Trikotasje_0589.jpg
01. juli 2020 Publisert første gang i Barn i Byen – Bergen nr 68/2016

Søndag på Salhus

En søndag på Salhus Trikotasjemuseum byr på levende fabrikkrom, store undikker, kafe med utsikt, badeviker og barnas helt eget produksjonsverksted.

Tekst & foto: Siri Breistein

– Ser dere huset med de grønne karmene? Her bodde det opptil 41 mennesker stuvet sammen.

Barn og voksne bøyer seg frem-over. Kikker ut de store vinduene for å få øye på det grønnmalte bostedet til fabrikkarbeiderne. Boligen klamrer seg fast i den stupbratte bakken rett bak Salhus Trikotasjemuseum. Her ligger også den gamle skolen til fabrikkarbeidernes barn. Det er trangt om plassen på Salhus. Smale veier snirkler seg langs åskammen over fabrikken som troner majestetisk i sjøkanten. Dagens utflukt til Salhus byr på både sol, sjø og barnesøndag. 

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: På Salhus er det både sjø, bratte fjell, levende museum og fine badeviker. I bakgrunnen troner Salhus Trikotasjemuseum. 

Undikker og Bændik

Strømper, gensere og badedrakter til både menn og kvinner. Men mest av alt undertøy. Helt frem til 1989 gikk strikkemaskinene for fullt her ute på Salhus. 17 år etter at de siste arbeiderne forlot fabrikken, står maskinene intakte tilbake. I dag er fabrikkrommene et viktig vitnesbyrd om norsk industrihistorie.

Omviser, Sigrid Gilje, gir barna et levende møte med fabrikklivet på Salhus. Fra kjeller til loft følger barna en hvit ulltråd på jakt etter sauen Bændik. Tråden svinger seg fra gulv til tak, rundt maskiner og garnnøster og fører dagens besøkende på en opplevelsestur fra ulldottene i kjelleren til ferdig strikkede klesplagg på loftet. Underveis er det lov til å både ta på og prøve ut noen av gjenstandene. Omviseren setter strikkemaskinene i gang og rommet fylles med mekanisk lyd. Med ett er det liv i fabrikkrommet igjen.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Skattejakt. Barna går på skattejakt i trikotasjefabrikken, fra kjeller til loft, og får både se og prøve de ulike strikkemaskinene.

Sanselig påfyll

På vandringen møter små og store på fargerike garnnøster, utstilte mega-undikker, lukten av olje, en utdatert sort telefon, gamle vaktlister, lange rekker med strikkemaskiner. Et besøk på Salhus Trikotasjemuseum gir påfyll til alle sanser og gjennom vinduene blinker Salhusfjorden. Sigrid fikk sommerjobb i kafeen på Salhus Trikotasjemuseum. Da var hun 16 år. Etter åtte år er hun her fremdeles, nå som omviser og formidler av norsk industrihistorie.

Her får barna et inntrykk av en levende fabrikk fra 1896 

– Her får barna et inntrykk av en levende fabrikk fra 1896. Jakten etter tøysauen engasjerer barna, og de får kunnskap om hvordan klær faktisk blir produsert og laget i dag også. Nå forstår barna hvordan man bruker ulike naturmaterialer fra sauen i de ulike produksjonsprosessene, forteller Sigrid. 

Dyreverksted
Hver tredje søndag arrangeres barnesøndag på trikotasjemuseet. Det betyr både omvisning og verksted. I dag handler det om å lage dyr – både i leire og mosegummi.

Søskende Torjus (12 år), Ingrid (6 1/2 år) og Tuva (9 år) Husebø Vauler er i det åpne verkstedsrommet sammen med bestemor. Farfar har funnet seg plass i en godstol i kafeen. Torjus er kledd i en blå treningsjakke med Salhus IL på. Han spiller både fotball og håndball, men i dag handler det om å samle små dyr med kles-klypebein. Lillesøster Tuva er i gang med å lage et monster som spyr.

Saken fortsetter under bildet. 

Foto: Søndagslykke. Ingrid og storesøster Tuva er igang med å lage seg dyr på verkstedet. 

Snart får mormor og de tre barnebarna selskap. Familien Weidner måtte først innom kafeen for påfyll. Mamma Jaqueline fra Tyskland og pappa Bjørn Cato fra Tromsø sammen med sønnene Odin (4 år) og Loke (2 år) har aldri vært i Salhus før.

– Det var mammaen som trakk oss ut hit på grunn av strikkingen, ler Bjørn Cato. Med hvert sitt barn på fanget går de løs på håndarbeidet.

Mange er her i timevis 

Flere til Salhus 
Museet ute ved havet har opplevd en besøksøkning de siste årene. Flere og flere finner veien til Salhus om søndagene. Museumsformidler Siri Gamborg tror det skyldes bedre markedsføring og at verkstedene er blitt mer varierte og avanserte. Samtidig er Salhus Trikotasje-museum rett og slett en hyggelig plass å besøke.

– Mange er her i timevis, smiler Siri som ikke er redd for at folk skal synes det er for langt til Salhus.

– Nei, folk tar jo bilen til Ikea! sier Siri som viser frem små fuglehus som blir neste aktivitetstema.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Kreativt samspill. To familier i full sving på søndagsverkstedet til Salhus Trikotasjemuseum. 

Hver dag i sommer venter et bord med materiale og bruksan-visninger – og ikke glem å pakk med deg badebuksen. En tur til Salhus byr også på fine badeviker og et lite havnebasseng. 

– Odin, nå skal vi teste noe nytt, sier pappa og bytter stol, fra saks og klipping til leire. Denne søndagen kombinerer firebarnsfamilien museumsbesøk med fisking. På hjemveien skal de fire prøve fiskelykken fra kaien på Steinestø.

Når Odin litt senere går fra museet bærer han med seg en frosk og en slange, pappa en fantasihest med fire øyne og mamma en fugl med ekte rød Salhus tråd. Tid for fisking!


 

Sommeren 2016 (20.6–14.8)
Egne omvisinger for barn i fabrikken hver dag kl. 12.30.
I verkstedet kan barna daglig lage fingerdukker i filt og ull. Materiellutgifter kr 30,-.

Andre Artikler