekster eller biter av tekster i hodet. Noen ganger tenker jeg at «det var jo litt bra», og da skriver jeg det ned på mobilen. Jeg kan også komme på deler av tekster når jeg kjeder meg litt, eller slapper helt av, som på konsert. Senere tar jeg alle bitene jeg har skrevet ned og setter dem sammen til en ferdig sang.

Saken fortsetter under bildet.


Foto: Molly møter Vilde Tuv for å få tips om å våge å synge foran andre. 

Hvordan torde du å spille musikken din for andre?
– Da jeg gikk på musikkskolen og vi skulle ha konsert, fikk jeg latterkrampe fordi jeg var så nervøs. Jeg klarte ikke å spille ferdig fordi jeg bare lo. Det var flaut og ganske forferdelig. Jeg var 18 år første gang jeg lagde en egen sang. Når jeg skulle spille den for andre var jeg så nervøs at jeg trodde jeg skulle tisse i buksen. Jeg følte meg helt lam i beina, og visste ikke om jeg hadde tisset eller ikke. Mamma så på, og jeg syntes at det var en flau tekst. Men det var en sann tekst for meg, så da tenkte jeg at det var viktig å spille den.

Mormor sa «syng med den stemmen du har», for hun likte så godt å synge, men hadde ikke så fin sangstemme. Jeg synger også fordi jeg vil synge, ikke fordi jeg er så flink, men så har jeg allikevel blitt flinkere etter hvert.

Har du noen ritualer før konsert?
– Hvis det er en perfekt dag før en konsert får jeg tid til å gå på fjellet, for da blir jeg rolig. Jeg liker å spise grønnsaker og salat, for da føler jeg at jeg blir mindre nervøs, og så liker jeg å drikke te og ikke kaffe. Om jeg spiller alene, varmer jeg opp stemmen, tøyer, mediterer og gjør yoga, og om jeg spiller med andre handler det om å komme i godt humør, danse og le.

Har du et råd til andre som vil lage og spille sin egen musikk?
– Sett deg i en situasjon der du blir pushet litt, meld deg på et kurs der du blir oppfordret til å spille for andre, for eksempel på Kulturskolen eller på AKKS, hvor hvert semester avslutter med en konsert. Da møter du i tillegg andre med samme interesse som deg. Jeg tror man må bli litt tvunget. Om ingen pusher deg, er det vanskelig å fremføre musikken sin av seg selv.

Jeg tror man må bli litt tvunget. Om ingen pusher deg, er det vanskelig å fremføre musikken sin av seg selv.

Har du et råd til de som synes det er skummelt å fremføre musikken sin?
– Når du øver kan du se for deg at du spiller for andre. Da blir du vant til tanken. Du kan begynne med å holde konsert for noen få som du er trygg på, som familien din, og så kan du holde for litt flere etterpå. Bare hopp i det!

Hvem var idolet ditt når du var liten?
– Først var det mamma og mormor. Mormor sa «syng med den stemmen du har», for hun likte så godt å synge, men hadde ikke så fin sangstemme. Jeg synger også fordi jeg vil synge, ikke fordi jeg er så flink, men så har jeg allikevel blitt flinkere etter hvert. Da jeg var 12 år begynte jeg å like Neil Young. Han har en litt rar, men veldig fin stemme, og så minner den litt om min egen.

Er det flaut å synge om forelskelse?
– Alt kan være flaut å synge om, men forelskelse er ikke mer flaut enn det å synge om vennskap eller ensomhet. Om du synger om forelskelse er det jo ingen som trenger å vite hvem du synger om, du kan bare si at det er noe du har funnet på.

Vilde tar farvel og forsvinner ut i byen. Ting kan tyde på at hun har ført vår juniorreporter Molly et skritt nærmere det å tørre å fremføre egne sanger – og kanskje delta i MGP jr.
– Det var spennende å møte Vilde. Jeg var litt nervøs, men hun var snill og kom med gode råd som jeg vil prøve å følge. Spesielt rådet om å øve på å spille for andre. Det var også fint at hun sa at man ikke trenger å ha perfekt sangstemme for at det blir fint.



FAKTA:


Vilde Tuv (32) er artist og musiker fra Bergen. Hun debuterte med albumet «D´meg» i 2016 og slipper ny plate i månedsskiftet november/desember.


Vilde underviser barn og ungdommer i gitar på AKKS sitt bandleir-prosjekt for jenter, LOUD!, og i musikkproduksjon på AKKS-kurset GAIN.


FAKTA:

Vil du spille musikk?


På Bergen kulturskole kan barn over seks år lære å synge og spille ulike instrumenter.

En plass på kulturskolen koster ca. 4.000,- per år. Har du ikke eget instrument, kan du leie.
Søknadsfrist til hovedopptaket er 1. april. Sjekk www.bergen.kommune.no/kulturskolen om de har ledige plasser i ditt nærområde.

AKKS tilbyr barn mellom 9–13 år kurs i bass, trommer og elgitar, samt bandundervisning.
Du kan også leie et instrument og øve gratis i AKKS sine øvingslokaler.
Instrumentkurs høsten 2020 koster fra 1.690,-*. Bandkurs høsten 2020 koster fra 1.090,-*. Kursstart høsten 2020: begynnelsen av november. Mer info: www.akks.no/bergen 
* Avhengig av AKKS-medlemskap.

Andre Artikler