bursdag.jpg
13. oktober 2020 Publisert første gang i Barn i Byen-Bergen nr. 88/2020

Grønnere barnebursdager

Tips til en miljøvennlig fødselsdag.

Venner samlet til fest, kaker, ballonger, godteposer og gaver – barnebursdager kan være intens moro, men også en betydelig miljøbombe.

Tekst og foto: Mette Paust-Andersen Illustrasjon: Gunvor Rasmussen

Det kan fort skje at det etter en barnebursdag ligger igjen sekkevis med gavepapir, konfetti, vasne ballonger og engangsbestikk, for ikke å snakke om mengder med pølser og chips som ingen rakk å spise. Vi har samlet noen tips og snakket med Mette Nygård Havre fra folkeaksjonen «Spis opp maten» om hvordan du kan gjøre barnebursdagene litt mer miljøvennlige.

Gaver med mening
I mange barnebursdager er gavene et høydepunkt. Det er koselig for barna å ha noe å gi når de kommer, og stas for bursdagsbarnet å ha noe å pakke opp. Imidlertid medfører berget av plastleker en betydelig belastning for miljøet – og en åpenbar fare for at vi lærer ungene våre en bedriten bruk og kast-kultur. Ser vi landet under ett, er det snakk om millioner av billige plastleker som gis vekk i bursdagsgaver hvert år, for siden kun å havne i søppelet.

En kjapp løsning på problemet er å kutte gaveseansene, men om du ikke er klar for et så drastisk inngrep i den gjennomregisserte barnebursdagen, hvordan kan vi i det minste gjøre den litt grønnere?


• Gi klassegaver! Klassen bestemmer seg for en omtrentlig pris på gaven, og foreldrene til bursdagsbarnet handler og betaler den. Klassegaven er med det noe som foreldrene vet at barnet har ønsket seg eller trenger, og fjerner stresset hver familie har med å få handlet bursdagsgaver. Barna som kommer i selskapet kan heller ha med seg et kort med en hilsen.

Ser vi landet under ett, er det snakk om millioner av billige plastleker som gis vekk i bursdagsgaver hvert år, for siden kun å havne i søppelet. 

• Gi et kort eller en tegning og en avtalt pengesum, for eksempel 20 kroner. Pengene går i sparegrisen, eller brukes på noe bursdagsbarnet ønsker seg.

• Gi brukte gaver. Gir du brukte gaver, er du ikke bare trendy, du får også mer for pengene. I bruktbutikker, på finn.no og andre nettbutikker kan du finne fine ting du vet at egne barn setter pris på. Eller så kan du gå på jakt etter skatter i egne hyller. Har dere en favorittbok eller -leke dere vil gi videre til bursdagsbarnet? Skriv en liten hilsen om hvorfor dere liker den så godt.

• Gi en opplevelse. Gavekort på kino, en konsertbillett, en billett til Fløibanen eller Beffen, inngang til VilVite, Akvariet eller Dyremuseet, eller en invitasjon til en kafétur, en fjelltur eller fisketur. Det er mange fine aktivitetsgaver i byen vår, se bare vår opplevelseskalender på side 17–25.

• Om du allikevel skal gi noe smått: Hør med foreldrene til bursdagsbarnet om barnet er tom for noen av fargene i pennalet, eller om det er noe de faktisk har bruk for, enten det er fargekritt, store tegneark, votter, fiskesluker, hoppetau eller tegneserieblader. Og pakk gavene inn i miljøvennlig papir, for eksempel i avissider med et fargerikt bånd på.

Du må ikke ha rosa eller blå engangstallerkener, bruk det du har!

Miljøvennlig bursdagsstemning
Det krever kanskje en smule større innsats å sette tallerkener og glass i oppvaskmaskinen og vaske en duk i vaskemaskinen, enn å samle sammen endene av en papirduk med tjue plastglass, konfetti og papptallerkener på, kna alt sammen og hive det i en søppelsekk. Imidlertid er det langt bedre for miljøet å gjøre det på førstnevnte vis. Mette Nygård Havre jobber for å få flere til å redde mat og redusere matsvinn, og har startet folkebevegelsen «Spis opp maten». Noe av det første som slår henne med tanke på barnebursdager er all emballasjen som blir brukt og kastet:

– Før du går i gang med å planlegge maten bør du tenke på hva du skal servere den på. Du må ikke ha rosa eller blå engangstallerkener, bruk det du har, stemmer hun for.


Av pynt kan du gjerne velge ting som går an å gjenbruke neste bursdag, heller enn ballonger og konfetti. Girlander, vimpler, flagg og pongponger kan for eksempel samles i en egen bursdagskasse i boden, og vekke gjensynsglede og en særlig stemning, tilsvarende den jule- og påskepynten skaper.


Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Mette Nygård Havre fra «Spis opp maten» deler gode råd om en grønn bursdagsfeiring. 

Spis opp bursdags­maten
Pølser, chips, kaker, godteposer og is – handlelisten til en barnebursdag er lang, og om ungene ikke spiser like mye som du planla, kan det fort bli en del rester. Mette Nygård Havre har flere tips til hvordan du kan redusere matsvinn, og skjerme både lommeboken og miljøet:

• Planlegg handlingen på forhånd, så du ikke ender opp med altfor mye mat. Det er umulig å vite akkurat hvor mye ungene spiser, men det blir ofte altfor mye kake og muffins.

• Sørg for å sjekke den nedprisede disken i butikken. Her finner du gjerne pølser eller råvarer du kan bruke!

• Dropp godteposene og server godtet i skåler. Eventuelt kan du gjøre en greie ut av bursdagsgodteriet. Min datter har bursdag like før jul, så i hennes selskap ba vi gjestene om å komme med en tom boks. I selskapet lagde vi julegodter sammen, som de fylte i boksen sin og fikk med seg hjem. Ellers er det ikke nødvendig å pepre ungene med mest mulig sukker. Oppskåret frukt går også ned! Blir det fruktbiter til overs kan du fryse dem og lage smoothie til uken. I disse tider med korona er det gjerne problematisk å la mange spise fra de samme skålene, men da er det et poeng å bruke papirposer heller enn plast.

• Lag en middag ungene liker, og som du kan spise restene av. Sønnen min elsker pizza, så i hans bursdag lagde vi klar en del bunner og topping, og spurte barna om hva de ville ha på. Da er det større sjanse for at de spiser opp, og om de ikke gjør det, er det lett å varme opp pizzarestene til middag neste dag. Også annen bursdagsmat er lett å bruke restene fra.



5 PÅ GATEN

Hva tenker barna selv om det å gi og få mer miljøvennlige gaver? 


Edward

Fyller 10 år 9. november, ønsker seg snowboard.

Hva om du får et snowboard til bursdagen som noen har brukt før deg?
– Det hadde ikke brydd meg om noen hadde hatt det før.
Hva om du får andre brukte gaver?
– Jeg blir også glad for andre brukte ting, det betyr ikke så mye at noen har hatt det før.
Har du et tips til en gave man kan gi, som er like fin brukt som ny?
– Pokémonkort! Jeg har en kompis som ville blitt veldig glad for å få noen av mine.


Foto: Edward, 9 år.  

Jenny
Blir 12 år 10. oktober, ønsker seg penger og polaroidkamera.

Hva om du får et brukt polaroidkamera til bursdagen?
– Det er like fint å få brukt, så lenge det fungerer.
Blir du også glad for å få brukte klær og andre brukte ting?
– Ja, så lenge det ikke er ødelagt.
Er det noen ting som ikke er gøy å få brukt?
– Undertøy.
Har du tips til en fin brukt-gave man kan gi?
– En bok, for eksempel, eller noe man vet at den som fyller år vil bli glad for.


Foto: Jenny, 12 år. 

Aurora
Fyller 14 år 5. november, ønsker seg rettetang.

Hva ville du tenkt om du fikk en rettetang til bursdagen som var brukt?
– Jeg ville helst hatt en helt ny rettetang, siden den skal være i håret, men klær og møbler og sånn synes jeg er greit å få brukt, så lenge det ser fint ut og ikke er ødelagt.
Har du tips til en fin brukt-gave man kan gi?
– En filmkveld hjemme hos en selv, hvor man kjøper inn godteri eller lager en kake.

Selina
Blir 13 år 19. juni, ønsker seg sminkebord.

Hva om du får et brukt sminkebord til bursdagen?
– Det ville vært helt fint å få brukt også, jeg ville blitt glad for det uansett.
Har du tips til en fin brukt-gave man kan gi?
– Brukte klær som man tenker at den man gir til ville passet, i en farge de liker.


Foto: Aurora og Selina, 13 år. 

Bjørn Håvar

Ble 13 år 20. juni, ønsket seg Nintendo Switch.

Fikk du det du ønsket deg?
– Ja, men det er en veldig dyr gave, så jeg må dele med lillebroren min – og så måtte jeg droppe bursdagsselskap.
Ville du blitt like glad for å få en Nintendo Switch som var brukt?
– Det ville vært helt ok, så lenge den virker som den skal.
Synes du det er greit å få andre brukte ting også?
– Ja, for eksempel klær og sånn gjør ingenting at noen har hatt før.
Har du tips til en fin gave man kan gi, om man ikke skal kjøpe en ny ting?
– En opplevelse er bra, for eksempel en billett til kino.

Foto: Bjørn Håvar, 13 år. 


FAKTA:

I samarbeid med Fana Sparebank tar Barn i Byen for seg FNs bærekraftsmål sett med barnas øyne. Hva betyr bærekraftsmålene for oss – i hverdagen, familien og Bergen? Hva kan vi gjøre for å bidra til en bedre og mer bærekraftig fremtid? I dette nummeret er det mål nummer 12 som står for tur; Ansvarlig forbruk og produksjon.

Andre Artikler