Trolldom_2686-DUS.jpg
01. juli 2020 Publisert første gang i Barn i Byen – Bergen nr. 68/2016

Trolldomsakademiet i fare

Var-griser, en tohodet demon og en horde ville Nidskrømt. Med nød og neppe overlever trolldomselevene på Bryggen sin første skoledag.

Tekst: Senedorus Fribbel (AKA Anders Skogrand)
Foto: Atle Kårstad og Gunvor Rasmussen Illustrasjoner: Gunvor Rasmussen


Med lette skritt går jeg plystrende gjennom byen. Som spesialutsendt fra Ugleposten skal jeg overvære den første skoledagen til byens unge trollmenn og hekser. For anledningen har jeg pyntet meg i min beste kappe, trollmannshatt og min tryllestav – fjærpennen. Lite aner de umagiske menneskene som jeg passerer på min vei, at Scøtstuene på Bryggen rommer vårt berømte Trolldomsakademi.

I Hovedstuen er rektor, huslærere og seksti spente og høytidsstemte elever samlet. Ingen av oss aner at vi om få timer skal befinne oss i den ytterste fare.

Underlige hendelser og uskyldsblå øyne
Valghatt-seremonien er akkurat så høytidelig og magisk som den gang jeg selv var elev ved Trolldomsakademiet. Plutselig kommer den kjente trollmannen Manfred von Nachschatten feiende inn med sin assistent Annabelle. Som representanter fra Magiministeriet har de kommet for å undersøke om skolen drives tilfredsstillende. Trollmannen forteller at Nidskrømt er plassert rundt skolen for å passe på.

Se! Jeg har fanget en tohodet demon! 

Hva er det som skjer her? Er dette en hemmelig maktkamp om hvem som skal kontrollere skolen? Jeg bestemmer meg for å holde øyne og ører åpne. Det skal vise seg at Ministeriet har rett i sine mistanker. Nachschatten avslører at demonologilæreren er en Var-gris. Han blir sendt til det beryktede fengselet Askøyban, og Nachtschatten overtar hans stilling.

Saken fortsetter under bildet. 

Foto: Goffebarn. Fie Reinesen (12) (AKA Grete Sophie Thomas) er en heks som ble tatt inn på Trolldomsakademiet, selv om hun hadde ikke-magiske foreldre.

I Krypten støter jeg på noen elever og Annabelle fra ministeriet. Flakkende øyne og stemmer som blir litt unaturlig naturlige i det jeg trer inn, får meg til å undres på om dette er starten på en hemmelig klubb.

– Bare en misforståelse, forsikrer en ung heks med store uskyldsblå øyne og sammenknepet munn før alle forsvinner ut av rommet.

Demoner og dansende lysvesener
Oppe i Hovedstuen kommer Nacht-schatten feiende inn med et svart fuglebur under armen.

– Se! Jeg har fanget en tohodet demon! Elevene stimler rundt trollmannen. Selv rektor bøyer seg frem og ser en dukkelignende skapning som stirrer tilbake på oss bak sprinklene.

Saken fortsetter under bildet. 

Foto: «Verakus Frys!» Allerede i første skoletime på Trolldomsakademiet får elevene forsøke seg på å stoppe onde vesener.

Jeg slår følge med trollmannen når han tar med seg en klasse til deres første time i demonologi. Undervisningen foregår i et loftsrom av dansende støvfnugg. Bak oss er det mange mørke krinkler og kroker, og en dør står på gløtt litt bortenfor. Vi sitter på dyreskinn i en ring rundt læreren. Hver gang Manfred von Nachtschatten tramper hardt i gulvet for å understreke et mektig trylleformular, skriker det i gulvplankene mens støvfnugg virvles opp og glitrer som små lysvesen der solstrålene finner oss gjennom et skittent lite vindu. Nachtschatten forteller sine elever at det er funnet en portal i rommet ved siden av. Den står åpen så demoner kan komme gjennom.

– Bli med og gjør nøyaktig som jeg sier! befaler trollmannen.

Jeg ser rundt meg. De yngste elevene stirrer mot demonportalen med redde øyne. Det knirker i en dør. Hva er det det lukter her? Beveger det seg noe der borte? Vi holder pusten. Bare læreren er rolig og viser hvordan portalen skal lukkes.

Saken fortsetter under bildet. 

Foto: Klart for undervisning. Underlige remedier, viktige notater, noen skåler og ingredienser som kan blandes til en elixir. 

Et lite fristende tilbud og en skremmende beskjed
Etter denne smånifse opplevelsen vender jeg tilbake til Hovedstuen. En ung gutt rekker meg en liten flaske.

– Smak på denne elixiren jeg har blandet.

Jeg takker høflig nei. Ikke tar jeg sjansen på å teste ut en elevs første forsøk på trylleelixir. Tenk om det er en kjærlighets-elixir, eller en «bli til en kanin»-elixir. Det hadde vært ytterst pinlig.

Flere elever er samlet rundt rektor Constance. Det er tydelig at noe har skjedd som har gjort dem urolige. Mine bange anelser blir bekreftet når rektor meddeler at Magiministeriet ikke lenger har kontroll over Nidskrømtene. Noe har gjort skrømtene ville og forvirrede. Nå kan hva som helst skje.

Fra stillhet til kaos på et øyeblikk
Jeg går ned noen trinn og kommer inn i Taurus-stuen. Her hersker stillhet og konsentrasjon. Elevene studerer plansjer av magiske vesener og diskuterer deres kjennetegn og egenskaper. Hvilke egner seg best i forsvar mot Nidskrømt? Gjennom blyglassvinduene slipper et dust lys inn. De tykke vinduene demper lyder utenfra. Det høres ut som om noen kjemper.

Pennens makt er sterkere enn all din ondskap! 

Hva skjer? Jeg løper ut. Nede i Den Forbudte Hagen er det vilt kaos. Nidskrømt angriper fra alle kanter. Før jeg aner ordet av det er jeg selv i ytterste fare. 

Saken fortsetter under bildet. 

Foto: Nidskrømt rett utenfor gjerdet. Et Nidskrømt har vanligvis ingen egen vilje, og kan lett ledes. Men, noe har skjedd for Nidskrømtene er ute av kontroll og angriper skolen.

På nære nippet
De svarte øynene. Den råtne pusten. Skjelvende, men fast bestemt på å stå i mot, retter jeg min fjærpenn mot Nidskrømtet. – Pennens makt er sterkere enn all din ondskap! Skrømtet ler hånlig, fingre griper tak i meg mens ordene kommer som en hvesende hvisking:

– Løp din tåpe, løp! Hvis ikke sluker jeg din sjel!

Saken fortsetter under bildet. 

Foto: Panikk. Nidskrømtene forfølger oss helt opp i Hovedstuen. Et øyeblikk er det vill panikk.

Jeg river meg løs og flykter inn bak skolens trygge gjerde. Rektor Constance, hennes lærere og mange av elevene har dannet en forsvarsvegg. Tryllestavene rettes mot angriperne. Sterke forhekselser kastes mot dem, men fienden er sterkere. Rundt meg faller unge trolldomselever.

Løp din tåpe, løp! Hvis ikke sluker jeg din sjel! 

Bare dørene er sterke nok
– Retrett, retrett! Inn alle sammen, inn og opp i Hovedstuen!

Rektor sin stemme skingrer gjennom kaos, redselshyl og brøl. Vi løper mot skolens hoved-inngang, opp den brede trappen, inn i det store rommet. Forfølgerne er like i hælene på oss. De står rett utenfor døren, men skrekkslagne og opphissede elever og lærere kaster alt de har av besvergelser og forhekselser mot angriperne. Endelig klarer noen av lærerne å slå igjen de massive dørene. Nidskrømtene klarer ikke å bryte seg gjennom. Tilslutt gir de opp, ramler ned trappene og forsvinner i skumringen utenfor.

Helbredelser og urolige unge sinn
I en krok samles alle elever som behersker helbredelsesformler. Ledet av sin lærer bøyer de seg ned over skadde medelever, retter sine tryllestaver mot pasientene og en etter en blir alle friske igjen.

Saken fortsetter under bildet. 

Foto: Etter angrepet. Huslærer Eskarina Smith (AKA Anita Myhre Andersen) tar kontroll over situasjonen. I en dramatisk situasjon er det viktig med autoritet og klokskap. 

Det hersker en spesiell stemning her inne. Det varme lyset fra lysekronene, veggene med trygge tunge eikepaneler klarer ikke å drive vekk tanken om det dramatiske angrepet. Rundt om på trebenk-ene langs veggene stikker elevene hodene sammen, tisker og hvisker. Jeg tenker at om ikke rektor tar kontroll snarest, så kan hva som helst skje.

Mat og drikke er sterk magi
Heldigvis vet Husets spøkelser hva som kreves i en sådan stund. Husspøkelsene kommer svevende inn med fat og kopper, senere med store gryter. Duften av magisk taco fyller storsalen. Seksti elever kaster seg over festmaten. Det er latter og tull og tøys, og rektor og von Nachtschatten ser ut som gamle venner der de fredelig sitter side ved side. Mat og drikke er sterk magi. Stemningen er god. 10-åringer på sin aller første dag på det Nordiske Trolldomsakademiet gjesper og trekker mot sine respektive hus. Noen synes det er vanskelig å sovne, men Nattfeen går sin runde og passer på at alle har det bra.

Jeg haster gjennom natten, lett rystet, men også underlig oppglødd og med en ny kraft i mine skritt. Sannelig skal jeg vise dem, de nedrige Nidskrømt, at min penn er sterkere enn deres trusler.Det Nordiske Trolldomsakademiet har blitt spilt på Hordamuseet og på Schøtstuene.
Neste spill: 27. og 28. juni på Hordamuseet. 
Påmeldingsfrist: 20. juni.
Alder: Fra 9 år. 

Tidsreiser arrangerer også Eventyrspill inspirert av en Tolkienaktig fantasyverden. 
Kommende spill:
Langeskogen: 18.6 og 20.8 kl. 11-16. Fra 8 år. Kr 260/230/200.
I Nygårdsparken den 19. juni kl. 11-16. 


Forklaringer:


Nidskrømt = Magiske vesener som stammer fra vettene. Har ingen egen vilje. Spiser gode følelser (tilsvarer desperantene i Harry Potter). 
Plystrende = Plystremagi gjør de magiske usynlige for de uten magiske evner.
Ugleposten = En av få aviser som utelukkende skriver om magi og trollmannslære.
Valghatt-sermonien = En levende hatt inndeler de nye elevene ut fra sine iboende egenskaper og ambisjoner i tre hus: Taurus, Scorpio og Shadavar.
Magiministeriet = Regjeringen. De som bestemmer i den magiske verden.
Var-gris = Farlig gris/menneske med egenskaper som en varulv.
Askøyban = Et ordspill. I Harry Potter-bøkene heter fengselet Azkaban.
Det Nordiske Trolldomsakademiet = En nordisk trolldomsskole som tar opp elever fra ti års alderen med magiske evner. Demonologi = Her lærer studentene om den demonske verden; om portaler og hvordan magikere opp gjennom tidene har brukt dem til å påkalle demoner. En praktisk innføring i læren om demoner og demonbekjempelse.
Elixirer = Her lærer studentene hvordan de skal mikse brygg og magiske elixirer. Dette går fra minneslettende brygg og kjærlighetselixirer, til gifter og motgifter.
Nattfeen= Passer på at alle har det bra og sovner.


Andre Artikler