Akvariet_Junior_03.jpg
07. juli 2020 Publisert første gang i Barn i Byen - Bergen nr. 87/2020

Gutten fra dyreverden

TV-stjerne og slangetemmer.

Ti år gamle Jonah tok med seg pappaen sin til Costa Rica for å lete etter de kuleste dyrene de vet om. Nå har reisen blitt TV-serie. Barn i Byen jr. møtte Jonah i hans andre hjem – på Akvariet.

Junior-reportere: Aksel og Anna Richter Lorentzen  Sekretær: Inga Moen Danielsen  Foto: Tove K. Breistein

Jonah Andersen (10) sitter med en slange i fanget, og etter ansiktsuttrykket å bedømme, er det noe han har gjort mange ganger før. Pappaen hans, Remi Andersen, har jobbet på Akvariet i 16 år, og det føles nesten som hjemme for både far og sønn. Første gang Jonah fikk en slange rundt halsen var han bare syv måneder gammel. Det er ikke rart at Barn i Byens utsendte juniorreportere, Anna og Aksel, føler på ærefrykt når de slår seg ned med den ferske TV-stjernen.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Jonah har tilbragt mye tid på Akvariet, og har litt å lære vekk om både fisker og reptiler.

Kropp eller hale?
– Hva er favorittdyret ditt, spør Anna spent. Først svarer Jonah at det selvsagt er slanger. 

– Eller vent, bremser han. – Egentlig er det MINIGRIS! Minigriser er så utrolig søte. Men slanger er de kuleste dyrene. 

– Har slangene veldig lang hale og veldig kort kropp, eller veldig lang kropp og veldig kort hale, lurer Aksel på. 

– Det er det ikke et svar på, for alt er det samme, svarer Jonah. Pappa Remi forklarer at det går an å finne rompen, og med det kan vi se hvor lang halen er. Noen slanger har lengre hale enn andre. Jonah synes egentlig at alt er kroppen, siden det er ben i hele slangen. 

– Så det er to svar på det, da, konkluderer han.  

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Jr. reporter, Anna, får også hilse på en Skjeggagam fra Australia.

Om slangemelk
I serien får vi se at Jonah er med i et laboratorium for å melke en slange for gift som skal brukes til å lage motgift. Da ble slangen bedøvet, og så klemte de ut den gule væsken i et glass. Det syns Aksel og Anna var veldig spennende.

– Var det gøy å melke slangen? 

– Ja, det var litt rart. Det var ikke så ekkelt, egentlig, det var kult, men det var en deilig følelse å presse på kjertlene. Samtidig var det litt skummelt, for om fingrene er glatte, så kan de jo bare skli ned. Og selv om den bedøvede slangen var slapp i fisken, så var den jo hard i munnen, for å si det sånn. 

Jonah har virkelig greie på det. 

– Hvordan var det å finne kongeboaen, lyder neste spørsmål fra journalistene. De synes åpenbart også at det er veldig kult med slanger.

– Egentlig så var det ikke så spesielt, for vi har jo sånne på Akvariet, svarer Jonah. 

– Men det var jo gøy å se den ute i naturen. 

– Men så du noen dyr du aldri har sett på Akvariet?

– Ja, det var veldig mange. Nesten alle, unntatt noen få. Vi så tukan og papegøyer. Og i en dyrepark vi besøkte var det noen skikkelig rare ugler! En lignet litt på en kanin. Og så fikk jeg se et dyr som lignet på Bambi. Og den sugde på fingeren min, sånn som minigriser drikker av puppene til mammaen. 

– Traff dere noen dyr som ikke kom med i serien?

– Alle dyrene kom med, men vi traff noen dyr som vi ikke så etter. For eksempel traff vi en Svepeskorpion. Den var det jeg som fant, men pappa måtte løfte den opp siden vi ikke helt visste hva det var. Svepeskorpionen er et edderkoppdyr som ikke har giftkjertler, men som river i stykker byttet med de klo-lignende, piggete pedipalpene som er en del av munnen. 

Minigriser er så utrolig søte. Men slanger er de kuleste dyrene.

... og sjokolade
I en annen episode fikk Jonah lage sjokolade av kakaobønner rett fra treet. 

– Hvordan smakte sjokoladen du laget helt selv, var det som helt vanlig sjokolade eller litt annerledes? 

– Den var så mørk, det var den mørkeste sjokoladen jeg noen gang har smakt. 

– Jeg elsker mørk sjokolade, opplyser Aksel. 

– Ja, det gjør egentlig jeg også, sier Jonah.

– Men hvis du hadde tatt mørk sjokolade, latet som at du hadde fryst den og så hadde du svidd den på bålet, så smakte det sånn. Den var liksom skikkelig sterk i smaken. 

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Pedipalper og svepeskorpioner. Det er mange kompliserte ord som Anna må få ned på blokken mens Jonah forteller. 

Reisen til Costa Rica varte i en måned, og siden Jonah skulle være lenge vekke fra skolen kunne heldigvis mammaen steppe inn som lærer.

– Mamma var med på turen og hjalp til med lekser og sånn, men hun var hele tiden bak kamera. Det var veldig fint at begge foreldrene mine var der, forteller Jonah. 

Innimellom dyrejakt, lekser og filmopptak var det også tid til å ha fri. En dag var han for eksempel ute for å ta en dukkert med mammaen og pappaen i bassenget.

–  Like før hadde jeg fått en helt ny cola. Gjett hva som kom og dyttet colaen ned i bakken? En VASKEBJØRN! Han bare vippet den ned og løp avgårde, forteller Jonah. – Det var veldig gøy å se en vaskebjørn, selv om den veltet colaen.


Fakta:

Navn: Jonah Stene Andersen
Alder: 10 år
Skole: 5. trinn på Krohnengen skole. 
Aktuell med: Den nye TV-serien «Jonahs dyreverden», som du kan se på NRK Super. 
I dokumentarserien reiser Jonah og pappaen Remi på besøk til Costa Rica for å hilse 
på mange spennende dyr. Regi: Paulo Chavarria


Vil du besøke sprell levende eksotiske dyr? 
 
Akvariet holder åpent hver dag kl. 10–18. Inngang koster 295 kr for voksne og 195 kr for barn (275 kr / 180 kr om du kjøper på nett).
 
UrbanZoo på Bontelabo 4 holder åpent mandag-fredag kl. 14-18 og lørdag og søndag kl. 12–18. Inngang koster 100 kr for voksne og 50 kr for barn.

Andre Artikler