Turist i egen by_4180.JPG
01. juli 2020 Publisert første gang i Barn i Byen – Bergen nr. 68/2016

Turist i egen by: «Never»

Nå har byens barnefamilier fått enda en drømme­hytte. I de vakre skogene i Munkebotn venter en ny gratis overnattingsplass. Hytten er bitteliten og heter «Never».

Tekst & foto: Anita Nybø


Anita Nybø er direktør ved Fløibanen, tobarnsmor og turist i egen by. 

Jeg er lokalpatriot og er så heldig å kunne rusle rett ut døren og inn i det vakre turområdet som Munkebotn og Sandviksfjellet har å by på. Kommer dere langveis fra så fortvil ikke, for ved Sandviken Sykehus er det godt med parkering (betalingsautomat) for alle som har lyst å besøke det lille huset i skogen.

For «Never» er absolutt verdt et besøk! Søndag er turdag her i huset. Nesten uten unntak pakker vi sekken og gyver løs på nye turmål. Noen langt om lenge turer, men mange turer er målet selve turen. Det er den type tur i dag. I sekken denne søndagen har vi kakao, primus og pannekakerøre. Turmålet er den nye arkitekttegnede hytten som i løpet av våren skal åpnes for overnatting.

Turen starter i Øyjorden ved Schnitler skaret. Vi passerer Garpetjern, før vi kommer ned til Langevannet hvor vi tar av ned mot grillplassen – eller blant lokale også kaldt Indianerplassen. Herfra går turen på nydelig sti omkranset av millioner av hvitveis innover i skogen. Vi rusler bare noen minutter før vi må over en liten bekk, og vips der står «Never»-hytten. Parkerer dere på Sandviken Sykehus er det bare å følge svingene opp til vannet og ta av til høyre etter ca. 250 meter. I enden av Langevannet, midt oppi mosekledd skogbunn og rett ved en idyllisk bekk, ligger denne lille arkitektoniske rariteten på knappe fire kvadrat.

Min datter ser litt tvilende ut når jeg spør om vi skal overnatte her en gang.

«Hva tenker du da, at vi skat ligge med føttene ut gjennom døren?»

Ja, for det er liten plass. Maks en voksen og ett barn. På mange måter er «Never» som en gapahuk, for her er plass til både å raste og overnatte. Området rundt hytten er det vakreste av det vakre. Grønne mosedotter til å hoppe og leke på, et lys gjennom trærne som ethvert filmteam kan ønske seg og ikke minst denne bekken som raskt fanger mine barns interesse. Den sildrer så stille gjennom «tunet» ved hytten og skaper en unik atmosfære.

Mens jeg finner frem primus og steker pannekaker, finner jentene små treplanker de lager båter av, akkurat slik jeg husker fra min barndom. Både våtservietter og mellomleggspapir gjør nytte som seil.

«Gu, kor heldig vi è» 

Det er roen og den idylliske bekken som vil ta oss tilbake til «Never». Skal vi overnatte med tærne ut gjennom døren, må det i alle fall være godt og varmt. Men, uansett, et fantastisk turmål for liten og for stor.

«Gu, kor heldig vi è,» sier min yngste datter.

Og det er nettopp det vi er. «Never» gir hverdagslykke knappe 30 minutter fra all verdens mas og kjas.



«Never» er bygget av studenter ved Bergen Arkitekthøyskole i samarbeid med Bergen kommune. Våren 2016 ble hytten åpnet for booking. Kun for barnefamilier og helt gratis. Hytten er 4 kvm – med plass til en voksen og to barn.
NB! Skal du ligge utstrakt, må du være under 190 høy.

Tidligere har arkitektstudentene bygget Tubakuba, på toppen av Fløyen, for Bergen kommune.

Andre Artikler