haqYxygdOreddABBmNKvKwLxuRdyjo_cFEeC3Eukk6VQ.jpg
08. september 2020 Publisert første gang i Barn i Byen - Bergen nr. 88/2020

Boktips: Hvordan begynner man på skolen?

Om å stilne sommerfugldansen i små mager.

Med høsten kommer skolestart, nye blyanter og blanke ark. Hos alle dem som er ferdig med barnehagen og endelig skal bli skolebarn, kribler det i magen. Men hvordan begynner man egentlig på skolen?

Anmeldt av Hege Rognøy Fossåskaret

I «Hvordan begynner man på skolen?» av Anna Fiske får vi oppleve en troverdig skolestart gjennom informativ tekst og fargerike tegninger. Vi får se at rektor hilser på alle førsteklassingene i skolegården, og at læreren viser klassen hvor toalettet er. I tillegg til å gi en grundig innføring i skolestarten, har boken oppgaver som inviterer små og store lesere til å undre seg og forberede seg sammen: Hvordan tror du at stolen din ser ut? Hva tror du man pleier å ha i et pennal?

Men det som kanskje mest av alt kan stilne sommerfugldansen i små mager, er å vite at i førsteklasse er alle nye og at her er alt nytt for alle: «Når du er ny, er det umulig å vite hvordan alt er, og hvordan alt fungerer. Sakte, men sikkert blir klassen kjent med hverandre, og du blir vant til alt som er nytt.»

Det er trygt og varmt i Anna Fiske sitt skoleunivers. Hun er ærlig i beskrivelsen av at det i en skoleklasse kanskje er noen som kjenner hverandre fra før, mens andre kjenner ingen. Men hun forsikrer oss om at skolen har mange voksne som gjør alt for at barna skal ha det bra. Og hun minner om at barna selv må passe på at de som går for seg selv kan bli med i leken, hvis de vil.

Noen har sekk med racerbil på, andre har sekk de har arvet av storebror: «Alle sekker er bra og fine, den sekken du har, er fin og bra for deg.» 

Kanskje er Fiske på sitt aller beste når hun ufarliggjør forskjeller. Noen har veldig mange venner, andre syns det er ok å bare ha noen få. Noen har sekk med racerbil på, andre har sekk de har arvet av storebror: «Alle sekker er bra og fine, den sekken du har, er fin og bra for deg.»

«Hvordan begynner man på skolen?» er en relevant bok også etter at skoleklokkene har ringt ut etter første skoledag. Når skolehverdagen er i gang for fullt, vil de nye førsteklassingene stadig bedre kunne kjenne seg igjen i de uttrykksfulle tegningene av skolebygg, klasserom og aktiviteter i skolegården, elever, ansatte og leksearbeid.

Og kanskje kan det være nyttig å hente boken frem igjen fra bokhyllen neste år? For hver ny høst betyr nye begynnelser; nye trinn, nye klassekamerater, nye lærere og nye skoler. Anna Fiske minner oss om at vi heldigvis aldri blir helt utlært: «Å lære seg noe nytt, å bruke fantasien, å undre seg, gjør at du vokser inni deg. Det gir en god følelse i kroppen = selvfølelse. Det gjør at du føler deg viktig, og det er du.»

 


Fakta 

«Hvordan begynner man på skolen?» (2020)
Tekst og illustrasjon av Anna Fiske Cappelen Damm.
Kr. 279,-

Gratis til utlån i biblioteket

Andre Artikler