Naturlige lekeplasser_165257 Saga Lysthushaugen.jpg
07. oktober 2020

En lekeplass i det fri

På oppdagelsesferd i hundremeterskogene der du bor.

Tekst og foto: Birgithe Schjerven Roald

Den kjekkeste slengdissen barna mine og jeg har prøvd, henger i et seigt furutre i nærheten av Bønesparken. Slengdissen er perfekt plassert på toppen av en skråning. Den gir deg sommerfugler i magen og masse luft under vingene. Vi kom over den fordi vi ikke gikk den vanlige stien opp mot Gullstølen, men en jeg fant på kartet.

Gå en annen vei
Det å ta turen utenfor de store og mest populære turveiene, er et godt råd i jakten på naturlige lekeplasser som ikke alle vet om. Vi oppdaget en sjarmerende plass da vi gikk en annen vei inn i Arboretet fra parkeringsplassen ved Folkehøyskolen. Vi fulgte et teppe av lilla krokus og kom opp på en liten haug. Her fant vi en pallebenk der vi spiste kjeks og drakk saft. På toppen av haugen var det en tilrettelagt bålplass i en betongkum, store trær perfekte til klatring og krokete røtter til å krype under – og en slengdisse som også passet til toåringen.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: I Abortetet finnes en haug med fine plasser for balanse, klatring og rulling. Trekrakkene ligner mest om dyr. 

Rulling på Aboretet
Arboretet er en favoritt. I nærheten av Blondehuset ligger en lekeplass med klatrehinder og balanseutfordringer utformet i tre. I bakkene kan dere rulle. Pass på å ha på en slett jakke, da slipper dere å se ut som mosedotter når dere reiser dere fortumlet opp i enden av bakken. Utforsk labyrinten ved Lønningen Lystgård og ta turen inn i den botaniske hagen. Ovenfor fjellhagen finnes et område med bord og benker og flere balansehindre. Min favoritt er en buegang av piletrær. Barna mine liker også å springe gjennom det grønne bladverket. Hagene er fulle av fargerike og velduftende kriker og kroker som gir en berikende sanseopplevelse.

Troll og tumling på Algrøy
Vil du ha et skikkelig sug i magen, må du ta med barna til Trollskogen på Algrøy og prøve ziplinen. Her venter en fint tilrettelagt lekeplass for store og små. Rett bortenfor lekeområdet er det laget i stand en flott rasteplass med bålpanne, bord og benker. Barna kan låne trebåter og leke i den lille bekken som renner gjennom rasteplassen, mens de voksne drikker kaffe i sofahusken. For å finne frem til Trollskogen på Algerøy må du kjøre til nedlagte Algrøy skole. På turskiltet ved skolen får du full oversikt over dette flotte turområdet som kan by på flere fine turstier – enten til Trollskogen, eller til utsikt ved havgapet.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Ikke bare troll, men også trebåter og en zipline venter søskentrioen Folke, Saga og Mia i Trollskogen på Algrøy

Slengdisser i Munkebotn
Garpetjernet i Munkebotn kalles også «Jomfrudammen», på grunn av sagnet om en kvinne som ble drept og dumpet i tjernet av munker. Den mørke historien hører heldigvis fortiden til, og en ettermiddag i solen ved Garpetjernet er ren idyll. Her er det en fin gapahuk, en velbrukt bålplass og flere slengdisser.

God oppdagelsesferd ute i det grønne!


Foto: En treklem mot myk mose er en fin pause i leken. 


Fakta:

Birgithe Schjerven Roald jobber som aktivitetsleder i Bergen og Hordaland Turlag. Hun har tre barn på to, fem og ni år.

Andre Artikler